Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Hej narod moj…

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 7.12.2009 ob 07:18 ob 07:18 pod Najpomembnejša postranska stvar, Žlica pelina

Hej narod moj,
bodi vedno ti z menoj,
stoj mi dan in noč ob strani,
vsega hudega me brani…

Agropop

Ni se še dobro polegla evforija, ki nas je zajela po (sicer zgolj napol) senzacionalni uvrstitvi naše majhne Slovenije na svetovno nogometno prvenstvo, že nas je v petek razrajcal žreb, ki se je v zgodnjih večernih urah odvil v državi prirediteljici bržkone največjega športnega spektakla kar jih je na tem svetu. A do otvoritvene tekme je kljub vsemu še dovolj časa in ker predvsem Alžirije, s katero se bomo pomerili v prvem krogu, še ne poznam dovolj dobro, se v temeljitejše analize zaenkrat ne mislim spuščati. Zato pa si ne morem kaj, da se ne bi dotaknil stvari, ki mi zadnja dva tedna pošteno najedajo živce in ki z uspehom, za katerega smo vsi nekoč mislili, da je neponovljiv, ne bi smele imeti veze.

Zakaj sem zgoraj napisal, da je uvrstitev naše reprezentance na svetovno prvenstvo le napol senzacionalen dosežek? Ne, še zdaleč nočem omalovaževati preboja na prvenstvo, ki je bil dobesedno prigaran in priznam, da mi je zdaj pošteno žal za vse sočne kritike, ki so se predvsem na račun selektorja Keka (torej nič več gospoda zadovoljnega, kot sem ga rad imenoval) redno pojavljale na temu blogu, a imel sem občutek (in ga imam še vedno), kot da so ljudje preprosto pričakovali, da bomo Rusijo izločili brez nekih večjih težav, kot da se ne bi zavedali, da je to pravzaprav ekipa, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu osvojila četrto mesto. Tudi med proslavljanjem uspeha se mi je ves čas zdelo, da to ni evforija, ki smo ji bili priča osem let nazaj, ko smo na malodane čudežen način izločili Romunijo. Sicer je res, da je prvič vedno najlepše in ja, tudi tokrat smo doživeli poln Prešernov trg, povorke avtomobilov na ulicah in mastne naslove v časopisih, ampak sam se ves čas nisem mogel znebiti občutka, da to pač ni to. In veste kaj? Prav kmalu se je izkazalo, da me sploh ni varal.

Prve uvrstitve na svetovno prvenstvo se spomnim kot bi se zgodila včeraj in za razliko od tokrat, se ne spomnim, da bi na internetnih forumih prebral kakršenkoli negativen komentar. Bral sem jih od jutra do večera in vsakič znova napol fanatično podoživljal vsak trenutek živčne tekme sredi deževne Bukarešte, toda na negativno kritiko enostavno nisem naletel čisto nikjer. Sicer je res, da takrat blogov še ni bilo, tudi člankov na sto in enem informativnem portalu se takrat še ni dalo komentirati, ampak to ne spremeni dejstva. Kaj pa danes? Danes lahko klikneš prvi članek (ali blog), ki se bo znašel na dosegu miške in več kot prepričan si lahko, da boš našel najmanj par pametnjakovičev, ki na takšen ali drugačen način omalovažujejo uspeh. Jasno, velika večina spet ni najbolj originalna, saj tako kot ponavadi največ kritik leti na priimke nogometašev (zanimivo, nihče recimo ne omeni tistih, ki ob zvokih Zdravljice ne premikajo ustnic), sledijo umotvori o sreči, ki naj bi bila edini dejavnik, da na svetovno prvenstvo ne potuje Rusija, vztrajno jih zasledujejo namigi o goljufijah in/ali skrivnemu posnetku treninga ruske reprezentance, potem pa počasi pridemo do tipične slovenske fovšije in izjav v stilu, da kaj fantje sploh gredo delati na svetovno prvenstvo, ko pa bodo tam tako ali tako odigrali samo tri tekme in šli domov, zato naj se denar zanje raje porabi za kaj bolj koristnega. Predvsem slednji so seveda poglavje zase, saj takšna izjava o njih pove popolnoma dovolj in to je, da o nogometu nimajo pojma o pojmu. Še tako slab poznavalec najpomembnejše postranske stvari bo namreč vedel, da je za majhno državo kakršna je Slovenija že uvrstitev na zaključni turnir ogromen uspeh, ki poleg odlične promocije prinese v blagajno nacionalne zveze tudi zajeten kupček denarja. Sicer pa, če smo že pri porabljanju proračunskega denarja, mar ne bi lahko mi, torej zagrizeni ljubitelji nogometa, lahko vrnili z izjavami o zimskih olimpijskih igrah? Pošljimo v Kanado Petro Majdič in Tino Maze pa morda še Robija Kranjca, kajti od ostalih tako ali tako ne bo nič. Ampak kako neki bi lahko človek vsem tem pametnjakovičem karkoli zameril, ko pa je tudi ogromno drugim ljubiteljem nogometa ta hip očitno najpomembnejše dejstvo, da smo se na zaključni turnir mi uvrstili, Hrvaška pa ne.

Pred nekaj dnevi sem na Facebooku blokiral »fanovsko stran« SLOVENSKA NOGOMETNA PRAVLJICA, saj mi je to, da je skoraj vsako njihovo sporočilo letelo na dejstvo, da mi smo na svetovnem prvenstvu, Hrvati pa ne, skoraj dobesedno paralo živce, kvazi parodije na reklame za plačilno kartico MasterCard, ki se zaključi s tem kako je neprecenljivo, da nas bodo Hrvati gledali le iz foteljev in ki se je v hipu razpasla po vseh večjih slovenskih spletnih straneh, pa bolje da niti ne začenjam omenjati. Kot prvo bi moralo biti vsakomur jasno, da bo tudi velika večina Slovencev navijala za naše fante zgolj pred televizijskimi ekrani (v baru ali na domačem fotelju), kot drugo, ne vem zakaj je tako zelo pomembno, da smo mi na svetovnem prvenstvu, Hrvati pa ne. Saj tudi Avstrijcev ni, da Madžarov niti ne omenjam. Hudiča, saj celo Švedov ni pa so zelo zelo redni udeleženci obeh največjih nogometnih turnirjev. Kot tretje, kolikokrat smo mi gledali Hrvate kako igrajo na evropskem ali svetovnem prvenstvu pa se oni s tem niti najmanj niso obremenjevali. Kot četrto, skupine kakršno je imela Hrvaška, Slovenija (naj nam bo to všeč ali ne) ne bi preživela in konec besedi. Da ne bo pomote, povsem bi razumel, če bi se norčevali na račun Rusije. Sprejel bi tudi Poljsko in Češko, konec koncev smo se s temi reprezentancami dejansko merili, ampak kakšen dejavnik je Hrvaška? Kakšno vezo ima tukaj? Leta 2001 se niti najmanj nismo obremenjevali s Srbijo, čeprav so ostali doma ravno po naši zaslugi, zdaj pa je kar naenkrat zelo pomembno dejstvo, da smo na svetovnem prvenstvu, kjer ne bo Hrvaške. Čisto resno, občutek imam, da je to nekaterim celo pomembnejše od same uvrstitve. Mi smo tam, Hrvati pa ne in to je edino kar šteje.

Ampak, heh, kako neki bi lahko človek vse te napol škodoželjne izjave jemal resno, ko pa je bila takoj naslednji dan od vseh novic najpomembnejša ta, da je slovenski premier, Borut Pahor, dejansko izpolnil obljubo in v slačilnici očistil kopačke tako Dediču kot Handanoviču. Za nekatere medije je bilo več kot očitno, da jih razsežnosti uvrstitve neke žepne državice na tako velik turnir ne zanimajo, a bi si zanjo vseeno zvrtali luknjo v koleno, samo zato, da bi lahko poročali o najmanj pomembni stvari. Ne, niso se vprašali ali je nogometašem premierjeva obljuba kaj pomenila ali ne, zanje je bilo bržkone logično, da so igrali tako kot so samo zato ker so hoteli videti ali bo požrl besedo ali se bo dejansko ponižal v čistilca čevljev. In ko se je to na njihovo veselje le zgodilo, so nekateri novinarji bržkone doživeli orgazem. Ne pozabite, krtača, s katero je Pahor v smehu drsal po podplatu, se je pojavila celo v najbolj gledani slovenski informativni oddaji.

V dejstvo, da se je nekaj sekund posnetka znašlo v javnosti, se ne mislim spuščati, konec koncev je Kek lepo okrcal Pahorja, češ da je slačilnica svet prostor in da kar se zgodi v njej, mora tam tudi ostati, toda posnetek je pač ugledal luč sveta in takrat sam uspeh sploh ni bil več pomemben, za veliko večino medijev je nekaj veljalo samo dejstvo o izpolnjeni obljubi. In če bodo celo mediji ob tako postranskem dogodku v hipu pozabili na nekaj, kar je tistega večera zares štelo, potem pravzaprav sploh ni čudno, da med ljudmi naletimo tako na pametnjakoviče, ki nergajo kako naj fantje raje ostanejo lepo doma, da si po svetu ne bodo delali sramote, kot na neke samooklicane nacionaliste, ki jim je več kot očitno pomembno samo to, da smo enkrat pred Hrvaško, medtem ko je večini naših južnih sosedov bržkone vseeno, tako kot jim je bilo vseeno leta 1997 (leta 2003 pač ne).

Slovenska reprezentanca je vsekakor opravila zrelostni izpit. Če bi v primeru, da bi se na svetovno prvenstvo uvrstili neposredno, še lahko kdo podvomil ali so si to resnično zaslužili, zdaj v to ni več nobenega dvoma. Fantje so pokazali karakter in zrelost in čeprav ne gre oporekati trditvam, da je sreča tokrat dejansko bila njihov zaveznik, v Južnoafriško republiko potujejo več kot zasluženo. Kar bo pa bo, sam sem (tudi zaradi prijateljske tekme z Anglijo, ki je pokazala, da se na zgledno pripravljenem igrišču lahko kosamo s čisto vsako reprezentanco) prepričan, da smo sposobni preseči Katančevo zlato generacijo in se uvrstiti v izločilne boje, velik del naroda, ki se ima za tako klene Slovence pa se bo zagotovo moral še marsičesa naučiti.

 • Share/Bookmark
 
14 odgovorov na “Hej narod moj…”
 1. f.gorica - 7.12.2009 ob 09:56

  se strinjam ;)

 2. Yossarian - 7.12.2009 ob 10:05

  Tistim, ki jih moti tisti mekani ć oz. tistim z južne strani meje, ki nas zaradi tega omalovažujejo, pa je treba odgovoriti, da so razen Dediča vsi ostali bili rojeni v Sloveniji, hodili v slovenske šole in začeli kariero v slovenskih klubih. Sic!

 3. čudno - 7.12.2009 ob 11:50

  z določenimi stvarmi se strinjam..je pa dejstvo, da se z hrvati bockamo glede vsake zadeve že kr neki časa, živim blizu hrvaške meje in še predobro vem, kako znajo oni nas zafrkavat tudi takrat, ko nimajo neposrednega razloga zakaj se Slovenija nebi uvrstila na veliko tekmovanje. Kar se pa tiče tega glede bosancev in tako naprej, bravo Yossarian, pa še neki je tle zanimivo, povejte mi v kateri reprezentanci na tem svetu pa ni niti enega naturaliziranega igralca?? mogoče se ga najde kje v kakšni resnično nerazviti državi, kjer res nimajo tam kaj iskati…ali je Odonkor ali Gomez nemški priimek??? po mojem ne glih…je v francoski reprezentanci vsaj pol rojenih evropejcev?? kolk brazilcev je v portugalski repki?? je kirmo že kaj bolj jasno?? tako to pač je dandanes in s tem se res ne gre obremenjevati, kapitalizem in globalizacije ter želja po boljšem življenju so pač naredile iz sveta to, da recimo v Sloveniji pač ne živimo samo slovenci…se bo treba sprijaznit s tem in sprejet tudi tiste z ići in podobno. Nikakor pa v nobenem trenutku ne smemo podcenjevati tega kar so naši fantje resnično dosegli! Če smo že na tem, so imeli Katančevi fantje malo več sreče z obema uvrstitvama na velika tekmovanja kot Kekovi. Ti fantje so prikazali nekaj tako dobrih iger proti zelo močnim rezprezentancam, da bi bil tisti, ki se jih še upa podcenjevati, sem prepričan naslednja žrtev naših (diamantnih) fantov. Bom raje končal, čeprav je še veliko arsenala na zalogi. Se vidimo v Južni Afriki!! lp

 4. kritika - 7.12.2009 ob 11:51

  Čestitam za komentar o bednih vicih na račun Hrvatov. Sam sem dobil petkrat povsem enako sporočilo na Facebooku in se mi je zdelo prav bedno kako nekateri ne premorejo vsaj izvirnosti, če že nekega višjega intelekta in duha ne. Tukaj se pač kaže naš večni kompleks manjvrednosti do Hrvatov, ki jih moramo vedno omenjati in si dvigovati ubogi ego. Kajti Hrvati se z nami nikoli niso obremenjevali (razen, ko smo jim z izsiljevanji preprečili vstop v EU in NATO), kar je povsem razumljivo. In upoštevajoč kakšne športne rezultate imajo Hrvati, so naši smešno majhni in nimamo nobenega razloga za aroganco in napihnjenost. Upam, da se bo ta narod enkrat končno spametoval in začel obnašati primerno statusu razvite in napredne evropske države, ki si ga tako radi pripisujemo.

 5. kritika - 7.12.2009 ob 12:01

  In še ena opazka, ki je vsekakor v kontekstu. Tudi sam sem iz prve roke občutil strasti in nagone večine Slovencev, ko sem gledal košarkarsko tekmo med Slovenijo in Hrvaško v četrtfinalu EP-ja v nekem kafiču v Ljubljani. Vsakih nekaj minut je izletel ven komentar: “USTAŠ”, “J…M TI ŠAHOVNICO” “ČEFURJI” itd. Takšnih sočnosti je bilo še veliko, ampak te besede so dovolj zgovorne, da Slovenci ne znamo normalno navijati in kako visoko smo se povzdignili, čeprav za to nimamo nobenih pravih razlogov, ker: 1. Politika na eni in na drugi strani nima nobene zveze z narodoma, ki se prav dobro razumeta medseboj 2. Hrvaška beleži takšne športne rezultate v mnogih športih (nogomet, košarka, smučanje, tenis, namizni tenis, vaterpolo, rokomet itd.), da smo smešno majhni v primerjavi z njimi. 3. Ker se imamo Slovenci za neke napredne in razvite v primerjavi z nekdanjimi brati

 6. poklikaj.me - 7.12.2009 ob 12:36

  Se ne strinjam s tabo! Poglej si ta video in potem piši o tem kako se Hrvati ne norčujejo iz nas: http://www.youtube.com/watch?v=TLs8P4xZWJM

  Prav jim je, da bodo na kavču!

 7. kritika - 7.12.2009 ob 12:53

  poklikaj.me, nisem pisal o posameznih nacionalistih in primitivnežih, ki bodo vedno prisotni v vsaki še tako razviti državi. Pisal sem o večinskem mnenju in odnosu ljudi do nekega naroda. Poglej si javno mnenje, ki ga izvaja vsake toliko časa RTVSLO na naših ulicah in poslušaj kakšne govorijo naši sodržavljani o Hrvatih. Ali pa dejstvo, da v nobeni družbi še nisem doživel normalnega odnosa do Hrvatov. Razumem, da svoje naredita dogodek in alkohol, ampak naše reakcije so vseeno pretirane.

 8. realni sektor - 7.12.2009 ob 13:03

  zanimivo… v današnjih cajtungah (začudo) še nisem prebral da je Mesič včeraj dvakrat prdnil.. pa bi bilo zanimivo.. npr. v rumenih novicah.. problem je v novinarjih.. preveč jih je .. kaj če bi šli malo v realni sektor delat in si plačo zaslužit.. da vidijo kako se plača zasluži ne pa dobi…pa tudi ostalih 600.000 “” zaposlenih”"…………

 9. Cocco - 7.12.2009 ob 13:19

  Nisem pretirano nagnjen k izlivanju narodobudnih čustev, temveč samo ljubitelj nogometa. V zadnjih dneh sem nekaj pogrešal, ampak nisem ravno vedel kaj. To je ta zapis. Hvala ti, Volk.

 10. Alex van der Volk - 7.12.2009 ob 17:13
  Alex van der Volk

  @poklikaj.me

  medtem ko je večini naših južnih sosedov bržkone vseeno, tako kot jim je bilo vseeno leta 1997 (leta 2003 pač ne).

  Mislim da sem bil dovolj jasen

 11. joc - 7.12.2009 ob 17:45

  za kva si sploh ta blog napisu?? ponavljaš dejstva,in neka svoja razmišljanja.A si vsaj plačan,da pišeš bloge??? al še to ne!!!!

 12. Sakir - 7.12.2009 ob 18:03

  Čeprav ne spremljam nogometa, pač nisem oboževalec, vem, da je vsak tak dosežek bolj ali manj prislužen. Kar se pa tiče stran metanja denarja, vsak navijač ekipe, katero bomo morda premagali na SP, po tekmi ne bo nikoli več zamenjal Slovenije za Slovaško. :) Nekaj kar vsem pametnjakovičem, s politikom na čelu do danes ne uspeva ravno najbolje.

 13. Dicky Hardy - 8.12.2009 ob 09:41

  Slovenija do Johannesburga!

 14. hose emanuel - 9.12.2009 ob 19:18

  bedarija/preprost odgovor-Takrat se negativnih komentarjev ni dalo prebrati, saj so pisci še delali v rudnikih, dandanes so že vešči priklopa na sosedovo internetno omrežje. Prav tako hitro se razvija demokracija. A ti bi rad da bi bili vsi homogeni? ti časi so mimo že davno. hvalabogu da je tako.

  To s hrvaško mi je prav tako brezveze. Bi skoraj raje da bi na sp šli hrvati kot pa bosanci(navajeni skromnega življenja v svojem svetu in potem taka sprememba, to te lahko zmede . Njim je že en đeko preveč, se že težko kontrolirajo).

  glede bloga se skoraj strinjam z jocem, ker je tole res gledano z malo preozkega stališča

  Forumi te zmedejo, a slučajno veš kdo je spisal mennje.V ekran gledam le z enim očesom

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !