Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Elektro šalabajzerji

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 26.11.2009 ob 22:07 ob 22:07 pod Žlica pelina

V zadnjih letih sem od raznih ljudi večkrat slišal marsikatero pikro na račun primorskega distributerja električne energije, Elektro Primorska. Ne samo, da naj bi se, skladno z monopolom, ki ga kljub pojavu konkurence še vedno trdno držijo v rokah, obnašali kot glavni na vasi, ko jih človek potrebuje, temveč naj bi bili tudi pri svojih dejavnostih pravi packi. A glede na to, da z njimi nikoli nisem imel najmanjšega opravka, razen ko sem jih sam pri sebi preklinjal zaradi sumljivo visokih računov (kako je mogoče, da z eno garsonjero porabim do petintrideset evrov elektrike na mesec?), tem govoricam do nedavnega nisem posvečal pretirane pozornosti.

Plastične cevi so bile že nekaj tednov pokrite s tlakom in iz rumenih doz po stenah so štrlele črne in modre žice, ko se je Erik (električist, če ste slučajno pozabili) spravil k montiranju sodobnih avtomatskih varovalk. Seveda je bilo za to opravilo najprej potrebno odmotati glavno varovalko v omarici na hodniku, kjer imajo svojo »pancerko« tudi ostala tri stanovanja v mojem (torej osmem) nadstropju. Vedel sem, da ni zapečatena s plombo, to pa je bil zame tudi jasen znak, da Elektro Primorska očitno zaupa svojim strankam, ker, konec koncev, stvari, za katere ne želiš da bi se jih drugi dotikali boš pa že nekako zaščitil, kajne? Tako sem odprl omarico, previdno odstranil predpotopno varovalko in čeprav se mi je zdelo izredno čudno zakaj je mesto na katerem bi morala biti varovalka sosednjega stanovanja prazno, se s tem nisem obremenjeval, ampak sem zaklical Eriku naj se kar loti dela.

Nisem še dobro zaprl vrat brloga za seboj, ko je z druge strani glasno potrkalo. Glede na to, da nismo povzročali pretiranega hrupa, sem najprej pomislil, da so mi po glavi spet prišle skakati Jehove priče, toda na moje veliko presenečenje je pred vrati stala lastnica malo prej omenjenega stanovanja, od katere, kljub temu da najini bivališči loči samo en betonski zid, od začetka obnova še nisem slišal žal besede. Ko mi je povedala, da je pri njej zmanjkalo elektrike in vprašala ali smo jo mi odklopili, se mi je sicer zdelo čudno, toda uganka je bila razrešena takoj ko je Erik od blizu pogledal omarico. Podnožje glavne varovalke sosednjega stanovanja je bilo povsem zasmojeno, fantje z Elektro Primorska, ki so bili poklicani da stvar popravijo pa so, namesto da bi ga zamenjali, meni nič, tebi nič, kable enostavno priklopili na mojo varovalko. Po Erikovih besedah to sicer ne bi smelo vplivati na višino mojega računa, ampak pravilno pa vsekakor ni.

Že naslednji dan sem se odpravil na upravo Elektra Primorske in izredno prijaznemu receptorju razložil v čem je moj problem. Ker so »šalabajzerski posel« (dobeseden citat) opravili njihovi fantje, hočem da napako odpravijo v čim krajšem času? Zakaj? Ker tako kot je zdaj ni prav in pika. Receptor mi je obljubil, da me bo, če mu pustim telefonsko številko, tekom dneva poklical možakar, ki je odgovoren za to področje in tisti trenutek sem bil nekoliko potolažen.

Čez dve uri mi je zazvonil telefon in čeprav se na skrite številke načeloma ne oglašam, mi je nekaj govorilo, da je na drugi strani možakar, katerega klic sem pričakoval. In občutek me seveda ni varal, kaj kmalu pa se je izkazalo tudi zakaj je sklenil zakriti svojo telefonsko. Ko sem mu na kratko razložil v čem je problem, mi je namreč začel s povišanim glasom predavati kako mi sami glavnih varovalk sploh nimamo kaj tikati in da to, da menjam celotno električno napeljavo ni njihov problem, temveč moj. Z drugimi besedami povedano; jaz bi moral najprej k njim, jih prositi če lahko pridejo odklopiti glavno varovalko ter nato datum in uro, ki bi si jo blagovolili izbrati, uskladiti z Erikom, ki bi tekom tega postopka dvakrat končal celotno delo, ne enkrat. Ko sem ga le nekoliko potolažil, češ da zaradi neprisotnosti plombe nisem vedel, da tega ne smem in obljubil, da se to ne bo več ponovilo pa je sledil nov šok. Možakar me je namreč povsem mirno, kot da celotna napaka sploh ni problem njegovega podjetja, vprašal, kaj sploh želim od njih. Ob takšni dušebrižnosti mi je seveda v hipu narasel pritisk in le s težavo sem se zadržal, da sem ohranil miren glas in pojasnil, da jaz in soseda želiva, da se električna napeljava popravi. Ko mi je odvrnil, da bo prišel pogledat in me nato pokliče nazaj, sva se še izredno hladno poslovila, sam pa sem upal, da bo problem s tem rešen.

Ker se po treh dneh še vedno ni nihče prikazal, sem se na Erjavčevo 22 odpravil še enkrat. Še vedno enako prijaznemu receptorju sem razložil, da kljub obljubi ni bilo nikogar naokoli, kaj šele da bi bila stvar urejena in da zaradi popolnoma nesprejemljivega odnosa možakarja, ki me je poklical, želim govoriti z malo bolj odgovornimi ljudmi.

Priletni možakar, katerega izraz na obrazu mi je govoril »samo še tebe se je manjkalo tukaj«, mi je takoj po vstopu v pisarno namenil en malomaren »kaj je« in ko sem se že pripravljal da bom še enkrat ponovil enako zgodbo, me je prekinil, češ da sem tri dni nazaj po telefonu govoril z njim in kaj spet hočem od njega. Tisti trenutek živcev nisem več mogel krotiti, a čeprav me je imelo da bi lopnil po mizi in izrekel vse kar bi mi prišlo na misel, sem le z nekoliko bolj ostrim tonom vprašal če nameravajo ukrepati in zakaj še niso.

Možakar je ostal hladen kot špricer in mi z malomarnim odgovoril, da so moji sosedi takoj naslednji dan poslali dopis naj v tridesetih dneh uredi problem, sicer ji bodo odklopili elektriko, sam pa naj se ne sekiram, saj s tem nimam več nič. Po zadnji besedi je prav malo manjkalo, da se mu nisem začel smejati v obraz kot kakšna hijena, misleč da se samo šali, toda ker se imam za dokaj kulturnega človeka, sem ga vseeno povprašal če se sploh zaveda, da je napaka njihova in da so oni odgovorni za to, da se odpravi. Ko mi je s še vedno enako ležernim glasom odgovoril, da se tega dobro zaveda, ampak naj se tudi jaz zavedam, da se drugače kot po uradni poti takšne stvari ne urejajo, sem spoznal, da ne bom opravil popolnoma nič in vidno jezen odšel. Mojo sosedo sem še isti dan obvestil, da bo prejela dopis in o njihovi nameri, da ji bodo odklopili elektriko, če stvari ne uredi, kaj več pa bi že težko naredil.

Zdaj pa si zamislite. Ker oseba, ki ni z Elektro Primorske nima kaj iskati v omarici z glavnimi varovalkami, je moja soseda ob problemu (torej takrat, ko ji je v stanovanju zmanjkalo elektrike) poklicala njih. Ker so bili nesposobni zamenjati podnožje, so napeljavo enostavno preklopili na mojo varovalko, zdaj pa si celo upajo groziti, da ji bodo izklopili elektriko, če stvari, ki je oni niso bili sposobni urediti, ne bo popravila!? Je takšen absurd v resničnem življenju dejansko mogoč ali se le delajo norca iz poštenih ljudi?

Možakar je seveda imel prav, da jaz z vsem skupaj nimam nič, saj mi je Erik poljudno razložil, zakaj napaka ni mogla vplivati na višino mojega računa, toda če se bo zdaj, ko je po več kot dveh tednih napaka končno odpravljena, izkazalo, da je vseeno vplivala na zneske na mojih položnicah, ne bom pomišljal, da se ne bi spet odpravil na upravo Elektro Primorske. Seveda s to razliko, da bom takrat zahteval nekoga z vrha podjetja.

 • Share/Bookmark
 
16 odgovorov na “Elektro šalabajzerji”
 1. Bojan - 26.11.2009 ob 22:19

  Ne daj se Vuče! :-)

 2. Sakir - 26.11.2009 ob 23:17

  Monopol niti ni več tko zelo v njihovih rokah. ;) Poglej mal konkurenco, lahko, da najdeš kej pametnga.

 3. ToniT - 27.11.2009 ob 05:59

  Monopol je še zmeraj v njihovih rokah. Kable upravlja eno elektro podjetje na nekem področju, nekaj drugega pa je plačevanje porabe elektrike.

 4. noah - 27.11.2009 ob 13:51
  noah

  Ti z elektriko,jaz z vodo http://noah.blog.siol.net/2009/09/13/varcevanje-da-te-kap/ :lol: tako je to,če rit ne ve kje ima hlače :lol:

 5. Vidmar - 28.11.2009 ob 22:40

  Banda.

 6. butec - 29.11.2009 ob 18:22

  Volf ! Eric,ti je lepo povedal in razložil,da prevod preko tvoje glavne varovalke,ni imel vpliva na porabo elektrike.Služil je samo za premostitev.Ne hodi,zaradi tega na Elektro,saj se boš zaradi tega,samo blanširal.

 7. Dicky Hardy - 2.12.2009 ob 12:25

  Slovenija se sesuva sama vase! Konec je blizu!

 8. hxc - 2.12.2009 ob 12:29

  Res je, ko se Dicky brez B.-ja Hardy začne ukvarjat z upokojenci, vse kaže na to.

 9. Dicky Hardy - 2.12.2009 ob 19:02

  Res je tudi tvojo mamo nabrišem če je treba…luknja je luknja!

 10. NoMercy - 2.12.2009 ob 19:53

  škoda, da ni več kablov napeljanih od bajte do bajte – bi si človek lahko omislil brezplačno ogrevanje pozimi in hlajenje poleti :P

 11. hxc - 7.12.2009 ob 12:02

  Res si izviren. Da ni Godler tvoj mentor? Nimaš pa ne Dick-a od Dicky medtem ko tvoje najave dejansko so na kvalitativni ravni trg.verige Hardi. :lol:

 12. hxc - 7.12.2009 ob 12:03

  @Ducky seveda :lol:

 13. Dicky Hardy - 8.12.2009 ob 09:40

  Tvoja mama fuka kot hlod, ni čudno da je tebe povrgla!

 14. hxc - 8.12.2009 ob 10:07

  What a clever boy.

 15. Alex van der Volk - 8.12.2009 ob 14:01
  Alex van der Volk

  Dobro, fanta, dovolj bo žaljenja. Bi šlo? Hvala

 16. hxc - 8.12.2009 ob 15:14

  Mislim da lahko profano vsebino izbrišeš.Bi šlo? Hvala

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !