Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Instant Bosanđeros

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 15.10.2009 ob 21:16 ob 21:16 pod Fotogalerije & Fotoreportaže, Jaz, Volk, Volkovi izzivi

Kdo je danes v petindvajset litrskih kantah znosil v osmo nadstropje več kot en kubični meter cementnega estriha? Jaz prav gotovo. Ja, ta trenutek sem tako utrujen, da se mi (v kombinaciji s pivom, ki ga počasi srkam, kajpada) že nekoliko blede, rok sploh ne čutim, poleg tega pa imam občutek, da je moje celo telo ena sama velika boleča mišica.

Ampak to ni namen tokratnega prispevka, ki sem se ga spravil pisati preden bi navdih, ki ga že dolgo nisem imel toliko, izpuhtel v prazno. Veste, občutek imam, da sem šele odkar sem začel s to prenovo, dejansko spoznal kakšno življenje živijo tako zelo nepriljubljeni Bosanci ali celo Albanci, ki jih večina ljudi še vedno gleda zviška, čeprav dan za dnem potrpežljivo opravljajo dela, za katera je povprečen Slovenec preponosen. Pustimo ob strani dejstvo, da tega ne počnejo zaradi svoje dobre volje, pač pa po sili razmer, veseli da sploh imajo službo, važno je, da ta dela dejansko opravljajo. Tako v mrazu in vetru kot ob vročini in sopari. Od jutra do poznega popoldneva, ko morda pred odhodom domov vplačajo listek športnih stav, v majhni sobici pa imajo moči le še za tuš, nakar vržejo umazana oblačila v kot in zaspijo kot ubiti.

Jap, življenje, ki je ta trenutek na las podobno mojemu. Zjutraj vstanem, si pomanem oči, v kuhinji spijem kozarec Cedevite (pijača moje mladosti, ki sem jo nekaj mesecev nazaj ponovno odkril povsem po naključju), oblečem že dodobra zguljene kavbojke in izrabljeno majico ter že letim na kavo k šiptarju, kjer me kot po pravilu čaka Marko. Zanimivo pa je, da sem v trgovinah, po katerih se vsak dan potikam, dejansko tako spoštovan kot nisem bil še nikoli. Medtem ko sem bil v preteklosti v  takšnih in drugačnih trgovinah največkrat obravnavan kot mulo, ki poštenim prodajalcem zgolj krade dragoceni čas, čeprav sem bil čist, urejen (in morda celo dišeč), sem zdaj, ko pridem neobrit, skuštran, umazan (in morda celo ne najbolj dišeč) deležen skorajda gosposkega odnosa, začenši s spoštljivim, a nič kaj vsiljivim vikanjem.

Čeprav me je to od začetka nekoliko čudilo (roko na srce, od začetka sem celo premišljeval, da bi se pred vsakim obiskom trgovine preoblekel), sem kaj kmalu spoznal v čem je pravi hakeljc. Ker delam na črpalki, mi to pač ni moglo biti jasno, toda če pride v trgovino moški, ki se mu na deset metrov vidi, da je trenutno v fazi gradnje ali minimalno obnove, to pomeni, da bo dejansko potreboval keramične ploščice, kuhinjo, kopalniško opremo, laminat, granitne police ali nekaj šestega. In če se mu v kratkem ne bo nekdo posvetil z vso potrebno resnostjo, bo tisto kar je imel namen kupiti v tej trgovini, nabavil nekje drugje, kjer to pač razumejo.

Mislim da bi bil čas, da za danes odložim »zidarska« oblačila, se spravim pod tuš in zlezem v posteljo. Tlak, ki je bil zadnji večji projekt in ki mi je poleg kuhinje in oken povzročil največ sivih las, je končno narejen, sam pa bom imidž »instant Bosanđerosa« (kot se je nekega dne slikovito pohecal šiptar v Press baru) bržkone fural vse do konca obnove. Hm, no ja, glede na to, da se že dolgo nisem namrdnil nad ponižujočim odnosom kakšne prodajalke, ga bom morda obdržal tudi ko bo vse končano.

 • Share/Bookmark
 
11 odgovorov na “Instant Bosanđeros”
 1. Bojan - 15.10.2009 ob 21:41

  Haha, to je prav tebi podobno!

  Kdaj bo likof, da pridemo pogledat končano delo?

  TB FTW!

 2. TJAŠA - 15.10.2009 ob 23:31

  Wawwww, zelo razumevajoče do “delavcev” je to napisano.. Mi pa malo diši tudi po želji da te POHVALIMO :) Bravo Aleš!! kar vztrajno naprej.. pozdravčke..

 3. Sakir - 16.10.2009 ob 09:22

  Obleka naredi človeka, goli ljudje nikol niso mel kej preveč vpliva na svet. ;)

  Zanimiv pristop, tale delovna obleka in zanimive posledice, delovni človek ima očitno večjo konzumacijo kot navadni “brezdelni” mulci.

 4. Brot - 16.10.2009 ob 13:47

  Tole si res kuen biosanđeros samo belakapa ni gtaprave oblike

 5. prodigy - 16.10.2009 ob 20:06

  Očitno ti sediš v pisarni in naročaš delo tajnici, če s tvojega stališča bosanci tako trpijo. Zanima me samo zakaj nisi cementa vozil z dvogalom? Jaz bi ga zagotovo ker osmo nadstropje je malo preveč

 6. nikokaoja - 16.10.2009 ob 21:52

  Samo tole se pa vleče kot, da bi prenavljal bajto, ne pa eno garsonjero.

 7. Dicky Hardy - 16.10.2009 ob 22:03

  Jst hodim poleti v gatah in bos…prodajalke so zelooo prijazne z mano…

 8. K&K - 18.10.2009 ob 18:08

  po kmetiji tudi dr. artur hodi nag in se plasira v naslednji krog :(

  verjetno bolj zaradi mizerije pod popkom kot viška med ušesi ;)

 9. Rodrigo - 19.10.2009 ob 12:38

  Ti lepo opravi, potem pa pričakujem ponovno kakšen šnopček.

 10. Rodrigo - 19.10.2009 ob 12:38

  Ravno v soboto sem se peljal skozi Gorico. Sem malce razmišljal katera črpalka je tvoja? je daleč iz gorice?

 11. Alex van der Volk - 21.10.2009 ob 18:01
  Alex van der Volk

  Rodrigo, MMP Vrtojba, zadnja čepalka pred italijansko mejo. Oz. drugače, če greš iz Ljubljane proti Primorski ne greš proti Kopru, ampak zaviješ po novem kraku avtoceste (khm, hitre ceste) proti Vipavi in Ajdovščini, potem pa samo naravnost. Tik pred italijansko mejo je izvoz z avtoceste in že si na črpalki, kjer si služim svoj vsakdanji kruhek

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !