Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Mi nismo varnostniki

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 22.08.2009 ob 07:51 ob 07:51 pod (Po)nočna filozofiranja, Žlica pelina

Dobro jutro, Slovenija

Je kaj hujšega kot to, da si punca nekega povprečnega fanta najde delo v baru kjer se zbirajo kamionisti, ki so, kot je splošno znano, posebna sorta ljudi? O ja, huje kot to je, če je taisti fant ljubosumne sorte, nima službe in ima probleme z dolgovi in alkoholom. Ampak to še vedno ni najhujše, drama je resnično popolna takrat, ko punca postane bivša.

Ko sem pred nekaj tedni slišal, da je v nekem baru na našemu MMP Vrtojba prišlo do incidenta, saj naj bi fant, ki je zaradi bojazni, da se ne bi preveč zbližala s kakšnim novim moškim, vsak dan znova ljubosumno »čuval« svoje (bivše) dekle, popolnoma znorel, ko se je nekega dne ob njegovem prihodu skrila, njena kolegica pa mu je rekla, da je ni in da nima pojma kje je, sem le zmajal z glavo. Tudi meni po razpadu zvez nikoli ni bilo vseeno in čeprav zelo nerad, moram priznati, da sem nekajkrat naredil tudi kakšno neumnost, ampak da bi komurkoli grozil, ga zmerjal ali celo naredil manjšo materialno škodo, kot si je to privoščil on pa mi kljub temu ni prišlo na misel. No, zgodba se je tistega dne končala tako, da je glavna natakarica poklicala policijo in čeprav jih fant ni čakal, ampak je odnesel pete takoj ko je vzela v roke telefon, je zoper njega podala prijavo.

Nekaj dni pozneje, ko sem jo povprašal kaj se je pravzaprav zgodilo, mi je celo priznala, da je to storila z zelo težkim srcem, saj je zaradi svoje sodelavke dobro seznanjena s kakšnimi problemi se ubada, toda če tega ne bi storila, bi se morda zgodba kmalu spet ponovila.

No, žal se je to zgodilo prej kot si je to upala predstavljati. Fant se je naslednji dan po najinem klepetu spet pijan primajal v bar, kot po navadi vprašal kje je njegova punca (le-ta se je skrila v istem trenutku ko je videla, da prihaja, seveda pa velja povedati tudi to, da jo je večkrat z verbalnim nasiljem poskušal prepričati naj se vrne k njemu) in ker mu je mirno rekla, da ne dela in naj pride jutri, je znova ponorel, ji v obraz vrgel sto in eno žaljivko in začel groziti da bo najprej razbil bar, nato pa še njo. Čeprav ga je nekaj strank poskušalo pomiriti, bi morali biti vsaj v desetih, da bi ga za silo obvladali in njena odločitev, za spet pokliče policijo je bila povsem logična in razumljiva.

Sicer ne morem zagotovo vedeti kako je pogovor potekal, saj me ni bilo zraven, toda po njenem pripovedovanju naj bi ji operater na telefonski številki 113 malomarno rekel, da oni niso varnostniki, ki bi varovali lokale pred nasilnimi gosti in ker ni prišlo do materialne škode ali fizičnega napada, nima policija tam početi in naj pokliče, ko bo stvar postala resna.

Naj pokliče, ko bo stvar postala resna!? Ko bo postala resna?? Človek se lahko mirno vpraša ali je operater sploh sposoben opravljanja svojega poklica, saj je skorajda neverjetno, da obupani in nič krivi natakarici, ki je kolegici zgolj delala uslugo, reče, da možje zakona niso varnostniki in naj znova pokliče, ko bo stvar postala resna. Kdaj pa takšna stvar pravzaprav postane resna? Ko je razbitega pol bara, ko ena od natakaric konča z razbitim nosom ali morda šele takrat, ko nezavestna obleži na tleh? V primeru, da (Bognedaj nesreče) pride do najhujšega, bodo uredniki informativnih oddaj spet orgazmirali ob poslušanju izjav odgovornih, ki bodo v telefonske slušalke jecljali bedne izgovore kako nimajo najmanjšega pojma kako se je to lahko zgodilo, nihče pa se ne bo vprašal ali ne tiči razlog v popolni brezbrižnosti zdolgočasenega telefonista (konec koncev imam več kot eno slabo izkušnjo z operaterjem na telefonski številki 113 tudi sam) in morda sistema, ki ne deluje kot bi moral.

Nad slednjim sem se že večkrat nekoliko zamislil, ampak v tej zgodbi pa vse skupaj doseže višek. Če lahko policija ukrepa šele »ko se nekaj zgodi«, potem se lahko vprašam zakaj jih torej vsi skupaj sploh plačujemo? Oziroma povedano drugače, če namen policistov ni preventiva, oz. preprečevanje da bi se nekaj zgodilo, ampak kurativa, torej ukrepanje, ko se nekaj zgodi, zakaj bi jih pravzaprav sploh še imeli? Človeka, ki zagreši prekršek ali kaznivo dejanje pač lahko vsakdo (tudi jaz) pripelje pred sodišče, kjer ga bodo zaradi prenatrpanosti zaporov pač zgolj denarno kaznovali (dejstvo, da omenjemu fantu nimajo kaj vzeti, ker razen dolgov nima ničesar tu ne igra vloge) in to bo vse.

Ta zgodba se je sicer zaenkrat razpletla relativno srečno. Fant se je namreč naslednji dan vrnil, glavno natakarico prosil odpuščanja in ji sveto prisegel da se takšne ali podobne stvari ne bodo več dogajale, saj mu je zgolj alkohol toliko zameglil razum, da se je pošteno spozabil. Žal ne vem ali je ona nato odstopila od prijave in pravzaprav me niti ne zanima, toda bojim se, prav zares se bojim, da bo tako zanj, kot za eno ali kar obe natakarici, nekega lepega dne, ko mu bo alkohol spet toliko zameglil razum, da se bo znova »pošteno spozabil«, slišala celotna Slovenija.

Lahko noč vam želi

vaš

Volk

 • Share/Bookmark
 
15 odgovorov na “Mi nismo varnostniki”
 1. chef - 22.08.2009 ob 10:10
  chef

  Po zakonu se lahko policija loti lumpov šele, ko neposredno zagrozijo s smrtjo, praktično z besedami “ubil te bom”. Dokler reče, recimo “zmlel te bom”, ni nič. Potem lahko čakaš, da tak ljubosumen kreten ne ostane samo pri rezanju gum, polivanju avta s kislino in svinjanju po blogu.

  Pomaga samo nekaj sto evrov, ki jih plačaš 120-kilskemu možaku s priimkom na -ić.

  Živet v takem sranju je seveda nevzdržno.

 2. chef - 22.08.2009 ob 10:19
  chef

  Haha, no, razen, če ti je ime Katarina Kresal. Pravkar berem.

 3. Fata - 22.08.2009 ob 10:54

  Zelo zanimivo ravno v primeru Katarine Kresal.

  Samo toliko v vednost, tako kot je v tem primeru tega ljubosumnega fanta policija vedno odreagira z izgovorom, da na grožnje ne morejo nič in da, dokler se ne bo kaj zgodilo, NE BODO STORILI NIČ!

  V primeru Katarine Kresal je pa nek avtomehanik v jezi “nekaj” napisal na internet in zdaj se postavlja vprašanje: zakaj v tem primeru drugačno ravnanje? A ne pravi ravno gospa Kresal, da smo pred zakonom vsi enaki? Zakaj se njen primer obravnava drugače?

 4. north - 22.08.2009 ob 11:00

  Poziv!

  Slovenska policija na grožnje navadnih občanov nikoli ne odreagira in njihov odgovor je vedno približno takšen: posredovali bomo, ko se bo kaj zgodilo. Varnostniki pa nismo!

  A glej ga zlomka, v primeru ministrice Katarine Kresal pa ni enako, čeprav gospa zatrjuje, da smo pred zakonom vsi enaki! Enaki myass!!!

  Zato vas prosim, da vsak od vas čimvečkrat po forumih ponovo to “grožnjo”, nekoga, ki je bil očitno jezen in je pač napisal, kar je napisal.

  “Kresalova naj pogleda okoli sebe. Kaj lahko se zgodi, da bo kaj kmalu osvinčena, če ga bo takole biksala.”

 5. Pris - 22.08.2009 ob 11:26

  Tole je čista pavšalizacija. V okviru mojega pripravništva na okrajnem sodišču je bilo največ obravnavanih kaznivih dejanj ravno v zvezi z ogrožanjem varnosti, in to ne znanih osebnosti, ampak čisto navadnih državljanov, tako da trditev, da policija nikoli ne odreagira na grožne navadnim občanom, ne drži vode.

  Zadeva v zvezi s Kresalovo pa je totalna farsa, sploh če upoštevamo, da je takšnih in tudi hujših “groženj” na netu kot listja in trave. (morda bo pa ta postopek povzročil, da bodo raznorazne primitivčine od sedaj dvakrat premislile, preden bodo pisale neumnosti po netu :P – pobožne želje)

 6. north - 22.08.2009 ob 11:29

  PRIS

  Podobno so grozili tudi Janši, samo, da je v tem primeru to bil policist, ki je grozil iz službenega računalnika, seveda v času službe.

  Baje, da so ga vzeli nazaj v službo!

  V primeru navadnih državljanov v veliki večini primerov policija NE POSREDUJE, kljub temu, da ponekod kasneje dejansko pride do nasilja in tudi umorov. Preverjeno!

  “Kresalova naj pogleda okoli sebe. Kaj lahko se zgodi, da bo kaj kmalu osvinčena, če ga bo takole biksala.”

 7. Pris - 22.08.2009 ob 11:41
  Pris

  @north: Sam problema ne vidim v tem, da policija preganja tistega, ki je to zapisal o Kresalovi. Skrajni čas je, da se raja prične zavedati, da internet in navidezna anonimnost ne pomeni, da lahko groziš, žališ ipd. brez posledic. Glavni problem je, da bi morali potem preganjati VSE, ne pa zgolj enega, ki je “grozil” notranji ministrici. Po spletu je ogormno število podobnih ali hujših zapisov o Janši, Cviklu, Grimsu, Kosu, Šrotu, Kučanu, Strojanovih, Jelinčiču, gejevskih aktivistih … pa praktično nobenega odziva. To je sporno!

  In kako je “preverjeno”, da policija v veliki večini primerov ne posreduje? Si bil zraven pri tej “veliki večini primerov”, da veš iz prve roke? Najlažje je pavšalizirati in govoriti na pamet!

 8. north - 22.08.2009 ob 11:46

  PRIS

  Se strinjam. Popolnoma. Tudi meni gre na živce ravno to, sploh mi gre pa na živce ministrica, ki si upa večkrat ponoviti izjavo, da smo pred zakonom vsi enaki. ((Če smo res enaki zakaj preganja nekoga, ki je njej grozil, v službo vrne pa policista, ki je grozil Janši. ))

  Vsak še tak laik ve, da to ni res in da še dolgo ne bomo pred zakonom vsi enaki. To je popolnoma nemogoče.

  Še huje je pa pri nas, navadnih državljanih. Policija dejansko največkrat na klic zaradi grožnje odvrne, da ne morejo NIČ :(

 9. north - 22.08.2009 ob 11:47

  In kako je “preverjeno”, da policija v veliki večini primerov ne posreduje? Si bil zraven pri tej “veliki večini primerov”, da veš iz prve roke? Najlažje je pavšalizirati in govoriti na pamet!

  Jaz sem v zadnjih 15 letih trikrat podal prijavo zaradi groženj. Vedno so mi odgovorili, da ne morejo nič, dokler se kaj ne zgodi!

 10. Pris - 22.08.2009 ob 11:54
  Pris

  @north: Glede tega policista in Janše: ponovno so ga zaposlili, ker je bil razveljavljen disciplinski postopek (ali pa, ker je dobil tožbo na delovnem sodišču – konkretno ne vem), ne pa po želji Kresalove. Ko so ga odkrili, so na policiji zoper njega izpeljali disciplinski postopek, ki pa je bil očitno nezakonit (najbrž so ga “usrali” pri pravilih postopka), policist se je pritožil in uspel. Takih primerov je v državni upravi ogromno, ker so tisti, ki vodijo disciplinske postopke, žal mnogokrat nesposobni.

  To je stvar delovnopravne zakonodaje, ne pa nekih zarot. ;)

 11. north - 22.08.2009 ob 12:00

  Pris, whatever

  Notranja ministrica Katarina Kresal naj najprej uredi, da bodo državljani zavarovani, ko bodo deležni groženj, potem naj preganja internetne ustrahovalce (se še spomniš, kako smo se jezili na našo oblast, ko je nek fant iz MS grozil Georgeu Bushu in so ga zato ovadili).

  V javnosti tako vehementno ponavlja citat, da smo pred zakonom vsi enaki. Če je to res, zakaj policija navadnim državljanom na telefonske klice odgovarja, da niso varnostna služba in zakaj v primeru ministrice Kresalove ravnajo drugače?

  Zakj bi bilo za Kresalova potem kaj drugače, “če smo pred zakonom vsi enaki”

 12. Tomaž - 22.08.2009 ob 13:32

  Jaz sem pred enim dvema meseci klical na 113, pa se je oglasil en ‘Kekec’, ki se mu še govorit ni dalo. Popolnoma nezainteresiran!

  Klical, pa sem zato, ker so ob cesti gorele smeti in je obstajala možnost, da bi se razširil požar.

  Tisti, ki gredo v Policijo, so ena posebna sorta ljudi!

 13. Delno prebujeni - 23.08.2009 ob 17:36

  Welcome to Slowenkistan!

 14. igo - 24.08.2009 ob 22:39

  Pred zakonom smo vsi enaki. Eni bolj enaki, drugi manj enaki. Torej smo vsi enaki, a ne enako enaki.

  LP, Igor

 15. mathea - 25.08.2009 ob 14:33

  so povsod, sam tam k bi jih človek rabu ne.Žal in ne nismo pred zakonom vsi enako, še zdeleč ne, pa če določeni še tako poudarjajo, to ni res.Če te medijo povzdignejo, si povsod bolj pomemben kot vsi ostali, v trgovini, v zdravstvu, v vrtcu in šolah, če iamaš otroke seveda, ter vsi tekmujejo, kdo ti bo bl zlezel kam. In ja zelo žalostno je, da v primeru groženj, ali nasilja rečejo da ne morejo storiti nič, kot si pa sam dejal, na žalost vsi vijejo roke, ko se kaj zgodi, da tega pa niso mogli predvidit, pa da so storili vse kar je bilo v njihovi moči.A sevede res…malo nič….. ne pa vse…

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !