Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Nisem radar!

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 23.06.2009 ob 06:48 ob 06:48 pod (Po)nočna filozofiranja, Šnopčki za dušo

Dobro jutro, Slovenija

Se še spomnite objave »V iskanju fokusa«, ki sem jo napisal nekaj manj kot eno leto nazaj? Ne? No, v njej sem opisoval, kako sem se odločil, da dokončno zamenjam svoj povsem iztrošen avto za karavana z dizelskim motorjem. Ko je bil prispevek objavljen, sem sicer še izgubljal živce z Globoko modrino (Cordoba je takšno ime dobila zaradi zanimive barve, ki ni bila ne zelena ne modra), toda manj kot mesec dni pozneje sem se od nje dokončno poslovil in se usedel za volan temno modrega Forda focusa karavan, ki sem ga (spet samo zaradi barve) poimenoval Blu.

Med nama je bila ljubezen na prvi pogled. Ne morem trditi, da k temu ni pripomogla tudi barva, ki takoj pade v oči, toda ko sem se usedel za volan in šel na poskusno vožnjo, sem enostavno začutil, da je to avto zame. Sicer je bil res pripeljan iz Rima in ni bilo dvoma, da je nekoč že bil barvan, prav tako so se kot šalabajzerji prve klase izkazali pri avtohiši kjer sem ga kupil, saj so šele takrat, ko je bilo že vse plačano in podpisano ugotovili, da so nekam založili servisno knjigo, toda avtomobil je bil kljub vsemu odlično ohranjen.

Od Brezovice do Vrhnike sva se že nekoliko spoznala in ko sem na prvi črpalki kupil vinjeto ter se, v želji, da bi še isti dan opravil tako z zavarovanjem kot z registracijo, zapodil na avtocesto, je zverina takoj pokazala vse svoje sposobnosti. Ampak hkrati se je začelo dogajati nekaj, česar nisem doživel še nikoli. Čeprav sem vozil povsem normalno, oz. 140 kilometrov na uro, so se mi avtomobili, ki so se na prehitevalnem pasu znašli pred menoj, panično umikali na voznega, drugi, ki tega niso mogli storiti pa so kar naenkrat začutili nujno potrebo po zaviranju.

Čeprav mi ni bilo jasno kaj se dogaja (»saj nismo še enaindvajset ega, ko bo polna luna«), se s tem nisem pretirano obremenjeval in ko sem se ustavil na svoji črpalki, saj je bil rezervoar že povsem suh, sem na vse skupaj že pozabil. A ko je sodelavec pripomnil, da se mi bodo na avtocesti bržkone vsi umikali, ker bodo zaradi barve mislili, da sem mobilni radar, se mi je v hipu posvetilo. Jasno, barva avta je povsem prava, mobilni radarji pa so ponavadi tudi skriti ravno v karavanih. Kot da to ne bi bilo dovolj, imam sam večino časa (in tako tudi med vožnjo) na glavi kapo in ker med vožnjo po avtocesti resnično ne moreš poljubno gledati v vzvratno ogledalo in ocenjevati ali je za volanom policist, ki išče morebitne žrtve ali zgolj šofer s kapo, so se mi vsi raje preventivno umaknili.

Čeprav sem sprva menil, da bo vse skupaj celo zabavno, temu še zdaleč ni tako. Ne morem vam našteti, kolikokrat sem v zadnjih desetih mesecih (v katerih sem po slovenskih avtocestah prevozil kar lepo število kilometrov) že moral spuščati plin ali zavirati, ker je šofer pred menoj pomislil, da sem mobilni radar in je začel na prehitevalnem pasu kar naenkrat upočasnjevati. Da sploh ne omenjam moškega, ki se je hotel panično vriniti na vozni pas, ker pa je bilo med dvema avtoma, ki sta vozila za priklopnikom, premalo prostora, se je moral drugi nujno vriniti na prehitevalnega in če ne bi jaz isti trenutek pošteno stisnil po plinu, bi zaradi idiota, ki je vozil le malo čez omejitev, treščilo, da bi bilo veselje.

Blu je odličen avto, ki se ga je več kot splačalo kupiti, čeprav sem moral nekaj malenkosti vseeno popraviti. A od takrat lepo teče, ne porabi preveč goriva in je, v primerjavi s kripo kakršna je bila Globoko modrina, prava limuzina, zato se je zaradi problemov, ki jih imajo drugi šoferji z menoj, ne nameravam znebiti. Nekaj časa sem sicer premišljeval, da bi si v izogib novim neprijetnim avtocestnim doživljajem dal izdelati veliko samolepilno nalepko NISEM RADAR in jo nalepil na zadnjo šipo, a sem idejo  hitro opustil pa sploh ne samo zaradi tega, ker bi se mi bržkone smejalo pol Slovenije. Vožnja po avtocestah, ko ne presežem hitrosti 140 kilometrov na uro, a se mi večina vozil vseeno gladko umakne, je pač dejansko precej ležerna, če bi ljudje pomislili, da se policisti ne bodo ukvarjali z nekom, ki na avtocesti preseže dovoljeno hitrost za ušivih deset kilometrov na uro (izjava, ki sem jo več kot enkrat slišal na lastna ušesa), zaradi česar začnejo delati neumnosti pa bi bilo tudi dobro.

Lahko noč vam želi

vaš

Volk

 • Share/Bookmark
 
7 odgovorov na “Nisem radar!”
 1. chef - 23.06.2009 ob 07:36
  chef

  No, če bi bil jaz policist in bi nekdo pred menoj brez vzroka zabremzal na prehitevalnem pasu, bi ga nemudoma oglobil. Ljudje pojma nimajo kako je to nevarno. Nekateri norci celo zabremzajo vsakič, ko se umaknejo nazaj na vozni pas.

  Fordi so res fini avtomobili, če seveda kupiš rabljenega. To je smešno poceni v primerjavi z ostalimi gajbami. Če imaš novega je pa to živo sranje, ker si vrgel stran enkrat več denarja kot čebi kupil Volkswagna.

 2. Tamara Zara - 23.06.2009 ob 08:20

  Joj na začetku sem se nasmejala, ko sem si predstavljala kakšen mir imaš na prehitevalnem pasu; pri delu o paničnem reagiranju pa mi je postalo malce slabo. Pa kaj folk res ne ve kakšno nesrečo lahko s svojim idiotizmom povzroči? In se pridružujem chefu: voznik ne bi dobil globe zaradi 10hm/h preveč na AC ampak zaradi ogrožanja sebe in ostalih udeležencev.

 3. siggi - 23.06.2009 ob 11:25

  Še eno plavo rotirno lučko si zrihtaj, pa jo postavi na armaturko :))

 4. mojcka - 23.06.2009 ob 19:52

  Joj, jaz bi ga tudi imela…morda v kratkem. Sem pa tudi jaz ze bila delezna panicnega umikanja zaradi globoko modre barve ja. He he. Prostor se pa res naredi ja. :) Ljudje naj najprej pomislijo na lastno varnost in na varnost drugih, predno jim kapne, da bi jih morda doletela kazen. Smo cisto prevec panicni pred policisti. Te ne ustavijo, ce vozis po predpisih (no, upostevajoc napake pri merjenju in merilnikih hitrosti…)

 5. romeno - 24.06.2009 ob 23:47

  Najbolje, da si še kupiš, plačilne naloge, kot jih ima policija pa lahko popoldansko obrt odpreš :lol:

 6. Bojan - 13.10.2009 ob 09:12

  Mamiiii , kupi tudi meniiii!!!

 7. Alex van der Volk - 13.10.2009 ob 19:02
  Alex van der Volk

  Na, tukaj ga imaš

  http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3202081&show=1

  Če seveda verjameš, da ni bil nikoli karamboliran, da ima športno podvozje in ksenonske luči, da je bil garažiran, da ima servisno knjigo in predvsem da je slovenskega porekla, hehehe

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !