Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Sandali za v širni svet

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 4.06.2009 ob 06:57 ob 06:57 pod (Po)nočna filozofiranja, Fotogalerije & Fotoreportaže, Šnopčki za dušo

Dobro jutro, Slovenija

Sem vam že kdaj povedal, da imam od poletne obutve najraje sandale? Resno, čeprav so tudi cokle precej praktična obutev, te ob prepogostem nošenju hitro začnejo boleti noge in vsa praktičnost, ki jo ponujajo predvsem pri vožnji, se razblini v pekoči bolečini v mečih in kolenih. Tako sem nekaj let nazaj, ko sem prav zaradi bolečin spoznal, da ne bom mogel celo življenje cokljati naokoli, bolj po naključju kot ne, odkril sandale znamke Cat. Imele so precej nazobčan podplat in tri zategovalne paščke na ježka, dva na nartu in enega na ahilovi tetivi. Ko sem jih prvič pomeril, sem bil osupel nad tem, kako se mi je noga lepo usedla vanje in čeprav niso bili čisto nič poceni (približno 15.000 tolarjev), sem se brez pomisleka odločil, da jih vzamem.

Naslednja leta sem z njimi prehodil lepo število kilometrov in prav z njihovo močjo popolnoma pozabil na cokle. Toda v nasprotju z robustno bukovino in usnjem, ki sta večna, so se nazadnje tako poškodovali in obrabili, da sem jih lahko samo še vrgel v kontejner. Seveda se je medtem spremenila moda in čeprav sem takšen ali vsaj podoben model iskal kar nekaj časa, jih nisem našel nikjer več. V brezupnem iskanju vsaj približno tako praktične obutve, sem na koncu v Intersportu nabavil sandale znamke McKinley, toda z njimi nisem bil nikoli ne vem kako zadovoljen in ker so se mi v njih tudi precej potila stopala, sem jih kmalu pospravil v omaro in tako kot tričetrt ljudi, ki se zgledujejo le po modi, tudi jaz presedlal na japonke.

Toda letos se je, skupaj s prihodom toplih dni (in nikakor ne brez razloga) v meni spet zbudila želja po pohodnih sandalih. Japonke so spet nekoliko iz mode, sandali pa so, morda tudi po zaslugi znamke Teva, bolj popularni kot kadarkoli prej in zagotovo bom nekje staknil model, v katerega se bo noga zaljubila na prvi pogled in mi skoraj dobesedno rekla, da bi to obuvalo rada nosila. In sem se vrgel na lov. Hervisi, Intersporti, Daichmanni… Povsod polno sandalov (in občutno manj japonk kot druga leta), toda modela, ki bi mi vsaj približno ustrezal ni bilo na spregled niti od daleč. Če sem že vprašal kakšno prodajalko za nasvet, mi je pod nos pomolila sandale Teva s tankimi zategovalnimi paščki, ko pa sem ji pojasnil, da mi takšni res ne ustrezajo, je že bila mrzla.

A enkrat za spremembo me ni premagal strah, da ne bom našel modela, ki bi mi ustrezal, zaradi česar bi se odločil za nakup nekega nizkocenovnega modela za štiriindvajset evrov in v ponedeljek sem sklenil zaviti do stavbe novogoriškega gledališča, v sklopu katere že od vsega začetka obratuje tudi športna trgovina Suvel. Z njo imam pravzaprav same pozitivne izkušnje, saj gre za prodajalno, kjer se ti dejansko popolnoma posvetijo, hkrati pa so tudi precej dobro strokovno podkovani. To je v poplavi velikih trgovskih centrov s Hervisi in Intersporti seveda nujno potrebno, sicer bi propadli in če res želiš strokoven nasvet in dober izdelek, so (kljub nekoliko višjim cenam) odlična izbira.

Ko sem povedal, da iščem moderne sandale s pohodnim podplatom, je prodajalka le ubogljivo prikimala in mi v pol minute pred noge nametala kakšnih pet parov obutve, med katerimi je seveda prevladovala znamka Teva. Ker sem bil daleč naokoli edina stranka, sem imel prodajalko samo zase in ko sem skoraj naveličano pomerjal par za parom in ob ugotovitvah, da mi nobene ne ustrezajo čvekal kot branjevka na tržnici, sem jih nenadoma zagledal. Bile so na polici v višini mojih oči in takoj sem vedel, da bodo prave, ko pa sem se čez minuto v njih sprehodil po prodajalni, dvomov ni bilo več. Po dolgih letih sem našel sandale, ki mi popolnoma ustrezajo.

Čeprav me je precej visoka cena1 skoraj odvrnila od nakupa, sem na koncu popustil. Za iskanje primerne obutve sem porabil preveč časa, da bi zdaj, tik pred ciljem, tako neslavno odnehal, poleg tega pa sem takoj videl, da so ti Tevini sandali že zaradi nazobčanega podplata čisto poseben model.

Lahko si torej mislite kako sem preklinjal, ko sem šel z njimi na prvi sprehod in se čez pol ure vrnil domov s šolskim primerom žulja na ahilovi tetivi na desni nogi. Kot da žulj sam ne bi bil dovolj, je bila rana že dovolj globoka, da je kri naredila grd madež po notranjosti sandala, kar je pomenilo, da jih v nobenem primeru ne bi mogel vrniti v trgovino.

Včeraj je bilo že nekoliko boljše. Ker sem nekoliko bolj zategnil paščke, je drgnjenje skoraj popolnoma popustilo in čeprav me žulj precej peče, sem bržkone opravil en odličen nakup. Če mi bodo tako dobro služile, da jih bom čez nekaj let skoraj napol svečano vrgel v kontejner pa bom že še videl.

Lahko noč vam želi

vaš

Volk

  1. 98 evrov [nazaj gor]
  • Share/Bookmark
 
2 odgovorov na “Sandali za v širni svet”
  1. kr'en - 4.06.2009 ob 08:26

    Jaz Hervisov, Intersportov, Deichmanov in ostalega sranja niti ne pogledam več. Če iščem novo obutev zavijem direktno v Henry Lloyd, Helly Hansen ali kako drugo štacuno z oblačili za navtiko. Tam sigurno dobim kvalitetno obutev, pa čeprav drago ko žafran. Za kvalitetne in udobne čevlje, ki bodo držali nekaj sezon mi ni problem dat 150€, pa tudi 200€ bi mogoče dal, če je treba. So mi izkušnje pokazale, da je bolje tako, kot pa da se kupi neki cheap šit in me potem pri hoji boli noga.

  2. buba švabe - 4.06.2009 ob 09:10
    buba švabe

    Jaz mam pa najraje ene čisto navadne natikače od Kopitarne. En navaden malo trši gumijast podplat (s “profilom”) in usnje čez prste in nart. V bistvu kot cokli, samo da ne z lesenim podplatom…

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !