Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

S tonfo in solzivcem

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 1.03.2009 ob 07:32 ob 07:32 pod (Po)nočna filozofiranja, Žlica pelina

Dobro jutro, Slovenija

»Mu res nič ne morete?« sem pred nekaj leti vprašal policista, ko se mu je vsem dobro znani zasvojenec in preprodajalec mamil tik pred odhodom iz trgovine odkrito posmehnil.

»Seveda ne,« mi je zarenčal v odgovor. »Tudi ko ga želim ustaviti na cesti, zgolj parkira avto, se zaklene vanj in zaspi, ker dobro ve, da mu ne morem čisto nič«.

Nova Gorica je na nogah! Naše malo mestece je razburjeno in človek ne more v miru spiti niti ene kave, ne da bi od sosednje mize slišal o incidentu, ki se je prejšnjo nedeljo zgodil v centru. Policisti so grobo obračunali s štirimi fanti, ki so, nič hudega sluteč, počivali v avtu v zgodnjih jutranjih urah. Ja, incident, ki sta ga v medijski prostor senzacionalistično lansirala časopis Slovenske novice in informativna oddaja 24ur, je dvignil mnogo prahu.

Predvsem članek je bil napisan z veliko mero sočutja o vnebovpijoči krivici, ki se je zgodila mladim žurerjem in jasno kot beli dan je bilo, da bodo ljudje skočili v zrak. Nova Gorica je pač še vedno zgolj vasica, ki bi rada bila mesto, kar se najlepše pokaže v dejstvu, da se vsi poznamo med seboj. Ljudje so tokrat resnično ogorčeni, a poglejmo če tudi upravičeno.

Glavni akter zgodbe trdi, da se je s prijatelji vračal domov s pustovanja v Sovodnjah. Ker naj bi vsi trije sopotniki podlegli učinkom alkohola in zaspali, se je v centru Nove Gorice odločil, da parkira in tudi sam nekoliko zadrema, za vsak slučaj pa je tudi zaklenil vrata. Že čez pol ure naj bi ga zbudilo trkanje po šipi in videl je, da se je okoli avta zbralo pet ali šest policistov. Ker naj bi se ustrašil za svojo varnost, se je odločil, da vrat ne bo odprl, čez nekaj časa pa je tja pripeljala še ena patrulja in policisti so nazadnje razbili stransko šipo, njega pošpricali s solzivcem ter jih vse štiri na silo zvlekli iz avta. Enega so takoj spustili, ostale tri pa peljali na policijsko postajo, kjer so dva oglobili in poslali domov, on pa je prenočil v zaporniški celici. Nič dolžni in nič krivi.

Nekomu, ki ne pozna Nove Gorice in njene okolice, se bodo fantje bržkone zasmilili v dno duše, toda Primorci, ki so nam kraji in lokacije zgodbe dobro znani, se lahko brez kančka slabe vesti vprašamo koga želijo fantje imeti za norca. V njihovi zgodbi je toliko lukenj, da skupaj sestavljajo že eno samo veliko, kaj šele da bi vse skupaj držalo vodo. Za začetek se lahko vprašamo kaj je delal poln avtomobil Bricev v centru Nove Gorice. Nekdo, ki je namenjen v Goriška brda, nima v centru kaj iskati. Okej, lahko gre tudi skozi center, vendar to pomeni, da bo šel okoli riti v žep. Na morebitni ugovor, da je morda peljal enega od prijateljev k njegovi punci, se hitro pojavi vprašanje, zakaj je ta torej ostal v avtu. Nadaljujemo lahko z izjavo, da je šofer postal zaspan, ker so njegovi sopotniki omagali, zato se je odločil, da bo tudi sam malo zaspal v avtu. Torej je od Sovodenj do Nove Gorice šlo, nato pa se je na vsem lepem odločil da zaspi prav v centru? Tam kjer je ob takšni uri največ mularije, ki se vrača z žurov in ni ponavadi čisto nič mirna? In tam kjer je največ uličnih svetilk? Parkirišče za Eurospinom, kamor se hodijo ponoči na zadnje sedeže avtomobilov jahati parčki, ki ne živijo skupaj in kjer bi zagotovo imel mir, očitno ni bilo dovolj dobro.

Razlaga incidenta je seveda popolnoma preprosta. Fant je na pustovanju pač zvrnil kakšen kozarec preveč in ko ga je želela ustaviti policijska patrulja, se je ustrašil za izpit in na krožnem prometu namesto proti severu Nove Gorice zavil za center. Na prvem prostem mestu je parkiral ter sebe in svoje prijatelje zaklenil v notranjost. Seveda morda tega niti ni predlagal on, a dejstvo je, da na njegovo nesrečo policisti na trik niso nasedli in afera je bila tukaj.

Po drugi strani pa policistov nikakor ne zagovarjam. Pravzaprav vse prej kot to in sprašujem se, od kdaj imajo zakonsko podlago za to, da razbijejo steklo in osebo, ki se ne zmeni zanje, nasilno izvlečejo iz vozila. No, od pogovora z začetka prispevka je sicer res preteklo že kar nekaj časa in povsem možno, da je prišlo do kakšne spremembe zakona. A resnici na ljubo fantje niso zagrešili  nekega hudega kriminalnega dejanja, da bi si zaslužili takšno filmsko postopanje. Odvetnik glavnega akterja se je slikovito izrazil, da se na vrabce pač ne strelja s topovi in sam se z njim popolnoma strinjam, saj bi se dalo problem zagotovo rešiti tudi na veliko bolj miren način. In, če smo že pri tem, koliko pijanih šoferjev se je izognilo morebitni kontroli, medtem ko se je več kot deset policistov ukvarjalo z enim samim avtom?

Žal je škoda storjena, fantje bodo na koncu zaradi pretirane grobosti morda celo iztržili kakšen evro odškodnine in incident bo slej ko prej pozabljen. Kdo je tukaj kriv in nedolžen, se žal ne da reči. Šofer vsekakor, saj je svojo krivdo priznal že s tem, ko je za medije izjavil, da je vozil pod vplivom alkohola, ob čemer ni bilo več nikomur težko sešteti ena plus ena. Prav tako pa si zgolj zaradi neumnosti s katero je želel rešiti nadaljnji obstoj svoje roza knjižice, zagotovo ni zaslužil solzivca in batin. Ampak če bo zaradi te zgodbe en sam šofer naslednjič odklonil kozarec vina ali piva, češ da mora sebe in prijatelje nocoj še peljati domov, potem je vsekakor prav, da je ugledala luč dneva.

Lahko noč vam želi

vaš

Volk

 • Share/Bookmark
 
6 odgovorov na “S tonfo in solzivcem”
 1. Pris - 1.03.2009 ob 11:13
  Pris

  “A resnici na ljubo fantje niso zagrešili nekega hudega kriminalnega dejanja, da bi si zaslužili takšno filmsko postopanje.”

  Volk, če dotični mladenič ni ustavil, ko je to “zahtevala” policijska patrulja (ki ima pravico ustavljati vozila na cesti), temveč je zavil na parkirišče in se zaklenil v vozilo, potem to ni bil več zgolj sum vinjenega voznika. Policisti niso mogli vedeti, kaj je vzrok takega ravnanja in kaj vse fantje skrivajo v vozilu. Lahko bi se šlo za drogo, orožje, morda bi se našlo celo kakšno truplo ali zlorabljen fantek (pretiravanje, but you get the point).

  Sumljivo voznikovo ravnanje je terjalo razjasnitev situacije po uradni dolžnosti. Naj bi policija stražila pred vozilom, dokler ne bi sumljive osebe postale lačne ali bi jih tiščalo na WC? To bi šele bil hec.

  Morebitne grobosti post festum pa so seveda obsojanja vredne.

 2. buba švabe - 1.03.2009 ob 16:29
  buba švabe

  Prav jim je, svinjam pijanim…

 3. Renton - 2.03.2009 ob 02:01

  Eno uro od tebe živim, pa prvič slišim za tole štorijo. Še dobro da te imamo! ;) Hja, po eni strani se je za vprašat, od kje sme policija to počet, ma po drugi strani jim je prav. Pijanim šoferjem je treba pobrat izpit in jim ga nikoli več dat.

 4. Mile - 8.03.2009 ob 00:57

  Pijanim voznikom je treba vzet izpit iz roke in pika. Če ne bi bilo policijske kontrole takrat na mestu, bi lahko spet v novicah naslednji dan prebiral o tragični prometni nesreči v kateri je umrlo x oseb.

  Druga stvar katera me zmot je pa ta, da če bi te osebki lepo stopl vn iz avta takrat ko so policisti prišli do njihovega avta, verjetno ne bi bilo kakršnega koli razbijanja ali nasilja. Komentarju, da se je bal za lastno varnost, ko se je le bal za svoj vozniški izpit pa malomorgen ne verjamem.

  Sedaj ali so policisti ravnali prav ali ne z razbitjem šipe pa vsak posameznik sam pri sebi najbolj ve.

 5. mica - 8.03.2009 ob 06:47
  mica

  nekoč sem šla po službeni dolžnosti v nočno patruljo. Od takrat naprej se mi NIHČE VEČ NE SMILI, če ga sredi noči policisti ustavijo. Vsakemu pa, ki se ob tovrstnih askcijah zgraža, bi priporočala, naj stori enako. Pa bo videl, s kakšnimi v “treznem stanju” se morajo ubadati.

  Pa še to: da se policist koga loti fizično, zeloooo dolgo traja. predtem uporabi cel kup drugih “prijemov” od vljudnega dober večer, do pregovarjanja, a ko je z nasprotne strani le preveč odkritega “podjebavanja”…pač….. TO, da ustavlja avtomobile, je njegova DOLŽNOST. TO, da se ustavljeni obnaša korektno, da odgovori na vsa vprašanja, četudi se mu zdijo neumna, je pa dejstvo. Policist ob pol štirih zjutraj nima posluha zato, v katerem avtomobilu, ki pelje mimo, so nedolžni in v katerem ne. Nenazadnje- v taki službi kot jo imajo, so, verjemite mi, sredi noči ob vseh sort bedakih , ki sedijo za volani, predvsem življenjsko ogroženi. In ta občutek ni ravno prijeten…..

 6. Klemen - 8.03.2009 ob 12:56

  Volk, po mojih informacijah naj bi šlo pri tej reči še za nekaj drugega kot samo alkohol…baje, da so jih policisti zasačili pri eni zadevi in ta klapa se je namesto bega (ker ni bilo pač kam pobegniti), odločila, da bo zaspala v avtu. Sej jih poznamo…

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !