Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Mama, oče me otipava… Mama!?

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 3.02.2009 ob 14:39 ob 14:39 pod Žlica pelina

If good men do nothing, that is evil enough.

Roshan Seth v filmski polomijadi Street Fighter

(1) Kdor spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo drugega ali istega spola, ki še ni stara petnajst let, se kaznuje z zaporom od treh do osmih let.

(2) Kdor stori dejanje iz prejšnjega odstavka s slabotno osebo, ki še ni stara petnajst let, ali tako, da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let.

(3) Učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj, duhovnik, zdravnik ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, ki še ni stara petnajst let in mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo ali oskrbo, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let.

(4) Kdor v okoliščinah iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena kako drugače prizadene spolno nedotakljivost osebe, ki še ni stara petnajst let, se kaznuje z zaporom do petih let.

Kazenski zakonik Republike Slovenije, 173. člen, o spolnem napadu na osebo, mlajšo od petnajstih let

Opazite kakšno skupno točko med zgornjim citatom in izvlečkom iz kazenskega zakonika? Ne? Smešno, tudi jaz ne. In veste kaj, žalostno je, da ne.

V naši mali državici primer »slovenskega Fritzla« še naprej odmeva. Na dan prihajajo nove in nove podrobnosti in spet se bodo vnele razprave kdo je kriv, kdo je za spolno zlorabljanje vedel, kdo ni, kdo je odgovoren in kdo ni. Na koncu se bodo mastni naslovi v časopisih zmanjšali ter navsezadnje povsem izginili, dnevno informativne oddaje bodo o tem nehale poročati, vsi skupaj se bomo na primer še enkrat spomnili, ko bo osumljenec gnusnega dejanja spoznan za krivega (vsakdo je nedolžen, dokler se mu krivde ne dokaže) in pravnomočno obsojen, čez kakšnih pet let pa se bo na deklico in njenega otroka, kakršnakoli usoda ga bo že doletela, spomnila oddaja tipa Tednik in Preverjeno. In to je na kratko vse!

Najstnica bo potrebovala še veliko časa, da ji bodo ustrezne službe dopovedale, da ni sama kriva za vse te dogodke. To je pač človeška psiha in iz prve roke lahko povem, da se človek (še posebej otrok) tudi ko enkrat odrase, čuti krivega za stvari, ki so se mu dogajale, čeprav ni mogel ničesar ukreniti… Toda skoraj v vsaki zgodbi o spolni zlorabi, je vmes še ena oseba. Oseba, ki nedvomno ve kaj se dogaja! Oseba, ki bi lahko spregovorila! Oseba, ki je molčala, čeprav je slišala in morda celo videla, da se dogajajo slabe stvari! Oseba, ki je zgolj zaradi molka kriva ravno toliko kot storilec! Njegova partnerka.

Nekaj let nazaj sem v hrvaški Erotiki bral izpoved štiriindvajsetletne Zagrebčanke, ki jo je njen oče zlorabljal od njenega enajstega leta (da, dragi moralisti, v pornografskih revijah se lahko prebere tudi takšne stvari). Ko je nekoč to skušala povedati svoji materi, je ta molčala in se obrnila proč. Čez nekaj časa se je zaupala razredničarki. Naslednji dan je k njim prišla socialna delavka s policijo in jo pred staršema prosila naj svojo zgodbo ponovi, češ da so to hude obtožbe, oče pa naj bi medtem povedal, da ji med tednom ni dovolil v disko s prijateljicami. Vsi so jo gledali, mati pa je le glasno (in jezno) potrdila očetovo zgodbo. Punca naj bi le nemočno zajecljala, da ji je žal in zbežala v svojo sobo. Naslednji večer jo je oče dobesedno posilil. Čez nekaj let je z njim zanosila in ko je oče to izvedel, jo je odpeljal k ginekologu in zaradi njene mladoletnosti sprejel odločitev, da bo splavila. (Kratek vskok – če bi se za kaj takšnega odločil Ptujčan, zgodba bržkone še dandanes ne bi ugledala luči dneva). Ko jo je v bolnišnici obiskala mati, ji je jasno in glasno povedala, da je oče njenega nesojenega otroka njen mož. Mati se je pomirjujoče nasmehnila in odšla. Čez tri mesece je očeta spet zgrabila pohota. Prišel je v njeno sobo in jo začel božati in otipavati. Toda tokrat ji je bilo dovolj. Izvila se mu je iz rok, v kuhinji zgrabila mesarski nož in mu zapretila naj se je še enkrat dotakne, če si upa. Šok je bil za ostarelega možakarja s slabotnim srcem prehud in po srčnem napadu je umrl med prevozom v bolnišnico… Po pogrebu jo je zvečer mati objela in ji zašepetala, da sta zdaj čisto sami na tem svetu. Njej se je obrnil želodec. Odrinila jo je od sebe in ji končno v obraz povedala, da se ji gnusi. Da je ves čas vedela kaj oče počne, a ni ukrepala in naj se zaveda, da je kriva ravno toliko kot on. Še isti zvečer je v potovalko stlačila nekaj najnujnejših oblačil in ostalih potrebščin in odšla. K sreči jo je k sebi vzel starejši prijatelj (sicer tud sodelavec revije Erotika, kateri je po več kot petih letih sklenila zaupati svojo zgodbo), ki ji je v naslednjih letih ogromno pomagal in samo njemu ter skupini za pomoč se lahko zahvali, da si na koncu ni prerezala žil. Svoje mame ni nikoli več videla in je tudi noče.

Razumete, ne? Mati nesrečne Zagrebčanke je ves čas vedela kaj se dogaja in v vsakem trenutku bi lahko preprečila ali pa vsaj ustavila kalvarijo svojega otroka. Toda ona je bila tiho in nihče me ne bo prepričal, da je to edini takšen primer. V družinah, kjer se dogaja spolna zloraba otrok, je nekatere stvari enostavno nemogoče skriti. Pustimo ekstremne primere kot je bil Fritzlov, kjer je možakar točno vedel kaj in kako dela in je poleg vseh ostalih morda res prevaral tudi ženo, češ da v kleti pač zgolj ustvarja. Govorimo o čisto navadni povprečni družini, ki živi v dvosobnem stanovanju v središču mesta. Nemogoče je, da mati prej ko slej ne bi česa opazila ali zgolj slišala. Če nič drugega, bi vsaka normalna ženska posumila, da nekaj ni v redu, ko bi njen mož prihajal v posteljo popolnoma »sfukan«, v hčerino sobo pa bi odhajal na nenormalno dolge obiske.

Toda največ žensk se odloči za molk. Ne vem kaj jih napelje k temu, saj žal nisem psiholog in ne morem razčleniti kaj se dogaja v njihovi glavi, toda krivda je tudi na njihovi strani. Če dober človek gleda slabe stvari, a kljub temu ničesar ne ukrene, je kriv ravno toliko kot storilec. Nihče me ne bo prepričal, da mati nesrečne Ptujčanke (ki se je morda kdaj, tako kot Zagrebčanka, celo zaupala razredničarki pa je naletela na zid nejevere) ni vedela kaj se dogaja. Družina je vse preveč intimna stvar, da bi se stvar kot je incest dalo skrivati v nedogled. Jo je bilo strah? V primeru, da bi se odločila za prijavo in prepričala hči, da ji tega ni potrebno prenašati, bi svojega moža videla le še na sodišču, poleg tega pa bi ji zaradi pogumnega dejanja stopila v bran vsa Slovenija, zato izgovora o strahu ne priznam. Je molčala zaradi strahu o eksistenci? Tudi tu gre zgolj za strah, ki je vreden zgolj obsojanja. Če pa ga je ljubila in samo zaradi tega mirno gledala trpljenje otroka, ki ga je devet mesecev nosila pod srcem, je pošast. Pošast, ki je svoji hčeri pomagala uničiti življenje, jo zaznamovati za celo življenje in ni nič boljša od njega.

Možakar je bržkone kriv. In najverjetneje bo dobil tistih deset let zapora, deklica bo še veliko let obiskovala psihiatre in ostale pristojne službe, nič kriv dojenček pa najbrž nikoli ne bo izvedel, da je le stranski produkt grozljivega krvoskrunstva. Kaj pa mati? Za svoj molk ne bo kaznovana, saj kazenski zakonik ne predvideva kazni za človeka, ki ve za kaznivo dejanje incesta in spolnih odnosov z osebo mlajšo od petnajstih let, če pri tem sam ne sodeluje. Bo lahko živela s tem, bo še naprej branila svojega partnerja ali se bo izgovarjala s tistim iztrošenim izgovorom, da za vse skupaj ni vedela?

 • Share/Bookmark
 
73 odgovorov na “Mama, oče me otipava… Mama!?”
 1. spomincica - 3.02.2009 ob 19:28

  mene ob tem zagrabi takšen bes, da bi jokala in tulila in razbila nekaj. Ne, volk, ni možno, da mati ne bi vedela. in njen zločin ni nič manjši kot očetov. za takšne pošasti je ni kazni, ki bi odtehtala trpljenje. morda sem samo jaz čudna, ampak kako lahko nekdo to počne? kako je to mogoče, jebemti, saj nismo živali, da bi se ločevali le na samce in samice.

 2. strojnik - 3.02.2009 ob 19:43
  strojnik

  Ubit s kamnom… :?

 3. and - 3.02.2009 ob 20:05

  metek v glavo.

 4. Matko - 3.02.2009 ob 20:16

  Kam smo ljudje padli… Človek ostane brez besed, ko bere ali posluša ali pa gleda na TV, takšne novice. Lahko samo rečem, hvalabogu za moje zlate starše, da ni bilo v naši družini nobenega nasilja, ne alkohola, majši prepirji so se hiro zgladili, ni bilo zamer; vsi štirje otroci smo že nekaj let na svojem, stari med 25 – 33 let. Vzgojili so nas v poštene, verne in pokončne ljudi, ki znajo misliti s svojo glavo in znajo videti tudi druge. Če pa človek postaja egoist, da vidi samo sebe in, da ga nekaj zadovolji, pa smo, pri zgoraj omenjenemu. Občutek imam, da marsikomu gre, da trenutno uživa, ne glede na posledice, ki iz tega nastanejo. Svet je veliko bolj kot v finačni, moralni krizi. K temu pripomorejo marsikateri mediji, ki nam sicer res omogočajo, da nam je vse dostopno, a pokvarijo v nas tisto pristno, človeško. Žal, ampak zdi se mi, da postajamo vedno bolj živalski v svojem obnašanju. In to nas pelje … ne vem kam. Sem ostal brez besed. Na misel mi prihaja pesem od dija Smolarja. Saj veste katera. Hvala Ti Aleš za Tvoj zapis. Pa Lep večer vsem, ki se boste z zapisanim strinjali ali pa tudi ne.

 5. Efemit - 3.02.2009 ob 20:20

  Za takšne je metek predraga in prehitra rešitev.

  Jaz bi predlagal prosti pad s kakšnih 50 m. Ravno dovolj časa, da končno “spregleda”…

 6. eritrocitus - 3.02.2009 ob 20:21

  Sprašujem se, kako lahko takšna družina funkcionira, ko pa vsi vedo, kaj se dogaja? Zakaj se to sploh dogaja? Kako je to mogoče? Preprosto ne morem razumeti. Je kje kak psiholog ali psihiater, ki bi znal razložiti, kaj se plete v glavah teh psihopatov? Se je to skozi celotno človeško zgodovino dogajalo v tolikšnem obsegu ali gre za “nov” pojav?

 7. MarkoJ - 3.02.2009 ob 20:22

  No, nikakor ni tolažba v tem, da se je to vedno že dogajalo, pa se le ni toliko pisalo o tem. Nikakor pa to ni prav. Kjer se to dogaja sta kriva oba starša. Mogoče hči in mati (žena) v sila podrejenem položaju, vendar, če hči svoji materi zaupa svojo stisko in težavo, bi ta morala odločno reagirati in se postaviti v bran hčeri. Tudi na račun ločitve. Vendar, kdo bi razumel človeka?? Fotra pa prepasirat, da bi ga na vekomaj minile podobe sle!

 8. x - 3.02.2009 ob 20:35

  Spet smo samo moški posiljevalci. Tudi matere zlorabljajo, sinove tako malo v vednost.

 9. bonno72 - 3.02.2009 ob 20:49

  kazen, ki jo predvideva naš zakonik za tovrstna dejanja, je preblaga..samo toliko. Kaj vse bi storil takemu človeku? Po vsej verjetnosti bi ga najprej strpal v zapor, raztrobil njegovim sojetnikom, da je posliljevalec otrok, pa naj oni z njim malo poračunajo…Kar se pa žensk, ki se lotijo spolnih zlorab tiče, jim pa tudi ne bi kaj dosti prizanašal.

 10. LARA - 3.02.2009 ob 21:02

  tega si ne znam razlagat… kako lahko ???

 11. Billy Debilly - 3.02.2009 ob 21:05

  Ljubi moji slovencarji… ko pa je prejšnja vlada hotela povečati kazni za pedofile in podobno drhal so pa prijatelji našega Boruta tako v zrak skočili in najdli 1001. človekovo pravico zakaj ne bi končno ne stopili samo na prste – ampak na jajaca tovrstnim izprijencem. Moje mnenje – ni vredno da živijo. S takimi se počisti zelo enostavno – doživljensko prisilno fizično delo. Ne pa kakšnih 3, 5, 10… let – halooo, ko pride ven pa najprej spet na kakšno 8 ali 10-letnico. Javno odrezat jajca pa vam garantiram, da bo za vedno urejeno, jebeš ti sodobno družbo ob polni mizi, jebeš človekove pravice – preveč je teh pravic, prepolne so mize…zato imamo toliko debilov, ki ne vejo, kako bi čim bolj zafural svoje življenje. Ko se je pa o Vitan-u govoril, se je pa hitr potišal. Tu ne sme biti izjem… učitelj, direktor, župnik, pisatelj, za vse naj bo enaka pravica. Oster kirurški nož pa odrezat zadevo, boš ti fukal otroke… Kdor ima sam otroke in samo pomisli na to, da bi ti nedolžno bitje (pazi !!!) celo pri 5, 6 letih brutalno zlorabil tovrsten idiot – jaz vem zdravilo – v Bosni imajo dovolj plačancev,… če že družba in država na znata obračunati na pravi način. Bolano, da bruhaš, ko pomisliš na nekaj let zapora, medtem ko je pezde s svojo kurčetino do krvi fukal otroka. ZBUDIMO SE ENKRAT TOLERANTNEŽI – PREVEČ JE TOLERANCE DO VSEH. DO NEKATERIH JE NE SME BITI – NITI MILIMETER !

 12. Adi - 3.02.2009 ob 21:20

  Svet postaja vedno bolj demoraliziran. Tako nekako je bilo tudi v Rimskem imperiju. Se spomnim oddaje Jerry Springer show, ko je ena škrbasta mladenka govorila, kako lepo ji je, ko občuje s svojim očetom…a je potrebno še kaj dodat?!!

 13. CANIS LUPUS - 3.02.2009 ob 21:25

  Mislim, da bi mediji (TV) morali stalno-neprenehoma ponavljati, da so takšni ljudje duševni bolniki, ki niso vredni da živijo med ljudmi in vspodbujati ljudi, da jih prijavijo. Vedno bi morala biti objavljena telefonska številka na katero bi ljudje lahko anonimno prijavljali takšne ljudi.

 14. katarina - 4.02.2009 ob 08:35

  joj volk … :( svoji hčeri sem verjela samo jaz, ko mi je zaupala. kako grozno sem se počutila s tistim bremenom, sama pred vsemi, a odločena, da pridem stvari do dna in dokažem, da otrok ne laže.

  ko sem bila posiljena mi nihče ni verjel. ko meje pri 12 letih otipaval družinski prijatelj sem tudi sanjala. :( še vedno imam najraje občutek, da sem vse to samo sanjala. da se mi ni zgodilo. da ni moje.

  in potem me sprašujejo zakaj ne morem mami oprostiti … in sem čudna jaz. v nekem drugem času bi me gladko zaprli v norišnico. to so počeli ženskam, ki so “fantazirale” o posilstvih, incestih … veš, da pedofilija do pred cca 60-70 leti uradno ni obstajala? freud je vsekakor ni priznaval in uradno poznal. svoje paciantke pa je zapiral v senatorije.

  kdo bi lahko kaj naredil? najbližji. kako naj javne službe vejo kaj se dogaja za vrati doma, če iz dma ne pride nobena novica. pa saj tukaj je baje curljalo ven. starejšo hči je tudi posiljeval. koliko bo dobil? 5 -10 let? jaz sem bila najbolj srečen človek na svetu, ko je “moj” polsiljevalec umrl. takrat mi je bilo, kot bi mi skala padla z ramen. bi bila torej najbolj primerna kazen smrtna?

 15. katarina - 4.02.2009 ob 08:36

  CANIS LUPUS: moja tašča je duševna bolnica – potrjeno. in to je NJEN alibi, da je lahko pedofilka. HALO!!!!!!!!!

 16. ana od srca - 4.02.2009 ob 09:49

  Veliko vprašanje si odprl.

  Veš, kolikokrat sem razmišljala, kaj se dogaja v ljudeh, da to počnejo, v krivcih … tako v glavnem krivcu, tukaj očetu … in v vseh tistih, ki bi morali vedeti, videti …

  Še najlažje si predstavljam, da je bilo za to mamo to nekaj tako groznega, da je odmislila, da zadeva sploh je.

  Če bi moj mož “spal” z drugo, bi mene strašno prizadelo. Ko ljudje zvemo kaj težkega, se včasih eni odločijo za zanikanje objektivnosti. Ker je prekruta.

  S stališča hčerke je hči žrtev. S stališča žene je žrtev tudi žena, mama. Ona ima pravico do tega, da jo ima mož rad in da ji je zvest.

  Če bi dovolj jasno videla hčerino stisko, bi si gotovo ne zapirala oči … Če … Zakaj ni videla??? Ni upala videti? Se je bala, da bo nastradala? Ali pa je potem imela malo več miru pred spolnim nasiljem sama, ko se je recimo znesel že pri drugi (če odmislimo, da je ta druga nemočen lastni otrok)?

  … Prvič sem se soočila s to problematiko (da sploh obstaja) pred kakšnimi 18 ali 20 leti, ko sem gledala neko filmsko zgodbo. Ves film se mi je postavljal dvom, da je zgodba resnična, zame je bilo to žisto nemogoče. Nemogoče, da bi se odrasel človek spravil na nemočnega otroka …

  V zgodbi je šlo za to, da je šolarka v šoli povedala, kaj se ji dogaja … in jaz sem si mislila, da je pač poslušala predavanje na to temo v šoli in je poskusila, kaj je to … Tako malo za hec. Ja, tako sem mislila.

  Potem je bila zadeva na sodišču. Priče so domači, vsi zanikajo, mama, oče, starejša sestra, ki je že odrasla in malo pred poroko.

  Nekega dne po tistem pride starejša sestra domov in najde očeta, ki se je spravil nad malega bratca. Tedaj pa ona le pove, da je bila zlorabljana tudi ona … kot kaže, je nekako še prenesla, da se je to dogajalo mlajši sestri, ko pa je videla, da je tudi bratec na tem, ji je pa prekipelo.

  Tako je potem povedala vse to javno.

  Družina jo je je zavrnila in tudi fant tega ni prenesel in jo je zapustil …

  Ta film je najbrž iz začetkov tega obdobja, ko so pedofilske spolne zlorabe sploh začele prihajati na dan … in smo jih prepoznavali kot take … prej so najbrž bile stvari skrite, skrite …

  Tako jaz mislim.

  Mislim, da se je teja mami s Ptuja zrušil svet, ko je ugotovila, toda ni znala narediti nič drugega … Bilo je tako grozno, da je zanikala, da sploh je.

  To so moje misli, samega primera nisem nič spremljala in tudi avstrijskega ne.

  Vse dobro želim! :-)

 17. aleš - 4.02.2009 ob 10:15

  Sick…Sick…Sick sem namreč ptujčan in približno wem kdo je ta prizadetež….powrh tega ga pozna pol prebiwalstwa našega mesta takim samo doooooollllllgoooo mučenje z wrezninami pa soljo pol pa metek w glawo…..nwm kak sploh lahko to ljudje delajo :S :(

 18. vanja - 4.02.2009 ob 10:24

  Sedaj pa Matož-odvetnik toži državo v imenu 15.letnice, ker so mediji več ali manj odkrili njeno identiteto-oziroma identiteto njenega očeta, ki avtomatsko razkrije tudi dekličino. Ker pa je deklica mladoletna in je njen skrbnik oče oziroma mati(oba pošati, kar se mene tiče je ona prav tako kriva kot on in to ana, da bi na primer moj mož mene varal bi v luči tega, da je bila spolno izkoriščana moja hčerka ta bolečina ob prevari povsem zbeldela-vsa moja bit bi se skoncentrirala na zaščiot mojega otroka)to po meni,d a v bistvu posredno državo toži foter. To se pravi, da je možno, dabo zaradi svojega spolnega delikta nad lastno hčerjo še nagrajen z davkoplačevalskim denarjem v obliki neke odškodnine.

 19. katarina - 4.02.2009 ob 10:27

  matoz pravi, da zastopa deklico. in bo fotra zaprl za 10 let pol bo pa zunaj. mat bo pa vila roke, češ, da ni nič kriva. deklica bo pa … živela še 70 let, kako, pa itak nikogar zdaj prav dost ne briga.

 20. ana od srca - 4.02.2009 ob 11:22

  Vanja, zelo te razumem – in dam ti prav. Prava mama bo zaščitila otroka. Za vsako ceno.

  Kaj se je dogajalo s to mamo???

  Ob vsaki taki zgodbi se postavljam v vlogo mame in skušam razumeti.

  Boga deklica!

 21. Lusi - 4.02.2009 ob 11:37

  Meni se taka dejanja zdijo grozna in verjamem, da je veliko neodkritih primerov tovrstnega nasilja ravno zaradi principa “pometanja pod preprogo”. Ampak najgrše od vsega se mi zdi, da mediji iz tega delajo javni linč. Brala sem časopis čez vikend in bila presenečena, da je bil domnevni nadlegovalec imenovan z imenom, priimkom in krajem bivanja. Ne vem, če se ljudje zavedajo, da nihče ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen. S tem nočem trditi, da si dekle izmišljuje, nikakor ne. Ampak kljub temu … želim samo osvetliti zgodbo še z drugega zornega kota.

 22. vanja - 4.02.2009 ob 11:46

  Matoz pomisli malo. Deklica je mladoletna, ima skrbnika, ki je še vedno njen oče. Torej koga v resnici zastopa Matoz. in ne poslušaj kaj Matoz pravi, ker so pravniki tako ali tako lahko veliki lažnjivci.

 23. vanja - 4.02.2009 ob 11:47

  lusi, torej najgrše zopet delajo mediji, ne oče, ki posiljeval svoje hčerke? Hmm zanimivo stališče, me zanima kakšen fenomen ga je povzročil.

 24. anonimna - 4.02.2009 ob 12:02

  prvič – nočem, da se tukaj pojavi moje ime ali link na moj blog, ker nočem, da se razglablja o tem, niti nočem, da mi kdo danes, ko sem stara 32 let ponuja spodbudne besede ali tolažbo, ker je danes ne rabim več drugič – niti slučajno nisem doživljala zlorabe v tako hudi obliki, zato mogoče moja zgodba in moje mnenje ne bo ravno na mestu, vendar: moja starša sta se ločila, ko sem bila stara 3 leta, in to zato, ker je bil moj oče alkoholik in to tiste nasilne sorte, ki v pijanem stanju pretepa, brca, lomi, grozi, tuli in tako dalje, ko se pa strezni, pa boža, tolaži in se s solzami v očeh opravičuje. Mama je bila vseeno dovolj dolgo z njim, da je ostala zaznamovana in je še danes cinična, večno nesrečna, nezadovoljna sama s sabo in posledično izredno težka, ko meni in bratu (iz njenega drugega zakona) dopoveduje, da je življenje slabo, da delava vse narobe, da nikoli ne bova razumela itd, itd. Mene je pretepel samo enkrat – ko sem imela 15 let in sem bila pri njemu na počitnicah. Njo pa vsak dan, dokler je živela z njim, zato sem jaz takrat živela pri babici. Ko se je mama ponovno poročila, sem bila star 6 let in sem poznala vse njene zgodbe, ker ona ni imela prijateljev lai zaupnikov (po babičinem mnjenju je bila slaba žena, ker je pustila moža – češ, potrpet je treba, pa naj stane kar hoče). Predstavljajte si punčko, staro 6 let, ki ve, da je njeno mamo njen oče pretepal in jo posilil, ko je bila noseča, ter zato nima sestrice… Tega le bilo še več, to je samo ena od zgodb. V novi ‘družini’ sem imela status pastorke, teleta, ki je k hiši prišlo skupaj s kravo (kot je večkrat povedal moj novi nono) in sem zato morala delati, da sem lahko jedla. Morala sem pa tudi nonotu pustiti, da je božal moje otroške prsi in gledal mojo neporaščeno čučko, ter mi razlagal, kako mastna in kosmata bo, ko bom velika in kako bojo kurci noter lezli. Mami nisem nikoli nič povedala, ker sem verjela, da je tako pač prav, saj sem pastorka. No, vedela sem da NI PRAV, ampak mami tega ni bilo treba vedet, Ko sem odraščala, in so joškice in kocine začele poganjat, se je name sicer samo verbalno pa vendarle, spravil moj stric (priženjen). Vseskozi mi je na uho šepetal opolzkosti, če je le mogel me je ‘pobožal’, zgrabil za mednožje, ali me lizal po vratu. Ter mi seveda v potankosti razlagal, kaj vse bi počel z mano. Torej, prodrl vame ni nobeden od njiju, nisem zanosila, vse skupaj ni bilo ‘tako zelo’ hudo… Kar pa niti slučajno ne pomeni, da me to ni zaznamovalo. Ampak MOJA MAMA NIKOLI NI VEDELA NIČESAR, kakor tudi nihče drug ne. In še danes ne ve in ne bo vedela dokler bo živa. In noben psiholog lai psihiater ne bo tega nikoli vedel. To vem jaz, in veste zdaj tisti, ki to berete. Poanta moje zgodbe je v tem, da sem se skozi ževljenje morala sestaviti SAMA. SAMA sem morala ugotoviti kdo sem, kaj prenesem in česa ne, kako preboleti otroštvo in kako živeti polno življenje, ne da bi tarnala in tožila, kako sem boga, ker se mi je dogajalo to in ono. Ljudje okrog mene so imeli vedno dovolj svojih težav, ni jim bilo treba deliti še mojih. Ponavljam: Mama ni vedela nič, in tudi, če bi se zgodilo kaj konkretnejšega, ne bi vedela nič.

  Kot sem že omenila, situacija ni linearna zgodbi s Ptuja, vendar je možno, da matere ne vedo.

  p.s. Še huje bi bilo vse skupaj preboleti, če bi kdaj kaj omenila in bi me razglasili za lažnivko. V premislek.

 25. Dajana - 4.02.2009 ob 12:11

  @Lusi: Se strinjam. Gre za javni linč. Da ne govorim o blogih. :(

  @anonimna: Prosim, poslušaj razgovor z dr.Sanjo Rozman: Odvisnost od odnosov, pa ti bo marsikaj jasno: http://www.s12.si/component/option,com_seyret/Itemid,62/task,videodirectlink/id,227/

 26. vanja - 4.02.2009 ob 12:21

  draga anonimna, oprosti za moje odkrite besede, toda tvoja mama je v tvoji zlorabi tako ali drugače sodelovala- Že to, da ti je razlagala takšne stvari očetu je del zlorabe, da ne govorim o tvojem statusu, ki si ga imela pri družini ki si jo je na novo ustvarila. Saj ni slepa, da ne bi opazila, da so te tretirali kot žival -kot sama pišeš. Vendar je verjetno na to pristajala, na podlagi tega pa si si ti tudi ustvarila sodbo osebi, da si nevredna ljubezni, zaradi nizke samozavesti se nisi nikmur, niti mami protožila nad spolno zlorabo. Verjetno si že vedela, da ti ne bo v oporo. Ker si ji v oporo morala biti ti! To kar opisuješ s strani novega nonota je spolna zloraba in pedofilija, kaznjiva z zaporom, pa čeravno ni bilo penetracije. To na koncu ne spremeni veliko. Preživela si, sestavljaš se, čestitke za tvoj pogum in tvojo moč, se mi pa zdi, da je bistveno pri tvojem ozdravljenju tudi, da se soočiš z vlogo, ki jo je pri tvoji zlorabi odigrala tudi tvoja mati. Pasivno sicer vednar zaradi tega prav nič manj vredno vseh očitkov. Veš kaj me je zmrazilo pri tvoji zgodbi najbolj, poleg seveda odurnih moških katere je v tvoj življenje pripeljala mati- zmrazila me je zgodba o posilstvu in da zato nimaš sestrice. Kako brezupno kruto s strani tvoje matere, ki zveni kot izživljanje. Pa četudi je morda celo res. To za ušesa šestletne punčke ni bilo, pa naj je bila tvoja mati še v takšni slabi koži. problem je bil,m da si ti otrok igrala vlogo nejen matere, ona pa to ni znala biti. In to vlogo še vedno igraš, še vedno jo ščitiš, namesto, da bi zaščitila ranjeno deklico, ki joče v tebi.

 27. anonimna - 4.02.2009 ob 12:35

  @Dajana – Prebrala sem Sanjine knjige in veliko so mi pomagala, vendar hvala.

  @vanja – vse drži, ne bom in ne morem zanikati, žal pa sem situacijo doživljala jaz, in je že davna preteklost. Res je, da moja mama niti slučajno ni bila ‘dobra’ mama – iz tega vidika, je pa zato bila iz veliko drugih. Gledala sem njeno trpljenje in zato o svojem molčala. Nič ne bi pomagalo, če bi se izpostavljala, skoraj prepričana sem, da bi bilo slabše. Zgodbo o posilstvu mi je povedala zelo taktno, a nisem bila neumna, in sem izluščila bistvo, kot sem ga tedaj razumela. Življenje gre naprej. Nono je umrl (pred smrtjo so mu odrezali nogo in sem mu kar nekaj mesecev brisala rit – ironija usode), stric se je nekoliko potolažil, čeprav še danes kaj ‘predlaga’, pa ga ignoriram, z očetom imam pa danes dopkaj normalne in dokaj redne stike. Kar je bilo, je bilo. Moja naloga danes je, da zaščitim svoje hčere, da jih vzgajam in učim tako, kot mislim da je prav, da bodo čimmanj trpele. Na srečo imam partnerja, ki me pri vzgoji zelo podpira. Je pa res, da niti on ne ve določenih stvari iz mojega otroštva, in mu jih ni treba vedeti. Tista ranjena deklica je že leta nazaj izjokala vse svoje solze… danes joče zaradi drugih stvari.

 28. ana od srca - 4.02.2009 ob 12:42

  Anonimna, hvala za tvojo zgodbo!

  Vanja jasno pove o začiti otroka. Ima prav.

  Ti, mahna punčka, si bila zlorabljena od več ljudi. Čeprav si vedel, da ni prav, nisi vedela, kaj bi lahko naredila. Najbrž itak ne bi mogla nič.

  Mama ni znala biti drugačna, a zdaj vem, da ni bilo prav, da je naložila kaj svojega bremena tebi.

  Sama sem doživela neko zlorabo, ne te vrste, nekdo od bližnjih mi je rekel, da bo naredil samomor in jaz sem bila sama z njim in … Kasneje, stara že čez 30 let, sem šele povezala neke resne težave, psihosomatske, ki so se začele za tem, s tem dogodkom.

  Ta človek me je zelo obremenil.

  In poznam neko mamo, ki je imela slab zakon, pa je jamrala o tem svojemu sinu. Sin je postal njen zaupnik. Ne zdi se mi narobe, če starš reče otroku: Mož/žena je tečen. To je nekako splošno dejstvo, ki ga otrok opazi. A svojih bremen ne bi smel nalagati otrokom.

  Ta mama, mislim, bi lahko jamrala čez svojega moža prijateljicam, ne pa otroku, tudi odraslemu otroku ne.

 29. ana od srca - 4.02.2009 ob 12:44

  Anonimna, spoštujem te! :-)

 30. vanja - 4.02.2009 ob 12:45

  anonimna, če bi zaščitila ranjeno deklico v sebi…ne bi niti slučajno brisala usrane riti nonota, temveč bi mu prej kaj vanjo zatlačila. Oprosti mojim jeznim besedam. Boli me , ko vidim, kaj se dela nekaterim otročkom. Upam, da ti pri hčerah uspeva, sicer pa si verjetno resnično precej počistila pri sebi, če ti je uspelo najti dobrega partnerja in sta skupaj srečna. Vse lepo na tem svetu ti želim!

 31. anonimna - 4.02.2009 ob 12:57

  Res je, da imamo vsi svoje večje ali manjše probleme, in NIKOLI se ni zaradi teh potrebno niti znašati nad otrokom, niti mu razlagati preveč o njih. Otroci imajo vso pravico do sreče. HVALA punce :)

 32. Alex van der Volk - 4.02.2009 ob 14:07
  Alex van der Volk

  Očitno je prišlo pri interpretaciji prispevka do rahlega nerazumevanja, da zagovarjam miselnost, da bi partnerka, ki je za spolno zlorabo vedela, morala biti kaznovana enako strogo kot posiljevalec. Poudarjam, da tega nisem izjavil, čeprav se stavek, da je partnerka v tem primeru kriva ravno toliko kot moški, lahko razume tudi tako. Evo, tole sem zdaj najbrž končno razrešil, čeprav bi debata o tem kako bi partnerki to dokazali zahtevala čisto svoj prispevek…

  @spominčica: Zato pa jaz pravim, da obstajajo ljudje in obstajajo pošasti. En zanimiv prispevek imam zate (pa še za koga drugega)

  http://volkec.blog.siol.net/2007/11/07/ljudje-in-posasti/

  @strojnik: Bi lahko v tem primeru trdili da smo kaj boljši od njega ali bi se tudi mi spustili na raven pošasti, oz. krvoločne drhali? On posiljevalec, mi morilci. Bi bila med nami potem sploh še kakšna razlika?

  @and: Glej odgovor namenjen Strojniku, potem pa preberi tole:

  http://volkec.blog.siol.net/2008/05/03/krvolocni-slovenci/

  @Matko: Vera je lahko zelo čudovita stvar in med verniki je ogromno odličnih ljudi, a tako kot med ostalimi, najdemo tudi med njimi pedofile, posiljevalce, morilce in še bi lahko našteval. Hvala tebi za tako pozitiven komentar

  @Efemit: Bi znal živeti s tem, da si morilec, četudi bi ubil zgolj pošast v človeški obliki? Razmisli

  @eritrocitus: Spodaj ti je lep odgovor ponudila že Katarina, jaz pa ti postrežem še s podatkom, da je bila v času Antike pedofilija (žal) najbolj normalna stvar pod soncem. No, maresikaj je bilo takrat drugače, recimo to, da ni bilo nič narobe, če je ženska prišla na ulico z razgaljenimi prsmi, ni se pa smelo videti njenih golih nog… To je zdaj spet neka nova debata. Če dobro premislim sploh nočem vedeti kaj se dogaja v glavah teh pošasti. Najbrž je tako celo prav, zna biti da bi se s tem spustil na njihovo raven

  @MarkoJ: To je pa kazen, ki bi jo podprl tudi jaz. Prav imaš, strah pred partnerjem ni izgovor in mati, ki ve pa se boji je zgolj slabička in nič drugega. Prekleto, za njenega otroka gre, kako lahko mirno spi, če pa ve, da njena hči mogoče ta trenutek joče v svoji sobi!?

  @x: In zakaj misliš da jaz tega ne vem? Podatek sam po sebi ni nič novega in takšna dejanja pustijo na sinovih ravno takšne posledice kot na hčerah, ki jih posiljujejo očetje. Toda skupaj še z nekaterimi, si zgrešil poanto zapisa, saj sem se tokrat osredotočil na drugačen problem. Na dejstvo, da mnogo mater ve za spolno zlorabljanje, a kljub temu ničesar ne ukrenejo. Zakaj?! Razumeš zdaj?

  @bonno72: Brez skrbi, v zaporu se takšne stvari zelo hitro izvedo in pedofili ter posiljevalci na splošno so v zaporu povsem na dnu in z njimi lahko pometa vsakdo, ki ima pet minut časa. Kako je v slovenskih zaporih sicer ne vem, tako hudo kot v ZDA najbrž ni, ampak rad verjamem, da tudi oni v letih, ki jih preživijo za rešetkami dodobra izkusijo kako je biti v podrejenem položaju, kjer ne moreš narediti ničesar, da bi se temu izognil.

  @LARA: Najbrž si nihče od nas ne zna

  @Billy Debilly: Hm, tvoj komentar me je spravil v dilemo, saj je na nekaterih mestih odlično razmišljanje, na nekaterih pa širi sovražni govor, ki je na mojem blogu nezaželen. Na koncu sem se odločil, da ga vseeno pustim, recimo tista o doživljenjskem prisilnem delu mi je bila izredno všeč, o javni skopitvi (praksa ki jo izvajajo na Kitajskem in to s kamni) pa malo manj. Primera, ko so pri Vitanu Malu našli pedofilski material pa se spomnim tudi jaz in ja, tudi jaz sem nekajkrat pomislil zakaj smo o tem lahko brali samo enkrat, nato pa je vse potihnilo. Kolikor jaz vem, je posedovanje pedofilskega materiala (slik, posnetkov…) sicer kaznivo

  @Adi: No ja, Jerryja Springerja je pač potrebno jemati z veliko veliko mero rezerve. Me pa čudi, da je ta oddaja prišla skozi sito cenzorjev

  @Canis Lupus: To o telefonski številki je odlična ideja, ki bi jo sam takoj podprl. Kako bi rešili problem lažnih prijav pa je žal vprašanje zase. V ZDA (ja, itak, kje pa drugje) je najstnica na enega takšnih telefonov prijavila svojega očeta, češ da jo je spolno zlorabil. Pač je bila jezna nanj in tako je poskrbela, da se je dala dol z enim fantom in dokazi za past so bili pripravljeni. Oče je letel v zapor kot je bil dolg in širok, prijatelji ga niuso hoteli več poznati, izgubil je službo, žena se je ločila in ga obrala do kosti. Po nekaj letih je punca povedala svojemu fantu kako ji oče ni pustil na smučanje s prijateljicami in kako se mu je maščevala. Fant je seveda skočil v zrak, češ da ne more verjeti da je zmožna takšne svinjarije in jo prijavil policiji, kjer je med zasliševanjem končno vse priznala. Oče je bil po obnovitvi postopka izpuščen iz zapora, toda zgodba žal nima srečnega konca. Prijatelji se ga še vedno izogibajo, saj se mu ne upajo pogledati v oči, žena ima novega partnerja, službe še vedno nima (slab glas pač seže v deveto vas), za povrh pa od države ne bo dobil nobene odškodnine. Samo v razmislek… Hčeram, ki se jim to res dogaja ne verjame nihče, pokvarjenim pa očitno vsi.

  (se nadaljuje…)

 33. katarina - 4.02.2009 ob 14:12

  Prva oseba množine – absolutno fantastična knjiga o tem, kako je moški razvil več osebnosti, da je lahko kot otrok preživel spolno zlorabo s strani svoje babice. sama tudi o spolni zlorabi najraje govorim odmaknjeno – kot da se meni pravzaprav ni zgodila, ampak nekomu drugemu.

 34. Alex van der Volk - 4.02.2009 ob 14:38
  Alex van der Volk

  @Katarina: Kljub vsemu mislim da ne. Kdor umori človeka je pač morilec pa naj bo to v žaru strasti, namerno ali v maščevanju (smrtna kazen). Ne morem odstopiti od tega pacifističnega mišljenja, da si pedofili smrtne kazni kljub vsemu ne zaslužijo. Kaj pa če se čez nekaj let izkaže, da so nedolžni kot pravi zgornja zgodba v odgovoru Canisu Lupusu? Kaj pa potem, se bomo opravičili, tako kot se je papa Janez Pavel II. vsem znanstvenikom, ki so zaradi RKC izgubili svoje življenje? Tvojo zgodbo poznam, tudi zgodbo tvojih hčera in žal mi je, očitno imaš res posebno hudo usodo, toda smrtne kazni ali kastracije za pedofile ne morem zagovarjati. Bi jim pa povišal zaporne kazni, o ja…

  @ana od srca: Ta film sem gledal tudi jaz inb me je izredno prizadel, naslova se zdaj sicer ne spomnim. Toda glej primer, ki sem ga prebral v Erotiki. Hči je mami hotela večkrat jasno in glasno povedati kaj se dogaja. Mama se je naredila gluho. Tudi razredničarki je povedala in mama bi pred socialni delavko lahko spregovorila pa nalašč ni. Ne samo to, celo jasno je potegnila z očetom ter se po njegovi smrti naredila ubogo, češ da sta zdaj povsem sami na svetu. Kdo mi bo govoril, da mama ni kriva toliko kot oče? Halo, stvari bi lahko preprečila, s hčerjo bi že prišli skozi življenje, tako pa se je morala po njegovi smrti znajti kar lepo sama. Ne razumem kako si lahko toliko žensk zatiska oči, da se to v resnici ne dogaja. Kaj jih vodi k temu? Ker če je ljubezen do pošasti, potem je tudi sama pošast (Vsaka pošast enkrat v sebi začuti trohico usmiljenja, jaz pa ne poznam nobene in zato nisem pošast – W. Shakespeare).

  @aleš: Mislim da sem v svojih odgovorih že nekajkrat ponovil… Kaj ni ravno smrt odrešitev za pedofila in/ali posiljevalca? Konec je sramote, konec je pljuvanja… Vsega je konec, žrtev in njena bolečina pa ostane

  @vanja: Nekoliko si poenostavila stvari. Denar bržkone ne bo šel v roke materi ali celo očetu, ampak na transakcijski račun žrtve. Še vedno pa me najbolj zanima kaj bo z nič krivim otrokom. Bo končal v reji? To je že četrto pereče vprašanje v tej zgodbi, kajne, Katarina?

  @katarina: Ja, kakšnega pol leta jih bo še brigalo, nato pa bodo rekli, da je terapij konec in naj se znajde tako kot ve in zna, ob čemer se marsikateremu človeku zazdi, kot da so izdani v drugo. To je pač zdravstveni sistem, ki ga mi ne moremo spremeniti

  @Lusi: Bravo! Tudi sam sem zgrožen nad početjem in imam domnevnega posiljevalca za pošast, ne moremo pa ga javno linčati in obsojati dokler ni pravnomočno obsojen. Spet lahko poudarim zgornji primer iz ZDA. Kaj bi se zgodilo (in se 99,99% v tem primeru ne bo!!!, čeprav ne dvomim da bom dobil vsaj eno izjavo, da pošast zagovarjam, kar seveda še zdaleč ni res), če se bo izvedelo, da je otrokov oče petnajstletni paglavec, ki hodi z njo v šolo?

  @vanja: Če je kaj pravice na tem svetu bo dobila druge skrbnike, oče pa je ne bo videl nikoli več. Momogrede, Lusin komentar si (tako kot marsikdo drug) razumela povsem narobe. Ajde, kaj boš rekla, če se po nekem nevemkakšnem čudnem naključju izkaže da je možakar nedolžen. Kot sem rekel, to se 99,99% ne bo zgodilo, ampak če smo že pri teoriji – povej mi kaj bi naredila v tem prmeru? Bi mu poslala pismo, v katerem bi bilo na veliko napisano: PARDON. Hm, morda pa bi ti celo odgovoril s stavkom: N’č pardon, jajca (ki so mi jih odrezali) plačaj. Še enkrat – TEORIJA.

  @anonimna: Ne skrbi, tvoj mail je pri meni na varnem, se ti pa zahvaljujem za to zgodbo in zaupanje… Kaj naj rečem, ko si pa napisala, da nočeš ničesar od nas. Ne morem se postaviti v tvojo kožo, čeprav bi sistem najbrž poskrbel zate in te dodelil v rejo mogoče celo kakšnim ljubečim ljudem. Toda kdo pa sploh sem jaz, da te bom obsojal. Je pa res, da rad verjamem, da je tvoja mama produkt “stare šole”, kjer so jih učili da je na tem svetu potrebno potrpeti čisto vse (to kar praviš o stari mami pa ta dejstva le še potrjuje) in zato verjamem, da ti stvari ne bi verjela, četudi bi ji o tem povedala. Evo, imamo eno od teorij zakaj mame molčijo. Zanimivo, ni kaj

 35. anonimna - 4.02.2009 ob 14:44

  Hvala, sem vedela, da ti lahko zaupam :)

 36. ana od srca - 4.02.2009 ob 14:54

  Bojim se, da Anonimni tedaj ne bi verjeli odrasli … V današnjih časih je malo lažje že spregovoriti – in upati, da bodo to grozo sploh verjeli.

  Tisti film, Volk, saj se ga ne spomnim natančno, tudi naslova ne, toda mene je pretresel, zame je bilo prvo srečanje s pedofilijo. Nisem si mogla misliti, da je to sploh mogoče!?

  In morda si tudi kakšna mama ne more misliti, da je to sploh mogoče.

  Ko pa mama vidi, je pa še hujša groza … Oz. ni zrela oseba ali pa nezrela in v strahu pred svojim Gospodarjem.

  Vse dobro! :-)

 37. Zuzzu - 4.02.2009 ob 15:01

  No, za pedofile, sploh incestoidne, nimam prav nobenega usmiljenja. Njih bi bilo treba s cajno zlicko kastrirat in jih vrect v celico s sadisticnimi spolnimi izprijenci, da ga bodo imeli za igracko… pa se kaj zraven.

  Za take mame pa nimam besed. Itak… groza!

 38. katarina - 4.02.2009 ob 15:02

  volk: kaj bi storil, če bi tvojega sna spolno zlorabil pedofil? ali tvoj brat, tvoje oče, tvoj tast, ali njegova mama? kaj bi naredil, ko bi ti otrok to zaupal? ajde, postavi se v to kožo.

  ali … kaj bi naredil, če bi te sredi noči napadli štirje možakarji in te posilili? bi zahteval 10-letno zaporno kazen zanje ali … smrt? eno je govorit o tem takole na splošno, drugo pa je, ko se zgodi človeku osebno …

  dejstvo pač.

 39. Alex van der Volk - 4.02.2009 ob 15:14
  Alex van der Volk

  @Zuzzu: Tudi jaz ne, ampak spet ponavljam. Si upaš vzeti pravico v svoje roke in tveghati da postenš isti/ista kot on, t.j. pošast?

  @Katarina: Ne morem se postaviti v tvojo kožo, Katarina, ni važno kolikor se potrudim. Nihče se ne more, dokler tega ne doživi na lastni koži, za moške je morda to še težje, ker je naša rit pač tabu tema, tako da me ne sili, da v teoriji razsojam, saj ne bi bilo pošteno ne do mene, ne do tebe, ne do mojega sina. Ker pa boš rekla, da se izogibam vprašanju, bom vseeno ugriznil v kost: mislim da smrti ne bi zahteval, zdaj pa ti bom povedal še zakaj. Tega seveda ne moreš primerjati s posilstvom, ampak vseeno…

  Osem let so me sošolci fizično in psihično maltretirali. Spremenili so me v čudaka in mi popolnoma zagrenili šolo, ki sem jo zaradi njih (pa tudi marsikatere učiteljice, ampak to je druga zgodba) zasovražil iz dna duše. Nihče mi ni pomagal, čisto nihče, najmanj učiteljice, ki so se med tem ko se je to dogajalo samo obrnile proč, enkrat pa je ena celo pripomnila naj me dajo bolj močno, da si bom zapomnil. Na deseti obletnici valete se mi je najhujši krvnik opravičil za vse nazaj in me prosil naj ga pribijem na gobec. Nisem zmogel, odpustil sem mu, toda nisem ga mogel udariti in sem mu rekel le, da če ga zdaj udarim, se bom spustil na raven neodgovornega in prepotentnega smrkavca kakršen je bil on v času najinega šolanja. Še enkrat, vem da šolskega nasilja ne morem primerjati s posilstvom, a kar verjemi, da je ta grozota, ki ne bo iz šol nikoli iztrebljena prav tako zaznamovala moje nadaljnje življenje kot tvoje posilstvo

 40. katarina - 4.02.2009 ob 15:35

  Volk: razumem. tudi sama nisem prej premišljevala o smrti dokler “moj” ni umrl (beri bil ubit). veš zdaj, ko sta hčeri tistih let se mi na trenutke meša od srahu, da bi se jima zgodlo isto. in ju manj pustim ven, hočem poznat vse prijatelje, včasih pa raje odklopim kot da bi pomislila kje sta, ker mi je jasno, da ju zaščitit ne morem. in to me kot starša izredno boli. jeba je živet s takimi spomini.

 41. Manca - 4.02.2009 ob 15:49

  ze vse povedano,pa vseeno,moram dodati se svoje…na sreco se mi v otrostvu ni zgodilo nic podobnega,ceprav nisem odrascala v idealnih razmerah…oce alkoholik,mama sama skrbela za finance,brez lastne hrbtenice in pogosto preizkusala svojo moc na meni…danes sem sama mama…fantek in puncka…ce samo pomislim,da bi ju kdo zlorabil,bi bila sposobna ubijati…resnicno upam,da mi bodo te stvari v zivljenju prizanesene…vse drugo bi prenesla,sposobna sem marsikaj,veliko se ukvarjam z njima,prav tako moz,tega pa ne bi prenesla…a molcala ne bi…z golimi rokami bi se spravila na tistega…res mi je hudo za vse tiste,ki so sli skozi ta pekel,od kod crpajo moc za prezivetje…srecno…

 42. strojnik - 4.02.2009 ob 18:42
  strojnik

  Ta parola o tem, kdo je na koncu boljši, se mi zdi že rahlo obrabljena. Res se ne strinjam, da bi takšne tipe kuhali, dajali iz kože, ali jih filali s purpenom, ne zdi se mi pa nič narobe, če bi jih ekološko odstranili. Tudi trditev, da so bili tej ljudje tudi zlorabljani žrtvam ne pomeni dosti. Verigo je pač treba nekje prekiniti…

 43. Klotilda - 5.02.2009 ob 07:24

  Alex, praviš da so te sošolci trpinčili, učiteljice pa so pogledale stran. A je kakšna razlika v stranpogledanju mater, ki jim očetje ali očimi zlorabljajo otroke? Menim, da je princip isti. In kaj se skriva za tem principom stranpogledanja? Tako učiteljice kot matere, ki takoj, dejavno in učinkovito ne posredujejo v preprečitvi trpičenj in drugih zlorab, so prav tako zločinsko patološke kot storilci. Naša zakonodaja pa pomanjkljiva, da bi to patologijo opredelila in sankcionirala. Sankcioniranje naj bi zajemalo tudi obvezno duševno zdravljenje, saj družba patoloških osebnosti ne more kar postreljati.

 44. Klotilda - 5.02.2009 ob 07:27

  Alex, pa še vprašanje: Kje pa so bili tvoji starši, da te niso zaščitili pred trpinčenjem sošolcev?

 45. Žogca - 5.02.2009 ob 07:58

  Prav gotovo bi bilo marsikaj mogoče preprečiti, če bi mame zlorabljenih otrok hitro reagirale ali sploh reagirale. Zakaj ne, to je meni nedoumljivo. Ne morem pa si predstavljati, da se nekaj takšnega dogaja pred tvojimi očmi, v tvoji družini, v tvoji hiši in ti nič ne vidiš. Ne vidiš, če nočeš videti. In v tem primeru si tudi odgovorna. Če pa vidiš in molčiš, potem pa sploh …

 46. Vanja - 5.02.2009 ob 08:33

  Volk, verjemi, da v Sloveniji ni nič v redu urejeno. Ne bi bilo prvič. da kljub spolni zlorabi staršu dovolijo stike z otrokom , celo nenadzirane. In oče ima nad deklico zagotovo moč, verjetno je na nek način tudi pod njegovim vplivom, saj ga ima verjetno tudi rada, ker je njen oče. to je tako grozno pri vsem tem, ker ne glede na to kakšne svinjarije starši svojim otrokom naredijo, jih ti imajo še vedno radi. To je zloraba ljubezni v najbolj odurnem pomenu besede.

 47. PETRA - 5.02.2009 ob 09:31

  Rešitev je tudi kemična kastracija, ki je po mojem skromnem mnenju zaslužena kazen….. http://www.dnevnik.si/nedeljskidnevnik/povabljenistenakavo/1042234401

 48. PETRA - 5.02.2009 ob 09:34

  http://www.dnevnik.si/nedeljskidnevnik/povabljenistenakavo/1042234401

  Ponovno pastam link upam, da bo tokrat ok in bo odprl na točo določenem članku.

 49. PETRA - 5.02.2009 ob 09:36

  eh ne gre: v glavnem Dr. Čebašek Travnik: “Visoke kazni ne zmanjšujejo spolne sle …

 50. aleš - 5.02.2009 ob 14:00

  ja saii glede metka w glawo maš res praw….ampak bi pa toto swinjo mučo da bi ga bolelo kot je takrat njegowo LASTNO hčero ko jo je ….. :S bednik prokleti :S :(

 51. Darja - 6.02.2009 ob 05:47
  Darja

  Kaj pa je 10 njegovih let s celim življenjem njegove hčere? Ne vem kake pošasti so ljudje, ali kaj imajo v glavi (poleg ničesar), ampak zgolj zapor je čisto premila kazen… Se pa strinjam s kastracijo.

 52. Teta_Mici - 6.02.2009 ob 07:50

  To je delo bolnega uma. Ne vemo, če je mati mogoče molčala zaradi eksistenčne odvisnosti od njega, mogoče zaradi še vedno negativne nalepke, če bi se ločila, ma kaj veš, kaj se je v materini glavi dogajalo. Meni osebno ni važno, kakšno opravičilo bi dala mati, za moje pojme to ni mati v pravem pomenu besede. Tista izjava nekje zgoraj, “da mora žena potrpeti”… hahaha, to sem slišala tudi od svoje ex-tašče… malo morgen, moji otroci in jaz ne bomo trpeli in smo lepo odšli… pa še lepo se imamo, čustveno in finančno smo veliko na boljšem, kot smo bili. Volkec, dobro kost si vrgel za glodanje. Samo me pa malo “skrbi” naš pravosodni sistem, da bo zatajil, žal.

 53. MMMZ - 6.02.2009 ob 17:59

  Klotilda preberi ves volkecov blog in potem ne bi postavila vprašanja, kje so bili njegovi starši?

  ko preberem kaj vse počno pedofili otrokom, sploh če pa gre za zlorabo otrok s strani sorodnikov, prvo pomislim, da jih je treba prebičat in nasolit in potem pustit , da umrejo. zapor je premajhna kazen za uničeno in zaznamovano življenje. mi gre na jok, ko berem o takšnih otrocih. vem, da nimam pravice zahtevati smrti, ampak , če samo pomislim, da bi to kdo naredil mojima otrokoma, bi bila sodnik in rabelj v eni osebi.

 54. Alex van der Volk - 9.02.2009 ob 11:44
  Alex van der Volk

  @MMMZ: Hvala, da si v moji odsotnosti odgovorila namesto mene, za Klotildo imam pa še en link:

  http://volkec.blog.siol.net/2007/03/31/dajmo-ga-piflarja/

 55. Lučika - 14.02.2009 ob 15:42

  Prepričana sem, da so vedeli sosedje, vedeli so v šoli, vedeli so in videli to deklico mnogi, ki so jo “gledali” več ur na dan, ko je še bila šolarka in vedeli so drugi otroci v družini. Vedela je mati- v to pa sploh ne dvomim in seveda mnoge institucije. Institucije se naredijo “slepe in gluhe”, kajti,če prisluhnejo, če odprejo oči in so pozorne, potem uzrejo veliiiik problem. Problem, katerega je treba reševati in tudi rešiti. Če nič ne vidiš, ne slišiš, potem pač problema ni. Je pa tudi tako, da mati zagotovo čuti in ve, saj kdor je okusil starševstvo ve, da dolgo ne more ostati skrito nekaj kar je tako grozno. Ta deklica je duhovno že postala starka od vsega hudega in to prehitro staranje so morali opaziti mnogi. Zgrožena sem, da se lahko institucije tako sprenevedajo, posebej, ker je ta človek tudi zlorabljal starejšo hčer. Kastracija je rešitev in preventiva za čas, ko se ti ljudje vračajo polni maščevanja in sprevrženih potreb na prostost- če jih sploh obtožijo. Čeprav je to morda bolezen, taki ljudje ne smejo biti na prostosti…Take matere ne zaslužijo, da bi lahko obdržale ostale otroke, saj jih niso sposobne zaščititi.So pa tudi sokrive!!!Amen!!!

 56. ana od srca - 14.02.2009 ob 15:51

  Strokovnjaki sicer pravijo, da glavna reč pri pedofiliji sploh ni spolnost, potrebe te vrste, temveč nadvlada nad ljudmi … torej to področje jemljejo predvsem kot nasilje, kruto nasilje … Tako si morem razložiti posilstva v vojnah … jaz osebno si sicer res ne morem misliti, da lahko nekdo “to” počne brez ljubezni …

  O nadvladi in nasliju na tak način, da spolno zlorabljajo, piše Tanja Repič v svoji knjigi (kako je že naslov – Nemi kriki … ali nekaj takega) … ona mislim, da je družinska terapevtka in da je delala magisterij ali doktorat na tem področju.

  Gotovo je v duši takega nasilnika nekaj zelo narobe.

  Vse dobro! :-)

 57. Mindy - 14.02.2009 ob 16:19

  Sprašujem se, koliko blogarskih pravičnikov ima tako urejena življenja, da se lahko s tujimi ukvarjajo. Že pozivi komentatorjev k fizičnemu maščevanju kaže na to, da nimajo vsega pošlihtanega. Polna usta skrbi imate za deklico, pol pa boste vi in senzacionalistični mediji na vse skupaj pozabili. Lepo je, da se strokovnjaki s tega področja zmigajo, vi pa nimate ne izobrazbe ne izkušenj. Samo lapate in se delate pametne, da bi utišali svojo slabo vest.

 58. ana od srca - 14.02.2009 ob 16:31

  Mindy, ti kar prav dam. Mislim sploh, da vse resnice nikoli ne vemo, niti o sebi, kje šele o drugih.

  Res je pa, da se v to konkretno zgodbo nisem poglabljala. Imam res svojega dosti za poštimat.

  Vse dobro tebi! :-)

 59. Vanja - 14.02.2009 ob 16:33

  Mindy zakaj pa ti lapaš?in zakaj naj bi jaz na primer pri tem primeru imela slabo vest? Ali pizdiš zaradi pizdenja samega ali pizdiš zato, da si nabijaš ego? Glede izobrazbe in izkušenj, ti to preverejno?

 60. Vanja - 14.02.2009 ob 16:34

  ana pri pedofiliji se gre za spolni nagon. Za tešenje spolne sle. Pedofila spolno vzburjajo otroci. Včasih je to povezano s sadizmom – nadvlada, vedno pa ne.

 61. ana od srca - 14.02.2009 ob 16:43

  Vanja, tudi jaz sem tako mislila, sem pa brala, kar sem zapisala – sem potem videla nek skupni imenovalec, ki me kar prepriča … enako pri tem spolnem nasilju vojakov … Predstavila sem knjigo Kot da me ni, knjigo sem opazila pri katarini … In ja, pri tem gre za nasilje, naj jaz še tako ne morem razumeti, da je sploh mogoče … je mogoče, da se moškemu iz sovraštva postavi ud pokonci!?!? http://www.ednevnik.si/entry.php?w=odsrcadosrca&e_id=79326

  Misliš, Vanja, da je to čisto drugo področje?

  Jaz v vsem tem vidim nasilje, nasilje, želja po nadvaladi, po ponižanju drugega …

 62. Nick - 14.02.2009 ob 17:18

  “takim samo doooooollllllgoooo mučenje z wrezninami pa soljo pol pa metek w glawo…..”

  huh, kako se ob vsaki omembi pedofilije razmahne domišljija komentatorjev …

 63. ametist - 14.02.2009 ob 17:28

  Nisem bral vseh komentarjev, moram pa povedati , da se z večino strinjam.Kakor vsi se tudi sam sprašujem zakaj? Ko sem bil star nekaj let sem že moral iti z mamo v vaško cerkev. Ona mi je dopovedovala, da naju Bog opazuje in se morava lepo obnašati. Razlagala mi je kaj vse je greh in bog vse to opazuje in vidi. Danes Boga več ni greha tudoine, le grozodejstva ostajajo.

 64. Snoopy - 26.02.2009 ob 02:30

  Treba se je zavedati, da so nizke kazni na tem področju v veljavi po celem svetu. To je namreč področje, kjer je možno daleč največ zlorab. Če ti nekdo gre na živce, te moti, se ga preprosto na tak način odkrižaš. Pa še življenje mu uničiš. Dokazat odraslemu, da nečesa ni storil, je namreč na tem področju skoraj misija nemogoče.

  Ni odveč podatek, da je v Veliki Britaniji po podatkih nevladnih organizacij več kot 60% zaprtih pedofilov takšnih, ki se ni nikoli dotaknilo/videlo golega otroka ali ga videlo golega na kakšni sliki.

  Hkrati ljudje tudi napačno dojemajo, kaj pedofilija pomeni in jo nepravično enačijo z goloto. Pedofilija je vedno povezana s spolnostjo in ima v evropskem pravnem redu izredno natančno definicijo: dejanski ali nakazan kakršenkoli spolni odnos in prikazovanje spolnih organov na način, katerega glavni namen je povzročanje spolnega vzburjenja.

  Sam sem tudi proti kastraciji. Kaj bi potem prišlo naslednje? Sekanje nog divjakom (čeprav bi takšno kazen tu še celo lažje opravičil … zaradi teh vsako leto umre kar nekaj otrok, zaradi pedofilije pa ni še nobeden)? Sekanje rok tistim, ki ukradejo bankomat kartico? Pedofilija ni spolna bolezen, ampak je duševna bolezen. S kastracijo se zadeve v glavi ne spremenijo.

  Verjamem pa, da se kastracija v vse bolj nasilni družbi lepo sliši. Tako kot metanje kamenja v glavo in rezanje jajc.

 65. mica - 26.02.2009 ob 07:37
  mica

  Mogoče bi se lahko zadržala in ne bi ničesar več dodala, če ne bi bilo zgoraj zapisa od neke Mindy. Tisto o “lapanju”. Moram reči- zlasti njej in vsem, ki enako mislijo kot ona- da je okoli nas vse PREVEČ LJUDI, KI NE LAPAJO. preveč jih je, ki so TIHO, ki se obrnejo stran, ki molče sprejemajo grozovitosti, ki SE dogajajo okoli njih. Do vrh glave me je sram, da taki, ki NE lapajo, sploh obstajajo, še bolj sram me je, da se s tem celo hvalijo, kršenbduš. Če BI ljudje samo za nekaj procentov VEČ lapali o tistem, kar “vidjo”, pa so raje solidarnostno tiho, bi se marsikateri zločin, storjen NAD OTROKOM, ali v družini nasploh, končal prej, preden se je sploh začel.

  NIKOLI, AMPAK RES NIKOLI, ne bom pristala na tezo, da “mama nič ni vedela”, da “sosedje niso nič vedeli.” Vsaka opravljivka, četudi ima le najnižjo kvalifikacijo, pa se dobro ve, da opravljivke vedo VSE, zazna, da je nekje nekaj narobe. V 20 letih, kar se ukvarjam tudi s temi stvarmi, so mi TO že neštetokrat dokazale. Imam 4 otroke, in hudičevo dobro vem za VSAKO NAJMANJŠO SPREMENJENO NIANSO njihovega obnašanja. Otrok NE MORE skriti, da je nekaj DRUGAČE. In če smo banalno vsakdanje pošteni: prej ali slej nas bi zmotil otrokov duh ali pa dišave njegovega spodnjega perila.

  Odkrito priznam, da se nenehno VTIKAM: mar bi, na primer, MIRNO gledala, da se neko mamo videva ob 11 zvečer, dan za dnem, v gostilni, otrok ji pa spi za mizo, ko ga ona džunga? Ja, pa so ostali to MIRNO GLEDLAI, ker so bili taki kot Mindy. Jaz pa sem povedala naprej. Povem naprej za nasilje v družini, ko hodim po šolah in opazim nasilje med otroki, NE grem prej, dokler se ne pogovorim z ravnateljem ali vsaj z učiteljico. A ne le to: “zadevo” spremljam, ker se, žal, še kako zavedam, da je veliko laže biti Mindy kot pa ukrepati.

  Nasilja v šoli, o katerem govori Volk, si pri zdravi pameti NE PREDSTAVLJAM. Pa ne nasilja kot takega, temveč NE-REAGIRANJA učitelja. Hvala Volk, si mi dal idejo za naslednjo oddajo! Kar pa se pedofilije tiče, pa je škoda izgubljati vsako besedo. Ti zločinci – zaradi teže svojega dejanja- zaslužijo najstržjo možno kazen.

  Nekdo je dejal, da so povsod po svetu do njih prizanesljivi. Kar je- žal- prav tako logično. TUDI med tistimi , ki pišejo zakone, je veliko takih, ki podobno “čutijo” in si želijo podobne perverznosti….. :-((( Pravzaprav si- v dobro otrok- želim le to, da bi bilo čimmanj oseb ala Mindy in čimveč tistih, ki bi videli to zločinsko nasilje in potem tudi ukrepali.

 66. Alex van der Volk - 26.02.2009 ob 08:00
  Alex van der Volk

  @mica: če boš potrebovala pisno ali ustno izjavo o šolskem nasilju veš na koga se obrniti, nekaterih izjav pa jaz namerno ne komentiram več, ker ne vem če ima smisel, čeprav sem tudi jaz strogo proti vsakršnemu fizičnemu maščevanju v stilu kamenjanja ipd.

 67. mica - 26.02.2009 ob 08:05
  mica

  Ja, hvala Volk. Veš, pri vsem hudem, kar se dogaja- če se osredotočim le na nasilje v družini, zlasti nad otroki- so povsod, kjer je do tega prihajalo, “vsi okoli te družine vse vedeli”….

  TO je grozljivo!

  Ko sem lani pogovarjala z žensko, ki jo je očim posiljeval, je bila prva stvar, ki jo je povedala ta, da so to itak VSI vedeli, a so se obračali stran, kot da ni nič, ker so se dedca, ki je bil tudi drugače mentalno nasilen in je imel v rokah tudi precej politične in gospodarske moči, ensotavno bali in se mu niso hoteli zameriti. Si TO moreš misliti?

  Nenehno govorim, pridigam, KRIČIM

 68. mica - 26.02.2009 ob 08:07
  mica

  ………POVEJ NAPREJ….

  NE MOLČI, ČE VEŠ, DA SE DOGAJA NEKAJ HUDEGA!

 69. Snoopy - 27.02.2009 ob 19:46

  Nekdo je dejal, da so povsod po svetu do njih prizanesljivi. Kar je- žal- prav tako logično. TUDI med tistimi , ki pišejo zakone, je veliko takih, ki podobno “čutijo” in si želijo podobne perverznosti…

  To ni zaradi tega, ampak zaradi tega ker se gre pri večini za fizično nedokazljiva dejanja. Nekdo se zameri otroku in otrok tega odraslega obtoži, da ga je silil, da ga prijema po spolnih organih. Kako za boga na tem svetu naj odrasli dokaže, da to ni res? Od večine pedofilskih obtožb jih danes na zahodu večina služi maščevanju, pa če je takšen zaključek komu všeč ali ne.

  Mica, imaš pa že poklicno deformacijo. Če bi se kdo vtikal v moje življenje in v mojo vzgojo otroka, bi vse naredil, da bi te spravil na sodišče. Kdo ti daje pravico soditi o tem, kateri način vzgoje je tisti ta pravi? Toliko kot je staršev, toliko je načinov vzgoje.

 70. mica - 27.02.2009 ob 19:50
  mica

  zaradi mene lahko kdorkoli, tudi ti, vzgaja otroke po svojih željah, navadah in potrebah. Nekaj povsem drugega pa bi bilo, če bi bil do otrok NASILEN, če bi otroci tudi na zunaj kazali posledice tvojega nasilja, tudi spolnegA. v TEM

 71. mica - 27.02.2009 ob 19:51
  mica

  v TEM primeru pa ima vsak pravico in dolžnost, da te prijavi ustrezni inštituciji.

 72. Snoopy - 27.02.2009 ob 20:16

  Problem je v tem, kaj pomeni “biti nasilen”. Tu je lahko celi milijon različnih stvari. Za tebe je nasilen nekaj drugega kot za mene…

  Ti zločinci – zaradi teže svojega dejanja- zaslužijo najstržjo možno kazen.

  Meni se še vedno zdi mrtev otrok (npr. posledica prometne nesreče) hujša stvar kot zlorabljeni otrok.

 73. mica - 27.02.2009 ob 20:27
  mica

  Snoopy, so stvari, o katerih pa tudi jaz ne bi mogla govoriti. In ta- slednja-primerjava je ena teh.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !