Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Vic, ki je sprožil plaz

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 4.01.2009 ob 07:35 ob 07:35 pod (Po)nočna filozofiranja, Žlica pelina


Došao Beckham kod svečenika da se ispovjedi.
Pita ga svečenik: »A što si zgrješio?«
Kaže mu Beckham: »Danas sam igrao utakmico i opsovo boga.«
Veli mu svečenik: »Pa to se ne smije, ispričaj mi što je bilo.«
Kaže Beckham: »Bio korner i ja puco sa glavom – i točno u stativu.«
Svečenik: »I tad si opsovao boga?«
Beckham: »Ma ne, lopta se odbije opet meni, ja prodjem dva igrača i golmana, prazan gol i tamam da opalim – golman me sruši…«
Svečenik: »Znači tad si opsovao boga?«
Beckham: »Ne…«
Svečenik: »Jebo te bog, nisi valjda promašio penal?!?!?!«

Dobro jutro, Slovenija

Saj ste razumeli zgornji vic, kajne? Velika večina najbrž ni imela težav, tisti, ki vam »južni« jeziki zaradi takšnega ali drugačnega razloga delajo probleme pa ste ga bržkone ravno tako doumeli. Vic o Beckhamu pri spovedi je eden tistih, ki jih imam na spisku »all time favoritov«, kar pomeni, da se mu bom vedno znova od srca nasmejal, čisto nikoli pa si ne bi mislil, da lahko povzroči toliko hude krvi, kot jo je nekaj tednov nazaj na znanem slovenskem portalu.

Vic pa ni smešen samo zaradi poante, pač pa tudi zaradi tega, ker je napisan v hrvaškem jeziku in če bi ga poskusili prevesti v slovenščino, bi pogrnili na celi črti:

Duhovnik: »Jebem ti boga pa ja nisi zgrešil enajstmetrovke?!?!?!«

Hahahaha, naj me nekdo požgečka, ker če se ne bom smejal, bo vic propadel. Sicer ne vem, zakaj so vici v hrvaškem, srbskem ali bosanskem jeziku veliko bolj smešni kot v slovenščini in se s tem tudi nočem ukvarjati, toda dejstvo je, da so. In ne samo tisti, kjer bi prevod uničil bistvo vica, kot bi se to zgodilo pri naslednjem:


Došao mladić da polaže vozački ispit.
»Kako se zoveš?« pitao ga policajac.
»Martin«
»Reci prezime«
»Prezime«

Jeziki z južnega Balkana so pač veliko bolj sočni, če pa pomislimo na Đurovo izjavo, da je poglavitna razlika med Slovenci in Bosanci ta, da se Bosanci izredno radi norčujejo na svoj račun, Slovenci pa na njihov, potem je jasno čisto vse. Hja, režiserju, ki se je več kot deset let šlepal na tipični balkanski humor in bil pri tem vedno znova uspešen, že gre verjeti, mar ne? In kdo bi lahko pozabil na dva nesmrtna filma, Ko to tamo peva in Maratonci trče počasni krug. Tisti, ki imamo ta privilegij, da razumemo srbsko1, bomo ob obeh vedno znova dobili trebušne krče od salv smeha, medtem ko mladini velikokrat ni smešen, saj ga ne poslušajo, temveč berejo podnapise. Citati »Vozi, Miško«, »Ko to tamo peva«, »Crko, da Bog da«, »Pusti čiku, vidiš da je siromak«, »Ko je siromak, daj pet karata!« itd. pač zvenijo popolnoma drugače kot  »Pelji, Miško«, »Kdo tam poje?«, »Bog daj da bi umrl,«, »Pusti strica, vidiš da je revež.« in »Kdo je revež, daj pet vozovnic!«

Pa naj se vrnem k bistvu današnjega prispevka. Nekaj tednov nazaj sem na svoji priljubljeni spletni strani, v temi, ki je namenjena šalam in dovtipom, nič hudega sluteč objavil zgornji vic o Beckhamu. V manj kot petih minutah se je nabralo par postov, češ da sem na slovenski strani in da če mislim objavljati vice v tujih jezikih, potem naj objavim še kakšnega kitajskega. Skupaj z mano je kost v hipu zagrabilo še nekaj drugih starejših članov, ki jih vic ni motil in v temi se je v parih urah nabrala kopica postov, v katerih so se začele pojavljati tudi grožnje in žaljivke. Zaradi enega samega vica, ki ga nisem prevedel, saj bi s tem izgubil na sočnosti!

Med prepiranjem sem sam (po svoji stari grdi navadi) izgubil živce, odprl novo temo in mlajšim članom očital naj strani nehajo vsiljevati neka svoja pravila, saj smo starejši bili tukaj pred njimi, nekateri smo jo tudi pomagali ustvarjati in zanjo žrtvovali ogromno časa, živcev in o ja, tudi denarja, zaradi česar ne bomo mirno gledali njihovega arogantnega obnašanja. Če bi vedel kaj bom sprožil, bi najbrž dvakrat premislil, preden bi jo objavil, kajti naslednji dan sem (in ne vem komu se lahko zahvalim, da sem bil sam doma) znorel tako kot že dolgo ne, na koncu pa sva bila s tridnevnim banom kaznovana tako jaz kot glavni provokator, seveda s to razliko, da sem ga jaz zahteval sam, sicer bi od jeze treščil po ekranu. No, strasti so se nazadnje le pomirile, sam pa sem se po kratkem pogovoru z enim od administratorjev, ki mi je posredno dal vedeti, da uredništvo name ne računa več, odločil da po več kot treh letih prostovoljno odidem.

Pri celi zgodbi, ki ji seveda pripisujem prevelik pomen, toda glede na to, da sem za stran, oz. portal veliko naredil, me bo morda kdo celo razumel, je najbolj zabavno dejstvo, da če bi bil vic v angleščini, ne bi zmotil čisto nikogar. Nihče ne bi pripomnil, da vica ne razume, kaj šele, da bi začel protestirati, da je to slovenska spletna stran. Toda vic v hrvaškem jeziku je sprožil plaz, ki ga tudi moderatorji niso mogli zaustaviti.

Kaj je narobe z današnjo mladino? Oziroma drugače, je kaj narobe z današnjo mladino ali sem jaz resnično postal zatežen starec, ki ne dohaja več časa, kot mi je v zgoraj omenjenem prepiru nekdo navrgel? Res je, prav malo mi manjka do polnih dvaintrideset, toda glede na to, da se z nekaterimi mladimi še vedno odlično razumem, je ta izjava popolnoma bosa. Nekaj je torej narobe z nekaterimi mladimi in to je več kot očitno golo dejstvo.

Najbrž bo ostala nerazrešena uganka ali resnično ne razumejo hrvaškega, srbskega in bosanskega jezika, ali se obnašajo nestrpno do vsega kar vsaj malo diši po južnem Balkanu zaradi neumnosti, s katerimi jim nek slovenski politik vsakodnevno polni glavo. Mi smo v petem razredu osnovne šole sicer imeli predmet Srbohrvaščina, toda od njega sam nisem odnesel prav veliko in predvsem hrvaško sem se naučil šele čez kakšno leto, ko sem začel brati najprej Alana Forda, nato pa še Dylana Doga, Nathana Neverja in Lazarusa Ledda. Ne, trditve, da je edino, kar mlade moti to, da vica ne bi razumeli ali (kar je še bolj smešno), da smo na slovenski strani, zato bi morali pisati slovensko, so tako iz trte izvite, da jih še pes na repu ne bi mogel prinesti.

Mojo najljubšo spletno stran zapuščam brez pompa in z visoko dvignjeno glavo, čeprav mi je nekoliko žal zaradi kupa nedokončanih projektov. Žal bo prej ko slej začela izgubljati na zanimivosti, to je pač usoda, ki jo prej ko slej doživi vsak zabaven portal, zakompleksani fantje, ki jih je vic v hrvaškem jeziku tako zelo zmotil, da so iz tega naredili pravo malo afero, medtem ko sami še vedno namerno in brez vsakega občutka slabe vesti maličijo materinščino pa se, če jim kaj ni prav, lahko mirno obrnejo za 360 stopinj, si zlomijo koleno na nogi, pozdravijo svoje starše, še posebej mamo in očeta in odkorakajo stran kupit enosobno garsonjere ter v njej v postelji praznujejo Novo leto s svojo mamo.

Lahko noč vam želi

vaš

Volk

 1. ali zgolj hrvaško, čeprav se veliko ljudi ne bo nikoli sprijaznilo s tem, da srbohrvaščina ni nikoli obstajala [nazaj gor]
 • Share/Bookmark
 
32 odgovorov na “Vic, ki je sprožil plaz”
 1. MR Foto - 4.01.2009 ob 07:57

  Izklop že dolgo ni, kar je včasih bil. Škoda, ampak za vse so si čist sami krivi. Jaz sem včasih preživel 24/7 gor, kadarkoli sem bil na kompu je bil tudi Izklop užgan, zdej ga pa enkrat na teden čekiram, al pa še to ne.

  Kar se pa vica tiče, pa jest ponavadi srbohrvaške preskočim, oz. preberem samo takratke. Pač preslabo razumem jezik in se niti ne mučim z branjem, ampak sem pa strogo proti temu, da se ne bi objavljali. Maratonci so pa itq najboljši film ever :D Tata spalijo djenku :lol:

 2. brezimenko - 4.01.2009 ob 09:59

  Jao na začetku tridesetih se maš za starega? Med kolegi mam precej takih, ki so zelo blizu trideset pa se dobro razumemo in seveda skupaj žuramo! čeprav je skoraj desetletje med nami.

 3. spomincica - 4.01.2009 ob 10:05
  spomincica

  hehe, tata spalio djenku. :mrgreen: legendarno. sicer ti dam pa čisto prav. mene najbolj od vsega razjezijo ljudje, ki popizdevajo, ker dva človeka med sabo govorita hrvaško, kao sej sta v Sloveniji, naj govorita slovensko. ampak taisti (!!!) folk bo ves navdušen, če bo na železniški slišu dva, tri, šestnajst jih govoriti angleško. to bo pa wow. hipocracy iberales. in sprani možgani. jz sm tud živela v tujini nekaj časa, pa mi je blo prov olajšanje, če sem lahko govorila s kom v svojem jeziku.

 4. Darja - 4.01.2009 ob 11:15

  Samo je dejstvo, da mladina ne razume hrvaščine iz srbščine. Moja sestra me je nekoč prosila, če ji lahko prevedem nek star komad od Prljavcev. Sem tudi padla na rit. Kar se tiče objavljanja vice v kateremkoli drugem jeziku… Ej, stavim, da se ne bi nihče razburil, če bi objavil vic v angleščini… Dejstvo je pač, da slovenščina niti pol ni tako sočna… Pa da ne bi kdo razumel narobe. Spoštujem svoj jezik – sem pravzaprav izredno zatežena glede njegove uporabe, nimam pa težav z nobenim drugim jezikom…

 5. Pris - 4.01.2009 ob 11:39
  Pris

  “Utakmicu”, ne “utakmico”. ;)

  Omenjenega portala sicer ne poznam, ampak če je večina uporabnikov tako zahojenih, potem je bolje, da si odšel.

 6. NuckinFuts - 4.01.2009 ob 11:43
  NuckinFuts

  Sekiraš se zaradi česa? Ah daj no… :)

 7. selemjan - 4.01.2009 ob 16:22
  selemjan

  Volk, verjemi, boljše je tako. Pisati po takih portalih oz. forumih je tratenje časa, pa tudi prepiri so neizbežni. Leta nazaj sem jaz na nekem forumu tudi imel take epske prepire s primitivci (npr. ker sem si drznil reči, da Romi niso vredni manj od nas!), sčasoma sem pa skapiral, da je edina pametna opcija, da se lepo distanciram.

  Drugače pa sta si srbščina in hrvaščina tako podobna jezika, da ne vem, zakaj ne bi mogli reči kar srbohrvaščina, pa četudi se med sabo morda ne marajo preveč. Čeprav imajo Brazilci nekaj razlik v izgovorjavi (in še v slovnici), govorijo uradno še kar portugalsko in ne brazilsko. :)

 8. selemjan - 4.01.2009 ob 16:23
  selemjan

  Oz. kvečjemu bi lahko rekli, da oboji govorijo portugalsko-brazilsko :P

 9. Alex van der Volk - 4.01.2009 ob 16:41
  Alex van der Volk

  @MR Foto: Do tega je prišlo, ker je Izklop pred leti bil zabaven portal, ki je dejansko objavljal zanimive in včasih tudi poučne, smešne, žalostne itd. linke, potem pa se je skoraj čez noč prelevil v novičarski portal, kjer so najbolj popularni linki s strani kot je 24ur, Žurnal itd. Hja, takšne stvari so pač bran in klikane. Daleč od tega, da bi kritiziral uredništvo, saj je Izklop stran, ki jo je potrebno vzdrževati in povsem brez masla na glavi tudi jaz nisem, to se tiče predvsem linkanja Volkovega brloga, vseeno pa je stran v zadnjem letu dobesedno zanemarjana, ne vlaga se v vsebino, pač pa zgolj v kvantiteto, kar je za neko spletno stran pač smrt. Tebe se pa prvič spomnim, ko smo delali Izklop kompilacijo Vol I (še eden od mojih mnogih projektov), ker si takrat naredil “ovitek” za cd ;)

  @brezimenko: Daleč od tega, počutim se izredno mladega in še zdaj včasih ne morem verjeti da imam skoraj 32 let, ampak odstavek moraš prebrati podrobno, saj na koncu postavim trditev, da nisem jaz star, pač pa imam opravka z arogantno in prepotentno mularijo. Ni problem v meni, pač pa v njih

  @spominčica: Točno to sem hotel povedati tudi jaz. V temi, ki jo opisujem, se ni nikoli in nikdar čisto nihče obregnil ob angleški vic, češ da ga ne razume ali da je predolg ali kaj jaz vem kaj še vse. Hrvaški vic, o ja, to je bil pa hud greh

  @Darja: Vsak normalen človek bo spoštoval svoj jezik, tudi jaz ga in že neštetokrat sem ponovil, da sem ponosen in zaveden Slovenec, hkrati pa sem otrok Jugoslavije in čisto vsakdo, ki ni do konca zakompleksan z vsem kar je južno od Kolpe, bo rad priznal, da je Balkanski humor eden najboljših, če ne kar najboljši na svetu. Sicer pa sem to s tem prispevkom tudi lepo dokazal (vsaj mislim). Ne vem, meni je nepredstavljivo, da ne razumejo tega jezika, ker je vseeno zelo podoben našemu, ampak saj ni problem v tem. Saj jaz ne govorim nevem kako dobro angleško pa se nisem usajal, če je Nuckin Futs včasih objavil en doooooolg angleški vic. Če se mi je dalo sem ga bral, če se mi ni dalo, ga pač nisem. Konec besedi. Sicer pa sta tako hrvaški, kot tudi srbski jezik ravno tako tuja jezika kot angleščina, nemščina in vsi drugi, zakaj bi bila manj vredna in človek, ki ju govori (ali študira) manj vreden od nekoga, ki je diplomiral iz kakšnega drugega?

  @Pris: Ja, vic je bil takrat kopiran z neke strani, v slovnico pa se nisem spuščal, ker se mi ni dalo in tega ne delam nikoli. Izklop je sicer super stran, velika večina uporabnikov se pozna med sabo, ga zna žurati tako prek spleta kot v realnem življenju, ampak enih stvari si jaz pač ne dopustim. Takšen pač sem in zato sem sklenil da je najbolje če grem

  @NuckinFuts: Ne sekiram se, samo užaljen sem in menim da povsem upravičeno

  @Selemjan: Hvala z spodbuden komentar, vseeno pa me malo boli, da se je zgodba končala tako kot se je, ker sem v stran zares vložil ogromno samega sebe in bi rad dokončal stvari, ki sem jih začel. No, saj ni vsega konec, strasti se bodo slej ko prej pomirile, ampak trenutno je to najboljša rešitev in zaenkrat pri njej ostajam. Kar se Srbohrvaščine tiče pa je (vsaj kolikor sem jaz seznanjen) nastala šele po združitvi v federacijo, ravno zaradi podobnosti med njima. Za povprečnega opazovalca ni razlik, ampak kar poskusi v kakšni trgovini na Hrvaškem vprašati za “leb” pa boš videl kako grdo te bodo gledali :) Trditev pa je sicer resnična in primerjava s portugalščino povsem na mestu.

 10. JaCkSoN - 4.01.2009 ob 18:36

  Ne dam ti prav v tem, da je izklop postal novičarski portal in prav tako me jezi, da vsi govorite nekaj čez povezave, da so postale bedne in tečne, a sami pa ne prispevate nič zanimivega ali pa zelo malp, kar bi se lahko objavilo.

  Se pa strinjam s tabo glede tega

  zakompleksani fantje, ki jih je vic v hrvaškem jeziku tako zelo zmotil, da so iz tega naredili pravo malo afero, medtem ko sami še vedno namerno in brez vsakega občutka slabe vesti maličijo materinščino

  Ne bi ti pa bilo potrebno zaradi tega oditi iz strani, saj nismo otroci, da bi zaradi takšnih malenkosti se kregali in zapuščali za sabo ljudi, s katerimi smo se nekaj let zabavali in lepo imeli. Ampak če se ti zdi vredno, pa kar.

 11. JaCkSoN - 4.01.2009 ob 18:39

  Aja, in ne meči slabe luči na moderatorski team s tem, da govoriš, da smo ti dali vedeti, da nate več ne računamo. Ampak povej celotno plat zgodbe in besede oz. prošnjo, s katerimo si se obrnil na nas.

 12. Alex van der Volk - 4.01.2009 ob 18:44
  Alex van der Volk

  @Jackson: Saj ni skrivnost, rekel sem, da bi rad nazaj status urednika (kar je bil neke vrste neformalen dogovor takrat ko sem ga vrnil, češ da ga lahko kadarkoli dobim nazaj), pripomnil pa sem, da če to ne gre, lahko Izklop tudi ustavri status sodelavcev. Kakšen odgovor sem dobil nazaj ne bi govoril, dejstvo pa je, da je zame bilo to jasno sporočilo, da uredništvo name ne računa več, to je na kratko vse.

 13. JaCkSoN - 4.01.2009 ob 19:23

  Ja, ampak ko bi obiskovalci videli, da smo ugodili enemu, si predstavljaš, koliko vroče krvi bi se zopet prelivalo? Vsi bi hoteli imeto posebne statuse. Tako, kot je to bilo pred nekaj časa s titulami. Ko jo je dobil en, so jo hoteli vsi, kar pa ne gre.

 14. JaCkSoN - 4.01.2009 ob 19:24

  Meni je sicer zelo žal, da si se odločil, kot si se in upam, da se še kaj tipkamo na izklopu in končno spoznamo v živo.

 15. Delno P. - 4.01.2009 ob 21:09

  Če sem pošten, nisem šel brati vsega besedila.Moram pa priznati, da tale začetni vic sploh ni slab in z moje strani prvič prebran, heheh.

 16. siggi - 4.01.2009 ob 22:20

  Škoda no… Ravno zato ker je govora o nekih najstnikih (zanimivo, sam sem star šele 21 let, pa že opazim kr velik preskok), nebi smeu kr it – razumel bi, da bi tako blo kaj takega s “ta starimi” člani in bi te ubistvu presenetu njihov način razmišljanja in se pač nebi več prepoznau kot člana te skupine.

  Uglavnem upam da si premisliš – pusti tle trmo… Koga bom zajebavau, ko Gorica zgubi :)

 17. Lejč - 4.01.2009 ob 22:56

  Ah Remus, te nekak zastopim … meni rata slabo, ko vidim, kako se otroci (ki se imajo za odrasle in najpametnejše in mislijo, da so boga za jajca prijel, ker so ob polnoči lahko še na netu) kregajo, zmerjajo in podajajo neko ‘njihovo’ mnenje, ki so ga slišali pri kakem kolegu … in ja, tudi mene že dolgo ni bilo gor. Bi me pa vseeno veselilo, če bi se kaj kmalu ’stara ekipa’ (siggi, ti, lenchy, paintingman, tharocky … ) vidli kej pa kako pijačko spili :).

 18. MetkaB - 5.01.2009 ob 10:42

  Dejstvo je ,da se ene najlepših žensk nahaja na Hrvaškem in v Srbiji(na tekmovanjih,za razliko od “nas”,pridejo do finala)in verjetno so nekateri ljubosumni in se znašajo nad vsejm ,kar diši po Balkanu.Iz tega razloga sem jaz iskala partnerja s takim poreklom in ga tudi dobila(hahaha)PS:Moja hči bo zmagala na Miss Slovenije l.2020 zaradi te hrvaške krvi..

 19. Alex van der Volk - 5.01.2009 ob 16:11
  Alex van der Volk

  @Jackson: Dokazuješ, da si kot Giani. Prehitro razmišljaš in prehitro me bereš, potem pa zgrešiš poanto. Ni bil problem v posebnem statusu, tega sem predlagal samo mimogrede, če ne bi bilo druge rešitve. Ko sem vrnil status moderatorja si bil ti še navaden uporabnik, zato ne veš, lahko pa ti izdam, da je bilo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov dorečeno, da se zaenkrat statusu odpovem, če ga bom kdaj hotel nazaj pa naj rečem, sicer pa naj bi ga prej ko slej dobil, ko bi Izklop začel omogočati pisanje blogov. Tako, zdaj veš. Sam sem si zaželel status urednika, ker mislim da sem za Izklop naredil dovolj, da mi ni potrebno prenašati pošiljanja v pizdu mater od otrok, ki bi jim skoraj lahko bil oče, zato sem pisal mail (najbrž ste se o njem celo pogovarjali) in prosil če mi Izklop lahko vrne status urednika ali (v skrajnem primeru) ustvari nek poseben status, ki bi mi med drugim omogočil tudi lažje kontaktiranje z uredniško ekipo, pri čemer so včasih problemi. Toda očitno je bil mail povsem narobe razumljen, kajti dobil sem odgovor, ki si ga po mojem mnenju ne zaslužim in zato sem tudi upravičeno užaljen. Če bi dobil odgovor, da me uredništvo noče v uredniški ekipi, ker sem včasih preveč impulziven, bi bilo v redu, življenje gre dalje, ampak če ti forvardiram mail, bi razumel zakaj sem užaljen – ker bi bil vsakdo!

  Mislim da sem za Izklop naredil veliko, uspešno izvedenih projektov raje ne začnem naštevati, ker bi bil predolg in vrnitev statusa moderatorja ali zgolj ustvarjanje posebnega statusa bi morala biti mala malica. Praviš, da bi potem tak status želeli vsi. Zakaj tako misliš? Kaj ko nekdo postane Linkmod ali Moderator hočejo to potem postati vsi? So hoteli vsi postati Administratorji, ko je Apyon dobil bombonček od uredništva? Misliš da je bilo meni takrat vseeno? Ja, Izklop jemljem osebno, vlagal sem vanj in se trudil, izgubil mnogo živcev, časa in tudi nekaj denarja in ni mi vseeno kaj se dogaja z njim.

  Kar se tiče srečanja, nisem niti z besedico omenil, da sem naredil križ čez to. Seveda bom prišel, sem mogoče v treh letih že kdaj manjkal na kakšnem malo večjem žuru?

  Pa za zaključek. Upam da se ta debata ne bo prelevila v debato o Izklopu, uredniški politiki in meni, kajti to niti pod razno ni bil namen prispevka. Z njim sem namreč želel sporočiti izključno to kar je jasno vsakomur, ki ima več kot petnajst let in ni zafrustriran z vsem kar je južno od Kolpe. Izklop mi je dal ogromno, nobene zamere ne gojim do nikogar, najmanj do Bandreja ali Gianija, ki sem jima dolžan zelo veliko, oz. več kot si kdorkoli lahko predstavlja, ampak sem kljub temu malo preveč ponosen do določnih stvari in imam pač svoje principe, prek katerih ne grem.

 20. Alex van der Volk - 5.01.2009 ob 16:32
  Alex van der Volk

  @Delno P.: Priporočam cel prispevek, ker sam mislim, da je odličen. No, če nič drugega sem te kot vse kaže vsaj malo nasmejal ;)

  @siggi: Hahahaha, saj bom še tukaj, če me že na Izklopu ne bo. Drugače pa vic ni tista stvar zaradi katere sem se odločil da je čas da (končno) spakiram šila in kopita, pač pa bolj užaljenost. Upravičena ali ne, to prepuščam da presodi vsak sam

  @Lejč: Sem opazil, da te zadnje čase ni nikjer, ja. Kar pa se kakšnega mini srečanja tiče, sem vedno in povsod za. Se moramo malo zmenit za kakšen biljard/bowling, pa magari prek facebooka ;)

  @MetkaB: No, zdaj vem pa eno več. O Markovih koreninah se mi namreč ni niti sanjalo :)

 21. Saška - 6.01.2009 ob 14:33

  Volk, na Facebooku sem komentirala, da je jasno, da držiš z našim tamalim, saj si po letih bližje njemu, kot meni, a bila sedaj šokirana, ko sem ugotovila, da si bližje meni. To pomeni ….. da sem jaz mlajša, kot sem mislila :)

  Tudi jaz sem ponosna Slovenka brez kakršnih koli jugo korenin (da ne naštevam vseh narodov), a VEDNO, VEDNO s Hrvati, Srbi itd. govorim po jugoSLOVENSKO (pač mešanica srbohrvaščine s primesmi kranjskoštajerskega dialekta). Pa v čem je problem?! Če poznam ta jezik, ga bom uporabila in sogovorniku pomagala, četudi bi stala sredi Čopove z gručo Jelinčičev ob sebi. To isto bom naredila tudi v ostalih jezikih, ki jih govorim in ob tem moja slovenskost in narodni ponos ne bo prav nič trpel.

  Sicer pa sem na nekem portalu doživela napad “zavednega” Hrvata, ki se je spotaknil ob moj angleško zapisan opis, kjer sem ob naštevanju jezikov, ki jih govorim zapisala Srbohrvaščina. Ja, jasno, da ta jezik ne obstaja, a žal jaz ne vem kaj je tisto, kar govorim. Žal ne preferiram ne ene, ne druge strani, tujcem pa tudi ne gre razlagati celotne zgodovine in razvoja naših jezikov in tako sem se odločila za zapis Srbohrvaščine. Kaj hujšega! Puf, pef, nacist …. vse živo sem bila. Nestrpnost povsod okrog nas!

  No, mogoče pa reakcija ne bi bila tako huda, če bi zapisala vsaj Hrvaškosrbščina :)

 22. konzumer - 6.01.2009 ob 23:23

  “E, bre Haso! Što imaš puno perja okrog usta?” Haso odgovori: “E,pa snifao sam koku.”

  taisti vic, je bil v nedeljcu preveden kot:

  “Snifal sem kokoš.”

  tolk o prevodih vicev…

 23. Alex van der Volk - 7.01.2009 ob 16:16
  Alex van der Volk

  @Saška: Ma seveda si mlada, saj to vemo vsi razen tebe ;) Drugače pa moram priznti, da tudi sam včasih izustim kakšno “cvetko” na Hrvaškem (recimo tale je ena večjih: “Vidimo se prošle godine”, hihihi), so pa to zelo težke stvari, v katere so vmešane vojne travme in sovraštvo, ki je tlelo tudi v časih največjega bratstva in enostnosti. Drugače pa se jaz držim načela, da sem v Sloveniji in s svojimi strankami redno govorim slovensko. Klinc, vsi trije jeziki so si vseeno toliko podobni in če jaz razumem njih, ni hudič, da tudi oni mene ne bi. Mogoče bi mi kdo utegnil očitati angleščino in predvsem italijanščino, ampak oni dejansko govorijo nek čisto svoj jezik in me niti pod razno ne bi mogli razumeti. Mi je pa vedno znova zabavno kako največji nacionalisti, ki kar naprej udrihajo čez “čefurijad”, “šiptarijo” in vse, s svojimi šoferji iz Hrvaške ali Srbije konstantno govorijo po njihovo. Zabavno, ne?

  @konzumer: Še en super primer, jaz se ga sicer nisem spomnil ob pisanju članka (po dvanajstih urah dela?), hvala zanj

 24. Dancer The Great - 7.01.2009 ob 21:09

  Ne bom se hvalil s svojim znanjem srbohrvaščine, vseeno pa razumem večino tistega kar mi kdo pove. Vseh besed seveda ne razumem, a njih pomen razberem iz konteksta ali pa vprašam koga, ki besedo razume. Madona, če sem bil na Češkem in sem razumel češko potem bom pa tudi naše bivše sodržavljane. Drugače so mi vici v srbohrvaščini zabavni in smešni, sploh če jih kdo pove, ki se zna vživet v njihovo kožo. Moja slabost pri teh vicih je, da jih ne znam povedati naprej, ker si jih težje zapomnim. :o) (so pa nekateri popolnoma neprevedljivi)

 25. JJ - 19.02.2009 ob 02:20

  s tem, da si šel javno dramatizirati in kritizirati portal ter ekipo le dokazuješ, da nisi vreden priviligiranega statusa.

  Zakaj, moderator mora vedno ostati miren in zbran ter reagirati vestno. Po prispevku sodeč ti to ni uspelo.

  Sicer pa povratniki (in ekipa) nikoli na stvari ne gledajo enako. Še sploh, če so odšli jezni in se sprli drug z drugim.

  To je jasno kot beli dan …

 26. MCblue - 19.02.2009 ob 14:45

  Od tega je že zelo dolgo, pa vseeno šele danes zvem to žalostno novico, da te ni več na izklopu. Se mi je zdelo, da nekaj pogrešam. Ne vem ravno točno, kaj se je dogajalo, ker takrat nisem bral tiste teme, ampak se popolnoma strinjam s tistim, kar si napisal zgoraj. Žalostno, da je tako … Škoda besed …

  Upam, da se še kdaj vidimo. Lenchy ima mojo številko. Naj pokliče, če boste blodili kaj naokoli (uletim, če bo čas ;)). Lejč me zgleda ne mara, ker me ni omenila. Že prav (zamerim!). Uglavnem, pogrešam tudi jaz nekaj nekdanjih članov – redhead Lejč, glavonjo tharockyja, pa mogoče še koga in mi sedaj niso padli na pamet. :)

  JaCkSoN, ti pa tiho, če bi rad obdržal tisti modri L nad tvojim vzdevkom.

  Srečno.

 27. Lejč - 19.02.2009 ob 15:13

  MC, dej ne bluziiii! Si dobil kartico z morja? Ja? No, tišina! :D In ja, tut tebe bi blo fajn spet kej videt ;)

 28. 19Joey85 - 20.02.2009 ob 02:57

  No, da se oglasim še jaz, ker sem bil posredno omenjen. Torej jaz sem bil tisti, ki je tebi in ostalim dodelil ban.

  Da smo si na jasnem, kot sam veš, sem podpiral tvoja prizadevanja glede objavljanja vicev v “južnih” jezikih. Če nekateri niso razumeli vicev v srbo-hrvaščini, bi jih lahko preprosto preskočili in ne da je iz tega nastala taka panika kot dejansko je. Torej, tu imava enake poglede glede vsebine za razliko od nekaterih “ozkoglednih pretirano nacionalistično naravnanih novincev, ki ne trpijo (srbo)hrvaškega jezika”.

  Me je pa zelo zmotilo tvoje neprimerno obnašanje, žaljenje, psovanje na portalu in iz tega razloga sem te sporazumno bannal. Vedno poiskšam biti pravičen in imeti neka enaka merila za vse. Situacija veš kakšna je bila in ker se niste umirili (govorim o resnih verbalnih grožnjah), sem bil v to prisiljen in vsekakor bi ponovno storil isto. Res škoda, ker si vseskupaj vzel tako osebno (govorim o celotni situaciji, ne samo banu, ki je dejansko povsem postranska stvar).

 29. Alex van der Volk - 20.02.2009 ob 11:20
  Alex van der Volk

  @JJ: Kje vidiš ti kakšno dramatiziranje in šimfanje ekipe, je zame nerešljiva uganka. Mislim da nisi z Izklopa, tako da razmer tam ne poznaš, če pa sodiš po komentarjih tukaj, si lahko trdno prepričan, da si v zmoti

  @MCBlue: Kar pošči kakšen post od Remusa in iz njegovega podpisa potegni .doc datoteko, boš izvedel kako se nadaljuje in razplete Izklopix (to je nekaj kar sem vam vsem dolžan). Za srečanje pa vsekakor velja, saj imam v nasprotju s prepotentnimi mladiči jajca, da pridem na vsak IP, četudi bil ta v Murski Soboti. Upam pa na kakšno večje srečanje stare garde, ki je Izklop držala na visoki ravni.

  @Lejč: Evo, Lejč je že za, jaz in Lenchy tudi, kaj torej sploh še čakamo? Udarimo en datum, lokacijo. Hm, kdo bo naredil mailing listo? :p

  @19Joey85: Da ne bo pomote, sem popolnoma na tvoji strani in tudi ko sem pisal adminom, sem lepo povedal, da sem te za ban sam prosil, ker če ne bi v živčnosti najbrž res razbil računalnik. Kakšen je moj odnos do banov sicer veš, tokrat pa sem si ga res zaželel in se tudi po njegovem izteku vrnil ter se šele potem odločil da je bolje če grem. Fora je v tem, da se je to v meni nabiralo že dalj časa. Na Izklopu pač nisem videl več nobenega izziva, samo gledal sem kako gre vse skupaj v tri (da ne rečem kaj), jaz pa ne morem ob tem ničesar ukreniti, čeprav sem stvari pomagal graditi. In iskrica je bila dovolj, da je vse skupaj pač izbruhnilo. Veš kolikokrat me je medtem prijelo, da bi si rekel – kurc pa principi ter se vrnil? Nimam besed, toda verjemi da je bilo velikokrat. Pa saj Izklop teče naprej, z Remusom ali brez njega. Člani pridejo, gredo, nekateri prej, drugi pozneje, nazadnje pa portal zapre svoja vrata, saj se nasiči sam sebe. Če je to doletelo Reactor, Mobisux in še marsikaterega drugega, bo na to prej ko slej prišel tudi Izklop.

 30. 19Joey85 - 20.02.2009 ob 12:28

  U bistvu te povsem razumem, tudi meni gre arogantnost in nespoštovanje mlajših generacij, ki ne znajo cenit zasluge njihovih predhodnikov, vse jemljejo za samoumevno … vendar to je morda tematika za kdaj drugič. Uporabniki portala so pač takšni kot so, z določenimi vsebinami je možno dvignit nivo na višjo raven, samo saj veš kakšna je participacija v resnejših (in drugih)temah, nekateri redki posamezniki se trudijo, drugi pa zafrkavajo. Pač tako je to, ker je to zabavni portal in je zavest uporabnikov na drugačnem nivoju kot na primer na kakšnih tehnično-inženirskih forumih. :DD

 31. Alex van der Volk - 20.02.2009 ob 22:14
  Alex van der Volk

  @19Joey85: No, saj si sam zdaj povedal vse. Jaz pa te zdaj sprašujem ali sem si po vseh teh letih vlaganja v portal, zmišljevanja vseh mogočih in nemogočih stvari, za katere je šlo ogromno časa, živcev in (kot sem rekel) tudi denarja, zaslužil izjavo, da imam moderatorsko ekipo in če me kaj moti naj se obrnem nanje? Sem si ali si nisem? Marsikdo drug je ravno tako vložil v portal veliko in mislim da je skoraj vsakdo dobil svoj bombonček in še vedno menim, da se kujam povsem upravičeno in samo zaradi tega se ne vrnem, čeprav me je že velikokrat imelo. Klinc, morda je Izklop boljši brez Volka, oz. Remusa.

 32. 19Joey85 - 15.03.2009 ob 11:20

  Res je, s svojimi vsebinami si dodobra popestril portal in ti gre šteti veliko zaslug (po vsej verjetnosti tudi sam ne vem za vse, pa vendar). Zdi se mi, da si kar temperamenten, čeprav je vsak temperamenten, če je le tema tista prava in vsak drugače reagira v določenih sitacijah. Nisem jaz tisti (niti nočem biti tisti), ki bi sodil o teh stvareh. Si pa vedno in vedno boš dobrodošel. :))

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !