Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Hvalabogu za YouTube

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 23.11.2008 ob 07:35 ob 07:35 pod (Po)nočna filozofiranja, Video, Žlica pelina

Dobro jutro, Slovenija

»Videospoti so največja umetnost glasbene industrije,« nam je veliko let nazaj v srednji šoli nakladal učitelj Umetnostne vzgoje. »V sebi sicer ne nosijo ne vem kakšnega sporočila, a za čas trajanja tega mini filma pevec ali pevka dejansko združi v eno kar dve umetnosti in to sta film in glasba.«

Seveda ga nismo jemali resno. Pravzaprav ga daleč naokoli ni nihče jemal resno, če seveda odštejemo njegove boemske prijatelje, a te besede so se mi vseeno utrnile v spomin. Sicer mi je bilo povsem jasno, da pevec med snemanjem ne poje, temveč zgolj odpira usta (pustimo ob strani videospote, v katere so vključeni inserti iz koncertov), glasba pa je nato dodana kasneje, a videospoti od tistega dne niso bili več enaki.

Vsi vemo, da takrat internet še ni bil nekaj povsem vsakdanjega, kaj šele, da bi povprečen najstnik imel na razpolago adsl povezavo in stran kot je YouTube, na katero bi kliknil in že bi bila pred njim celotna zbirka videospotov Metallice. Naša edina izbira je bila mladinska oddaja Tok, tok na prvem programu televizije Slovenija, v kateri sta Aljoša Rebolj in Nina Ivanič (ter na začetku tudi Eva Longyka) poleg klepetanja z gosti in prebiranja pisem gledalcev, tudi vrtela videospote. In takrat sem ga prvič videl. Moj najljubši videospot vseh časov, ki mi še danes, več kot šestnajst let kasneje, vedno dvigne vse dlake.

Tako kot vsak drug (nekoliko uporniški) mladostnik, sem tudi sam oboževal Guns N’ Roses. Doma sem se moral sicer nekajkrat pošteno spreti, da sem prišel do kasete Apetite for Destruction, toda nazadnje so se le sprijaznili, da bom postal rockerska duša in komadi Welcome to the jungle, Night train, My Michelle, Sweet child o’mine ter mnogi drugi, ki so se neprestano vrteli v moji improvizirani sobi, so postali ustaljena praksa. No, naj se vrnem k malo prej omenjenem videospotu.

YouTube slika preogleda

November rain. Ko sem ga v oddaji Tok, tok videl prvič, me je naravnost osupnil. Mogoče je bilo to zaradi tega, ker pesmi do tistega trenutka še nisem slišal, veliko bolj verjetno pa zato, ker je zgodba takšna, da ti gredo ob njej pokonci čisto vse kocine. Axl se ženi v polni cerkvici, Slash pa se medtem v zadnji vrsti spominja razuzdanih trenutkov, ki so jih preživeli skupaj, dokler ga v nekem trenutku ne prešine – fak, kje sta prstana, ki bi ju moral imeti jaz!? Kritično situacijo z nasmehom na ustih razreši Duff, Slash duhovniku izroči prstana, odide iz cerkvice in na dvorišču odigra enega mojih najljubših solov vseh časov1.

Predstavljajte si torej, kako se počuti človek, ki so ga Gunsi skoraj dobesedno vzgojili, ko na komercialni radijski postaji zasliši enega svojih najljubših komadov vseh časov, nato pa se pri mogoče celo najboljšem delu pesmi zgodi prava mala katastrofa. Komad je odrezan! Povsem dobesedno in brez vsakega olepševanja. Ko napoči čas za solo, se za hip oglasi kitara, nato pa pesem »skoči« in se nadaljuje z Axlom. Skorajda ne bi verjel, če ne bi slišal na lastna ušesa… In povsem ista stvar se zgodi, ko taista radijska postaja zavrti Light my fire, ki ima prav tako zelo dolg solo. Ko se le-ta začne, pesem enostavno skoči in se nadaljuje z besedilom, kot da je to najbolj normalna stvar na svetu. Človek bi skočil iz kože, če bi bilo to fizično izvedljivo.

Rekli boste, da kaj neki se repenčim, ko pa sem malo prej izjavil, da je v času računalnikov mogoče čisto vse in da lahko ob vsakem trenutku slišim pesem, ki si jo zaželim. A točno to je stvar, ki me jezi! Kdorkoli ima pet minut časa, bo (tudi nam, blogerjem) pridigal o avtorskih pravicah, o prepovedi uporabe in razpečevanja tujih avtorskih del, radijska postaja, ki jo posluša ogromen odstotek poslušalcev pa medtem mirno poseže v dva legendarna komada in ju, meni nič, tebi nič, občutno skrajša. Če to ni poseg v tuje avtorsko delo, potem res ne vem kaj se šteje za takšno dejanje.

Radijska postaja, ki jo nekateri radi hvalijo kot trenutno najboljšo v Sloveniji, bi morala resno razmisliti o svojem programu, kajti če se bojijo, da bi zaradi dolžine neke pesmi poslušalec utegnil zamenjati frekvenco, potem res ne vem zakaj se jih sploh silijo predvajati. Tako Guns N’ Roses kot The Doors so ustvarili ogromno drugih, prav tako odličnih pesmi in če bi se ustvarjalci programa omenjenima hitoma odpovedali, bi bilo to veliko bolje kot če ju zavrtijo samo na pol. Ja, včasih sem resnično hvaležen višji sili, da obstajajo strani kot je YouTube.

Lahko noč vam želi

vaš

Volk

 1. mimogrede, kader, ko prvič zaigra na kitaro, je imela leta nazaj v svoji začetni špici tudi oddaja Studio city [nazaj gor]
 • Share/Bookmark
 
5 odgovorov na “Hvalabogu za YouTube”
 1. akvarij - 23.11.2008 ob 08:59
  akvarij

  oh, Gansi!!!

  Sicer pa, se strinjam s tabo. Ne vem, če gre za isto radijsko postajo, a meni gre na en(k)i na živce še to, da najprej zavrtijo en del komada, potem pa rečejo; slišali ga boste čez nekaj minut. GRRRRR!!!

 2. vetervlaseh - 23.11.2008 ob 09:44
  vetervlaseh

  ja, ja in JA! to jst že ves čas pravim… ko sem slišu november rain na *** Radiu 1 in ko je pesem dolga (cca) 5 minut je je kar konec… halo? kaj pa najboljše solaže na svetu? pravzaprav sem sam dejansko največ pozornosti (v glavi, čeprav sem tudi že kdaj omenil na blogu) posvetil tema dvema komadoma… nimajo jajc da bi spustili cel Light my fire… ne vem česa se bojijo, saj veliko ljudi ta komad obožuje… tisti nedeljski vozniki bodo pa tudi preživeli 4 minute dobre glasbe… :D ko greš pa na Hrvaškem v Konzum ti pa lepo v trgovini (pri nas v Mercatorju ni nič oz. neko piskanje) spustijo celo dolgo verzijo pesmi… svaka čast, an :) kakorkoli: Radio 1 (in ostala banda) sux

 3. MetkaB - 23.11.2008 ob 11:56

  Ta postaja ima res čudno politiko:dobre komade krajšajo,druge pa ponavljajo v nedogled (npr Turn around-poleti se je zavrtela najmanj po 60- krat na dan).Če je to ta najboljša postaja,kakšne so potem pa šele ostale!?!?!?

 4. mimmy - 23.11.2008 ob 14:25

  Krajšajo tudi Bohemian Rapsody – sicer pa sem z Radiom 1 opravila že pred časom. Razlog zakaj: vrtijo en komad, ki ti je všeč – super, slišiš ga 2-3x na dan. Ko se ga že malo naveličaš, povečajo frekvenco in ga vrtijo 10x na dan. Torej višja frekvenca pojavljanja določene skladbe na radiu, bolj ti gre komad na živce. Ja, vse za dobro prebavo poslušalcev…

 5. LeRoi - 24.11.2008 ob 00:05

  Kako si sploh upajo krajsat take legendarne kumade… Pa da bi trajal 15 min ti tak kumad prej mine kokr en od Britney Spears ipd.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !