Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Čas za generalko

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 22.11.2008 ob 07:49 ob 07:49 pod (Po)nočna filozofiranja, Šnopčki za dušo

Dobro jutro, Slovenija

Čeprav bi se moral ta trenutek šele dobro predramiti ob lončku »kave za s seboj« (ježeš, kako jaz sovražim to skovanko), sem včeraj še enkrat več klonil miselnosti »pomagajmo si« in ko me je šef poklical in me prosil ali bi ta vikend mogoče lahko namesto podnevi delal ponoči, mu enostavno nisem mogel reči ne. Pravzaprav se zagotovo niti sam ni zavedal kakšno uslugo mi je naredil (okej, naredil mi jo je pravzaprav sodelavec, ki je zbolel), ampak to je že zgodba za kdaj drugič. Vsekakor pa sva včerajšnji (skoraj prost) dan z Volkuljo dodobra izkoristila, saj sva po dolgem času v najinem majhnem brlogu naredila pravo pravcato generalko, če ne že kar revolucijo.

Saj vsi veste, kako zgleda generalno pospravljanje in čiščenje, kajne? Takrat ne le samo pospraviš in počistiš, ampak POSPRAVIŠ in POČISTIŠ. To pomeni, da dejansko odmakneš sto in en spominek s pisalne mize, obrišeš prah in ničvreden predmet, ki čudaškemu Volku ogromno pomeni, zaradi česar se mu niti pod razno ne namerava odreči, daš na točno isto mesto kjer je bil prej. Tudi v kopalnici ne zliješ v školjko pol plastenke jedkega čistila, čez pet minut pa potegneš vodo in stvar rešena. Iz nje najprej odneseš vse kar se da premakniti, počistiš in šele nato neseš te stvari nazaj. Balkona z dolgo črno preprogo in kuhinjskega kota raje ne bom omenjal. V glavnem, te picajzlaste generalne čistke, ki ponavadi zahtevajo cel dan, najbrž res poznamo čisto vsi in bržkone so redki tisti, ki bi se jih lotijo z veseljem.

A meni so bile generalke vedno sila zabavna stvar. Da sem picajzlast že veste, da sem na trenutke len prav tako in leta nazaj, ko je moje gospodinjstvo štelo samo enega člana (se pravi mene), obiske pa sem dobival le enkrat na leto, mi pospravljanje ni bilo ravno najljubše opravilo. Toda ko sem si vzel dan, iz omare potegnil zaprašen sesalec, si pripravil goro čistil in kuhinjskih krp, se je moj brlog zvečer ponavadi bleščal od prvega do zadnjega kotička. Takrat nisem spustil enega samega centimetra in ponavadi so me zvečer od klečanja na tleh, ki sem jih drgnil s sirkovo krtačo tako bolela kolena, da nisem mogel niti dobro stati. In vedno znova sem bil po tem, ko sem dokončno zaključil, prav zares ponosen nase. Od kod pride ta ponos mi je sicer še dandanes nerešljiva uganka, saj dobesedno samo počistiš in čisto nič drugega, toda če si v neko stvar vložil ves dan, ki bi ga sicer lahko mirno izkoristil za »dolce far niente«, potem se mogoče lahko resnično malo potrepljaš po glavi in si rečeš da si priden.

Nikoli pa mi ne bi verjeli, koliko smeti in takšnih ter drugačnih neuporabnih predmetov leti v smeti ob vsaki generalki in to je tisto dejstvo, nad katerim sem vedno znova presenečen. Koliko krame pa lahko spraviš na slabih petnajst kvadratnih metrov, vključujoč mini kopalnico? Toda vedno znova se nabere smeti in odvečne šare za najmanj tri velike gospodinjske vreče. Da ne bo pomote, to nikakor niso smeti, pač pa stvari, ki jih ne potrebujem več in sem jih pri prejšnji generalki spravil, ker se pač nikoli ne ve in čez sedem let vse prav pride. Jaz kot jaz sem sicer fanatično navezan na majhne stvari in jih zlepa ne bom pustil vreči proč, a zbirka vseh do sedaj izdanih Blogorol najbrž res ne koristi čisto ničemer.

Ko sem leta nazaj sam čistil, sem se zvečer ponavadi usedel na tla, si odprl pločevinko piva in vedno znova me je spreletelo, da pravzaprav sploh nimam tako majhnega stanovanja. V kontejner sem tekom dneva znosil vse mogoče in prostor je dejansko postal večji. In tudi včeraj ni bilo nič drugače. Čeprav je bila zunaj že trdna noč in je bil za nama precej naporen dan, sem imel občutek, da sije sonce. O prahu ni bilo niti sledu več, kopalnica in kuhinja sta se bleščali in brlog je dišal kot že dolgo ne. Resnici na ljubo je seveda potrebno priznati, da je večino dela opravila Volkulja, medtem ko sem jaz le asistiral ali bil v napoto, ampak nazadnje nama je uspelo brlog še enkrat več spraviti v red in mogoče sva lahko celo srečna, ker nimam večjega stanovanja. Po takšnem čiščenju bi se utegnil v njem tudi izgubiti.

Lahko noč vam želi

vaš

Volk

  • Share/Bookmark
 
3 odgovorov na “Čas za generalko”
  1. dijana - 22.11.2008 ob 10:46

    PRIDNI

  2. Magnus - 22.11.2008 ob 15:31

    Mi imamo spomladansko čiščenje. Sovražim spomladansko čiščenje. Je pa drugače res neverjetno, koliko neuporabne krame ima lahko človek po stanovanju. Oče se je pred leti komaj odrekel starim Kalibrom.

  3. darb - 26.11.2008 ob 08:46

    Po mojih izkušnjah bi se bolj težko kdo zgubil v tvojem stanovanju.hehe

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !