Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Angeli in demoni

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 24.07.2008 ob 06:37 ob 06:37 pod (Po)nočna filozofiranja, Šnopčki za dušo

Dobro jutro, Slovenija

Ponavadi si s seboj na dopust nikoli nisem jemal debelih bukev, s katerimi bi si krajšal čas na plaži. Malo zaradi tega, ker se mi do odkritja Harryja Potterja enostavno ni dalo brati, veliko bolj pa zato, ker sem vneto zagovarjal tezo, da je plaža vse preveč hrupno mesto, da bi se lahko skoncentriral na vsebino. Tako so mi minute, ki sem jih preživel med nastavljanjem sončnim žarkom ponavadi krajšale križanke in čisto vsako leto sem v dobrem tednu rešil posebno izdajo Razvedrila, Humor v sliki. Vse do letos.

Lani spomladi sem povsem po naključju dobil v roke žepno izdajo DaVincijeve šifre in jo pred odhodom na morje za vsak slučaj (če bo slučajno dolgčas) vtaknil v kovček. Nekega dne sem naveličano odložil križanke in za šalo polistal po knjigi. Najprej me je navdušilo, ker ima tako kratka poglavja, nato pa sem jo začel prebirati od začetka in križank vse do odhoda domov nisem več niti povohal.

Predelal sem jo nekje do polovice, a ko sem prišel domov, sem ob internetu, televiziji in drugih »dobrotah« povsem pozabil nanjo. Ko sem jo pred kakšnim mesecem spet našel v omari, obnovil vsebino do sedaj prebranih poglavij ter jo v nekaj dneh nazadnje le končal, sem spoznal, da sem svojemu spisku najljubših pisateljev pravkar dodal še Dana Browna. Dileme, kaj bom letos vzel s seboj na morje, tokrat ni bilo. Kakšne križanke neki, Angeli in demoni, to bo to. Seveda nisem verjel, da mi jo bo uspelo prebrati v celoti, ampak ko sem jo naslednji dan po nastanitvi vzel v roke, mi je morala Volkulja čez nekaj ur postaviti ultimat – ali neham brati ali pa bom ostal lačen.

Po petih dneh mrzličnega branja sem knjigo zadnjič zaprl in takrat je bil sklep dokončen. Enid Blyton, Julesu Vernu, Robertu Ludlumu, Stephenu Kingu in J.K.Rowling, se je pridružil še Dan Brown, knjiga Angeli in demoni pa je postala ena najboljših kar sem jih kdajkoli prebral. Všeč mi je bila sicer tudi DaVincijeva šifra in čeprav je koncept obeh knjig precej podoben (za umorom uglednega moškega stoji človek, ki bi rad izvedel revolucijo v RKC, to pa mu v družbi sorodnice umorjenega poskuša preprečiti harvardski profesor Robert Langdon), so Angeli in demoni veliko bolj tekoče branje kot DaVincijeva šifra, ki se na trenutke zares vleče.

Veliko bolj kot sporočilo obeh knjig pa me je ob branju razžiralo vprašanje, ki predvsem za kriminalke ni največja značilnost. Kaj bi naredil, če bi vedel?

(POZOR, NADALJEVANJE PRISPEVKA VAM LAHKO POKVARI UŽITEK OB BRANJU DaVINCIJEVE ŠIFRE IN ANGELOV IN DEMONOV!)

Poglejte, v DaVincijevi šifri Langdon navsezadnje ugotovi resnico. Sophie je potomka Jezusa Kristusa in Marije Magdalene, kot da to samo po sebi ne bi bilo dovolj pa na koncu tudi odkrije, kje je grob slednje. Lahko bi bil frajer kakršen je hotel biti Leigh Teabing in vse to raztrobil širnemu svetu. Celo življenje bi se sončil v senci zgodovinskega odkritja, in s knjigami, ki bi jih napisal na to temo, bi bržkone tudi precej obogatel. V Angelih in demonih izve, da je pokojni papež (primerjava le-tega s pokojnim Janezom Pavlom II. se skozi celo knjigo ponuja sama po sebi) imel otroka, ki ga je dobil z umetno oploditvijo, ta pa ga je na koncu umoril in hotel s prevaro zasesti njegovo mesto. Langdon bi lahko novinarjem povedal vse o velikanski prevari, toda ravnal je povsem obratno – bil je popolnoma tiho, saj v DaVincijevi šifri izvemo, da njegova vloga med vatikanskim konlavom nikoli ni bila popolnoma razjasnjena.

Pa predpostavimo, da ima Dan Brown prav. Zgodovinska dejstva in misli, ki so se porodile le v njegovi domišljiji nam niza s takšno lahkoto, da jim lahko mirne duše verjamemo. Kaj če je sveti gral resnično sarkofag s kostmi Marije Magdalene? Nekaj je gotovo, takšno odkritje bi zamajalo temelje Cerkve, ki si bržkone nikoli več ne bi opomogla. Kje bi v tem primeru končal »škrlatni vitez« Rode z vsemi svojimi krivičnimi izjavami, začenši s tisto o nemških ovčarjih v evropskih cerkvah, ob katerih sem bil tudi osebno prizadet? Kje bi končali vsi duhovniki in višji cerkveni oblastniki, katerim Vatikan potihoma tolerira pedofilska dejanja? In kje bi bili vsi verski fanatiki, ki bi najraje še dandanes oblekli belo obleko z rdečim križem, v roke zgrabili meč in šli pobijat nevernike?

Toda… Kje bi v tem primeru končali vsi dobri ljudje, ki iskreno verujejo in jim je Bog tolažba in Upanje? Kje bi končali pobožni in dobri ljudje, kakršnih je velika večina duhovnikov? Kje bi končal nadškof Uran? Kje bi končali humanitarci, kakršna je bila mati Tereza? Bi zaradi osebnih zamer, ki jih gojim do zgoraj omenjenega kardinala in ljudi, ki me imajo za manjvrednega samo zato, ker nimam zakramentov, čeprav verujem globoko in trdno, čeravno na »svoj« način, res imel pogum, da bi vzel Upanje in vero vsej tej množici ljudi?

Ne, zagotovo ga ne bi imel. Mogoče bi me mučilo celo življenje, toda poguma narediti nekaj takšnega najbrž ne bi zbral nikoli. Ne zaradi Cerkve pač pa zgolj zaradi ljudi, ki jim ta ustanova nudi zatočišče. In točno takšno sporočilo sem sam razbral iz DaVincijeve šifre in Angelov in demonov. Zdaj veš resnico, toda ali si toliko krut, da jo boš povedal ljudem?

Najverjetneje (ali na srečo) sta tako DaVincijeva šifra kot Angeli in demoni le romana. Sicer izredno berljiva in hitro zasvojljiva, ampak vendarle romana, katerih ključne stvari so le plod domišljije Dana Browna. Meni čtiva bržkone ne bo zmanjkalo tako hitro, saj me čakata še Digitalna trdnjava in Ledena prevara, ko bom zaprl slednjo pa upam, da bo Dan Brown znova pahnil v novo divjo avanturo svojega Roberta Langdona. Mislite da je že pomislil na to, da bi obdelal Mojzesa in skrinjo zaveze?

Lahko noč vam želi

vaš

Volk

 • Share/Bookmark
 
8 odgovorov na “Angeli in demoni”
 1. tecnstrdesc - 24.07.2008 ob 07:56
  tecnstrdesc

  Podobnost zgodbe in strukture obeh romanov sem opazil tudi sam, a to ne spremeni tega, da sta berljiva in te močno “potegneta noter”. Zdi se mi da od knjig, filmov, itd. dostikrat ljudje zahtevajo preveč, gre za zabavo in kratkočasje in s tem ni nič narobe.

 2. Rokrca - 24.07.2008 ob 08:07

  Vse njegove knjige so že na mojem seznamu prebranih in vse so dobro branje, čaprav nekako napisane po istem kopitu. Je pa res, da piše s takšno lahkoto, da mu skorajda moraš verjeti. Strinjam se s teboj, da bi bilo povedati resnico kruto, ker bi s tem uničil mnogim ljudem svet, ki jim daje zavetje.

  Uživaj v branju še drugih dveh knjig! :o)

 3. Pris - 24.07.2008 ob 09:04
  Pris

  “Pa predpostavimo, da ima Dan Brown prav.”

  No, zgolj predpostavimo, ker je jasno, da gre za fikcijo. ;)

  DaVincijeva šifra temelji (oz. kar lepo pobere večino “faktov”) na 25 let stari knjigi The holy blood ant the holy grail, ki je bila kot čisto resno čtivo napisana na podlagi ponarejenih tajnih dosjejih, ki jih je avtor Pierre Plantard infiltriral v francosko nacionalno knjižnico. Omenjeni dosjeji vsebujejo zapise o krvni liniji Merovingov (ki naj bi se začela z J.K.) in izmišljeni zgodivini Sionskega priorstva.

  Zame je Dan Brown predvsem obrtnik, konspirološka Agatha Christie.

 4. Anže Frantar - 24.07.2008 ob 12:09

  Vse knjige Dana Browna so na mojem seznamu prebranih. Lahko rečem, da sta mi osebno najljubši: Ledena prevara in Angeli in Demoni. Pri teh knjigah je najbolj zoprno, da te kdo moti ravno na najbolj napetem delu.

  Odkar sem videl, da se snema film Angeli in Demoni se čudim kako jim bo uspelo posneti nekaj neverjetnih prizorov iz filma. So v Hollywoodu res taki mojstri ali pa bodo, skok iz helikopterja v reko morda izpustili?

 5. trn - 25.07.2008 ob 10:42

  Prebral sem vse njegove knjige…v bistvu kot da bereš scenarij za kak holivudski film. Recimo, da pri da Vincijevi šifri nisem pogruntal kdo je ‘bad guy’ pri ostalih knjigah pa je šlo z lahkoto.

  Volk, priporočam knjigo Zadnji človek,avtor: Margaret Atwood.

  LP!

 6. Sigmund - 29.07.2008 ob 20:05

  Digitalna trdnjava je huda. Včeraj sem prebral celo. Angeli in demoni mi pa niso bili tako všeč kot npr. DaVincijeva šifra.

 7. Sigmund - 2.08.2008 ob 23:47

  Ledena prevara je najboljša od četverice. Priporočam. Sem prebral še to in je res odlična.

 8. Alex van der Volk - 3.08.2008 ob 16:46
  Alex van der Volk

  Hm, očitno bom res moral prebrati tudi Ledeno prevaro, vsaj glede na to kako jo ljudje hvalijo. Ampak glede na to, da bom zaradi šifre in Demonov veliko pričakoval, upam da na koncu ne bom pretirano razočaral. Ja, priznam, knjigi sta mi bili všeč tudi zato, ker na trenutke lepo orisujeta vso zlaganost in pokvarjenost RKC

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !