Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Vonj po poletju

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 27.05.2008 ob 11:55 ob 11:55 pod Šnopčki za dušo

Sveto prisegam, da je bil najboljši namen polurnega odhoda na zrak, premišljevanje o mojem romanu, kar mi gre najbolje od rok takrat, ko igram »tehnično« verzijo Platinum Sudokuja na mojem telefončku. Takrat zadeve naenkrat postanejo kristalno jasne, čeprav se vedno znova ustavim pri mojem drugem najljubšem prizoru iz štirinajstega poglavja, čeprav bom moral še trdo delati, da bom nekoč prišel do njega. In priznam, da bom staro in simpatično ciganko zares ubil z zelo težkim srcem.

Toda nato se človek usede na vrt bara sredi Bevkovega trga, z izjemo nog mu celo telo hladi senca, ki jo preveva rahla in topla sapica, za natakarja pa je dovolj ne prestrogo iztegnjen kazalec in že ve, kaj bo moral prinesti. Takrat gredo vse ideje in vse delo, ki ga je človek nameraval premleti, rakom žvižgat. Ušesa mu polni hrup gostov, ki glasno in brezsramno klepetajo o sto in eni stvari, tatu na nogi prijetno božajo sončni žarki in tudi telefon z igrico, ki naj bi izboljševala inteligenčni kvocient, ni več toliko zanimiv.

V takšnih trenutkih sem sam enostavno srečen. Takrat ne premišljujem kaj je bilo včeraj in kaj bo danes. Takrat izgine ves svet z vojnami, potresi, lakoto, poplavami in kar je še (ne)naravnih katastrof. Takrat je važno sonce, ki mi daje življenje in moč. Zvezda, ki ni dobrodušna, ampak prej ko slej nevarna, a nas brez nje vseeno ne bi bilo. Ne bi bilo moškega, ki je čez vikend z družino jadral na Kornatih, ne bi bilo mladega gimnazijca, ki je pri maturi »zajebal matematiko«, ne bi bilo zgrbančene starke, ki se s težavo premika po pločniku, dokler se ne sede na stol in odloži vseh svojih vrečk, ne bi bilo nasmejanega natakarja, ki me potreplja po rami in ne bi bilo mene, ki se kot začaran oziram naokoli in tiho opazujem sto in eno zgodbo, ki jo plete življenje. Včeraj, danes in jutri, vse do konca naših dni.

 • Share/Bookmark
 
4 odgovorov na “Vonj po poletju”
 1. akvarij - 27.05.2008 ob 12:51

  Sovica Oka te bo po riti, ker prisluškuješ pogovorom ;-) Bi se ti prav rada pridružila na Bevkovem… a je to še nekaj ur nemogoče…

 2. Lejč - 27.05.2008 ob 13:16

  Se kar moram strinjat s tabo, Remus: lušno je posedati zuni in uživati … ko si popolnoma sproščen in neobremenjen in vsrkavaš sončne žarke … ampak ti se pa kar spravi pisat svoj roman, ker že komaj čakam naslednje poglavje! ;-)

 3. Alex van der Volk - 2.06.2008 ob 16:34
  Alex van der Volk

  @Akvarij: Saj nisem jaz kriv, da ljudje tako naglas govorijo, da jih slišiš, medtem ko rešuješ sudoku najsi to hotel ali ne

  @Lejč: Recimo da bo objavljeno preden grem v prvi polovici julija na morje, ampak obljubljal pa raje ne bom nič ;) Je tam dol pri vas tudi tako vroče?

 4. akvarij - 2.06.2008 ob 17:23
  akvarij

  Vem, Volkec, vem, povej ti to Oki…

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !