Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Ko iz tebe bruhne četrti smrtni greh…

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 29.10.2007 ob 18:17 ob 18:17 pod Šnopčki za dušo

Dober večer, Slovenija

Že večkrat sem povedal, da sem izredno hitre jeze in da v afektu, ko se mi zgodi krivica1 večkrat naredim in rečem tudi marsikaj, kar ne bi smel, brez da bi pomislil kaj mi to lahko prinese. In tako lahko mirne duše zatrdim, da mi je jeza2 največkrat prinesla več slabega kot dobrega.

Toda nato se človek usede, globoko zadiha svež zrak, mogoče prižge cigareto, si zavrti umirjeno glasbo in kar naenkrat se vse uredi. Ves problem se razreši sam od sebe in čudiš se, ali je bil resnično tako velik, da je bil vreden tako hudega srda, živcev in členkov, s katerimi si udaril v zid. Zakaj se enkrat ne bi poskusil ugrizniti v jezik in počakati da kriza mine, preden rečem in naredim kaj, zaradi česar mi bo pozneje tako ali tako žal?

No, moja zelo pozitivna lastnost je seveda tudi to, da mi resnično postane žal in se znam iskreno opravičiti sočloveku pa čeprav samo po telefonu. A ta jeza, ki včasih resnično nenadzorovano bruhne iz mene in se ponavadi zmeša s strmim padcem razpoloženja, me resnično že (heh…) jezi in pomalem skrbi, tako da če kdo pozna uspešno zdravilo, ali dobro knjigo, prek katere bi lahko ugotovil kako jo začeti nadzorovati, mu bom resnično zelo hvaležen.

Ja, življenje je res lepo. Ko se zaveš, da obstajajo ljudje s srcem, ki jim zate ni vseeno in so tako ponosni, da te poznajo, kot si ti nanje pa še prav posebej.

Naj vam tega mrzlega jesenskega večera nihče ne pokvari, najmanj jeza

vaš

Volk

 1. ali pa ko imam samo občutek da se mi, kar se, roko na srce, ravno tako večkrat zgodi [nazaj gor]
 2. ki je sicer eden od sedmih smrtnih grehov, s katero je Kevin Spacey zaključil svojo morilsko mojstrovino v filmu Se7en [nazaj gor]
 • Share/Bookmark
 
18 odgovorov na “Ko iz tebe bruhne četrti smrtni greh…”
 1. drmagnum - 29.10.2007 ob 18:30
  drmagnum

  Pravijo da zaleže če pred “efektom” prešteješ do trideset.

 2. Alex van der Volk - 29.10.2007 ob 18:34
  Alex van der Volk

  Ne ne, Dottore, nisem zgrešil besede, je že prav “afekt” ;)

 3. drmagnum - 29.10.2007 ob 18:49
  drmagnum

  No prešteješ pa vseeno lahko. Boš videl, da te bo spustilo.

 4. Jazzy - 29.10.2007 ob 19:01
  Jazzy

  Tu sva si fuul podobna.. ;)Sicer jaz nisem tako močno jezna, sem pa impulzivna.. A moram priznat, da sem se z leti poboljšala. Globoko udahnem, tudi štejem, pol pa bleknem.. V vsem tam afektu je pri meni dobro to, da ne znam dolgo kuhat mule in bit jezna..

 5. saaba - 29.10.2007 ob 19:31

  tud js sm znanka te impulzivnosti na trenutke…je pa res, da štetje pomaga in se stanje izboljšuje, sm se mal ukvarjala s tem in s sabo…veš, je pa veliko že tvoje zavedanje hitrih in nepremišljenih besed in to,da ti je žal in največ je vredno,da se znaš opravičiti,da nisi pretrmast. mogoče nekateri ne razumejo, sam to impulzivnost,jezo je v določenih momentih težko nadzorovati, to je preprosto v nas, taki smo…samo se da vsaj mal popraviti ali vsaj potruditi…odleže…good luck,S

 6. Enolla - 30.10.2007 ob 08:40

  Neki deček je bil vzkipljivega značaja. Oče mu je dal polno vrečko žebljev in mu naročil, naj vedno, ko se bo razjezil in izgubil oblast nad seboj, zabije v ograjo žebelj.

  In že prvi dan je fant zabil v ograjo 37 žebljev. V prihodnjih tednih pa se je že nekoliko obvladoval in število zabitih žebljev se je zmanjševalo. Počasi je spoznaval, da je laže obvladovali svojo jezo, kot pa zabijati žeblje v ograjo.

  Tako je končno dosegel, da cel dan ni zabil v ograjo nobenega žeblja. Ves vesel je šel to povedat očetu. Ta mu je naročil, naj odslej vsak dan, ko se bo uspel obvladati, iz ograje izdere po en žebelj.

  Dnevi so minevali in prišel je dan, ko je fantek očetu lahko povedal, da je iz ograje populil vse žeblje. Oče pa je prijel sina za roko in ga peljal do ograje. »Lepo od tebe,« je dejal oče, »a poglej te luknje v ograji. Ograja ne bo nikoli več taka, kot je bila. Ko v jezi izrečeš hude besede, te v človeku pustijo rano, kot luknjice v ograji. Saj lahko zabodeš človeka in potem izvlečeš nož ter še tako ponavljaš, da ti je žal – rana ostane.«

  Ograja ne bo nikoli več taka, kot je bila. Ko v jezi izrečeš hude besede, te v človeku pustijo rano, kot luknjice v ograji. (vir www)

  Torej – najprej pomisli, potem izreči!

 7. Alex van der Volk - 30.10.2007 ob 11:42
  Alex van der Volk

  @Drmagnum: Stokrat sem si že rekel, da se moram tega navaditi pa mi nikoli ne uspe. Jeza je premočna…

  @Jazzy: Tudi v zaključnem stavku sva si podobna, kar verjemi :) Hitro popenim, nato pa se kar pomirim. Če tega ne bi zmogel, mi ne bi vedno znova postalo žal

  @Saaba: Zanimivo razmišljanje in hvala za dobre želje

  @Enolla: Tole zgodbo si mi nekoč že kopirala na blog. Žal si je nisem zapomnil, ampak če jo bom še nekajkrat prebral, si jo mogoče bom. Samo poglej na to malo drugače. Kaj pa žeblji, ki jih drugi zabijejo v tvoje srce, samo zato ker pač mislijo, da lahko delajo vse kar se jim zljubi?

 8. Jazzy - 30.10.2007 ob 11:50
  Jazzy

  no sej to, da se zavedamo je že dobra “podlaga” za izboljšavo naših impulzivnih karakterjev ;) kaj pa mali volkec a je on bolj mirne narave? ker jaz sem ista moj tata :)

 9. Aljaž - 30.10.2007 ob 14:30

  Jeza pride in gre, dober človek pa ostane za vekomaj.

  Amen!

 10. Enolla - 30.10.2007 ob 15:07

  Takrat in v tistem trenutku bi moral svojo jezo, nestrinjanje oz. branjenje svoje integritete prenesti na tega človeka, ne pa da jo potlačiš in poten izbruhne ven kot para v ekonom loncu, ko se ti takih zamer nabere.

 11. buba švabe - 30.10.2007 ob 17:42
  buba švabe

  Js se pa nikol ne razjezim. Mislim sploh nikol. Sm cist flegma… :(

 12. Jazzy - 30.10.2007 ob 19:34
  Jazzy

  buba ti si psiho :)

 13. buba švabe - 30.10.2007 ob 19:47
  buba švabe

  Seveda. Js sm kot Kevin Spacey v kakem posebej zajebanem filmu.

 14. Jazzy - 30.10.2007 ob 20:01
  Jazzy

  :)

 15. saily - 31.10.2007 ob 08:33
  saily

  ufff… khm.. jest sm ena cvetka kar se tega tiče… men rado pisker odnese ampak tako hitro kot mi ga odnese, se potem prekipelost tudi poleže… mula pa običajno tudi ne traja prav dolgo… z leti sem se malo poboljšala in se v nekaterih res žolčnih situacijah znam že dobro obvladat in se namesto da pobesnim smejim… so pa še vedno situacije, ki me totalno spravijo iz tira… tam pa ni pomoči tistemu, ki je trakrat z menoj,ker jih faše khm… sliši :)

 16. Alex van der Volk - 1.11.2007 ob 16:37
  Alex van der Volk

  @Jazzy: Ja, on je povečini tak, da se raje umakne, čeprav zna pokazati tudi precejšnjo mero agresivnosti, če ga kdaj razjezim

  @Aljaž: Hvala, stari, lahko samo vrnem kompliment. Drugega ne morem reči.

  @Enolla: Ja, fajn bi bilo, če bi to znal narediti

  @Buba Švabe: A la ti vera, ampak kaj pa narediš, ko se ti dejansko zgodi krivica?

  @Saily: Hehehe, kot da bi se pogledal v ogledalo, saj sem bil leta nazaj še veliko bolj agresiven, ker sem bil velikokrat živčen, nemiren in depresiven. Fasal jih pa od mene že dolgo ni nihče ;)

 17. buba švabe - 1.11.2007 ob 17:07
  buba švabe

  Hladnokrvno postavim stvari na svoje mesto. :evil-smajli-ce-bi-ti-smajliji-delali:

 18. homerun - 2.11.2007 ob 17:21
  homerun

  Js se tut zlo hitr razjezim…čeprav zadnje čase malo manj. Razjezi me tudi šport, če imam slabe soigralce (ker sem sam seveda ‘najboljši’). Ampak zadnje čase se pogosto ugriznem v jezik.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !