Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Najdaljša noč v letu

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 1.09.2007 ob 06:55 ob 06:55 pod (Po)nočna filozofiranja, Šnopčki za dušo

Dobro jutro, Slovenija

Pa smo jo še eno leto spravili pod streho. Letno inventuro namreč. Rekli boste: kako, vraga, ko pa se poletje šele dobro zaključuje, do konca leta pa so še točno trije meseci? No, na Petrolu veliko stvari stoji drugače kot v drugih prodajalnah in tako je pri nas že veliko let ustaljena praksa, da se dela letna inventura 31. Avgusta in 30. Septembra. Polovica črpalk na en rok, polovica pa na drugi. Za razliko od drugih prodajaln, ki za čas svoje letne inventure1 veselo zaklenejo vrata, nanje pa prilepijo list papirja z obvestilom, da je prodajalna zaradi letne inventure pač zaprta, Petrolove bencinske črpalke z obratovalnim časom 24 ur, ne zapirajo svojih vrat, pač pa le prekinejo ponudbo vsega dodatnega asortimana in prodajajo samo bencin ter nafto. Detaljnih podrobnosti, kako inventura poteka, vam seveda ne smem razkriti, a četudi bi začel nakladati o tem, močno dvomim, da bi to koga kaj preveč zanimalo. V principu pa vse poteka čisto tako kot v vsaki drugi prodajalni, s to razliko, da mi delo opravimo ponoči, ko ni toliko prometa in tudi zato se je dneva, ko je to pač potrebno  opraviti prijel naziv »najdaljša noč v letu«, torej izraz, ki ga večina ljudi in medijev uporablja za noč iz 31. decembra na 1. januar.

Primerjave z drugimi prodajalnami pa se ne končajo samo pri tem. Medtem ko letno inveturo v drugih trgovinah povečini opravljajo v njih zaposleni delavci, se pri nas za vsako črpalko »izvoli« komisija, sestavljena iz predsednika2, člana3 in drugega člana4, ki ob pomoči poslovodje najprej prešteje blago, ga vnese v računalnik, le-ta nato izpiše podatke katere količine preštetega se ne ujemajo z njegovo zalogo, šele zatem pa pride najtežje, najbolj zamudno in (če hočete) najbolj jebeno opravilo. Vsak artikel posebej je potrebno poiskati5, ugotoviti, ali je bil narobe preštet, ali pa zaloga v računalniku ni pravilna, na zapisniku označiti pravilno zalogo in na koncu, ko je vse prešteto, še vnašati napake in pravilne količine. In če je štetje blaga6 res otročje lahko opravilo, se zna iskanje napak zavleči tudi do jutra, ali še čez. Za primerjavo, lansko leto sem bil določen za člana komisije na srednje velikem bencinskem servisu, kjer smo začeli z delom ob osmih zvečer, končali pa smo šele ob osmih zjutraj naslednje jutro. Ves čas pa se je potrebno boriti z zaspanostjo, pomanjkanjem koncentracije in lakoto (čeprav po nekem nepisanem pravilu poslovodja servisa vedno poskrbi za prigrizek) ter seveda strahom pred kontrolo zunanjega revizorja, ki se lahko prikaže ob katerikoli uri in odkrije napako, ki jo zaradi omenjenih dejavnikov čisto mimogrede narediš.

Če servis ne obratuje 24 ur, je to ena milost, saj se lahko inventura prične v isti minuti, ko se servis zaklene, povsem druga zgodba pa so črpalke, ki obratujejo 24 ur na dan (kakršna je tudi naša) in tukaj se lahko končno dotaknem tudi dveh nesrečnikov, ki ju jeza to noč doletela nočna izmena. Zares, že velikokrat sem bil član komisije in to na takšnih in drugačnih servisih, ampak nič, resnično čisto nič se ne more primerjati s tem, da delaš nočno na servisu, ki opravlja letno inventuro. Zaradi usklajevanja preštetih in računalniških zalog se namreč ustavi prodaja vseh, še najmanjših artiklov in le kako razložiti človeku, ki hodi že deset let vsako jutro po dve škatlici cigaret, da mu jih tokrat pač ne morem prodati? Kako vidno pijanemu (in temu stanju primerno tečnemu) Italijanu razložiti, da ne more kupiti plastenke vode, saj mu je ne smem prodati? Kako spraviti iz trgovine gručo razigranih gamsov, še preden bi kateri od njih zgrabil sendvič in si ga dal pogret v mikrovalovno pečico? Jap, veliko je tega. Hja, seveda bi lahko goljufal in kaj prodal »sotto banco«7, a kaj če bo revizorja zanimal točno tisti artikel, oz. kaj bi naredil, če se prikaže točno v tistem trenutku?

Jaz in Marko danes ponoči nisva imela dela, ki bi nama ga lahko kdorkoli zavidal. Pokasira sva kar nekaj žaljivk in se enkrat tudi prav pošteno skregala, ampak zaključek je bil kljub temu precej pozitiven. Ob petih zjutraj je naš šef razglasil, da stanje ni katastrofalno, oz. vse prej kot to, da zunanji revizor ni našel ene same napake, čeprav si je izbral pregled izredno problematičnih artiklov in da je inventura končno zaključena. Tako nekako kot vsako leto. Seveda ne morem reči, da si nisem oddahnil, saj je v najslabšem primeru inventuro včasih potrebno tudi ponavljati, a pri nas to 99% ne pride v poštev.

Za letos sem z letnimi inventurami opravil, saj tudi za 30. september nisem izvoljen v nobeno komisijo8, a četudi bom drugo leto zavijal z očmi, ko bom opazil, da spet nisem padel skozi sito, bom vseeno bolj vesel, kot če bi moral spet delati nočno.

Slovenija, želim ti lepo soboto in če boste 30. septembra opazili na vratih katerega Petrolovega servisa napis: ZARADI LETNE INVENTURE JE PRODAJA BLAGA ZAČASNO ONEMOGOČENA, HVALA ZA RAZUMEVANJE, prosim vas, imejte malo razumevanja. So stvari, ki so močnejše od nas.

Vaš Volk

 1. zanimivo, da je nek neuraden datum zanje četrti januar []
 2. ponavadi je to poslovodja kakšne druge črpalke []
 3. v večini primerov je to delavec, ki z dotično črpalko nima veliko, ali popolnoma nikakršne povezave []
 4. ta je v veliki večini primerov zaposleni na tem servisu []
 5. nikar ne pozabite, da je en artikel mogoče na več mestih v trgovini []
 6. pri čemer so nam v ogromno pomoč dlančniki s čitalci črtnih kod []
 7. pod pultom []
 8. razen če kakšen član zboli, ali se kakorkoli drugače poškoduje []

 • Share/Bookmark
 
En odgovor na “Najdaljša noč v letu”
 1. fuga - 31.08.2020 ob 22:10

  Uporabniki storitev najrazličnejših servisov se ločimo po tem, kateri psihološki kategoriji pripadamo. Ali nam nič ni prav, karkoli se zgodi in ni po naši meri, ali pa imamo razumevanje za razne anomalije v delovanju aktivitet, ki so načrtovane ali pa so posledica nepričakovanih vplivov višje sile. Torej na kratko, eni so bolj nestrpni kot drugi.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !