Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

J.K.Rowling vs. Oleg Šapler

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 24.07.2007 ob 06:44 ob 06:44 pod (Po)nočna filozofiranja, Šnopčki za dušo

Dobro jutro, Slovenija

Saj sem vedel, da bo krizna samo prva, kajti nocojšnja noč je bila nočna kot vsaka druga. Mogoče je k temu pripomogel popolnoma prost ponedeljek (v soboto sem namreč delal izvanredno nočno) in dolgo spanje včeraj zjutraj, ampak mislim da neke večje krize do petka zjutraj, ko končam tole serijo ne bi smelo biti. No, zagotovo bo veliko večja v soboto zjutraj pred »ubitačnim vikendom«, ampak počakajmo do takrat in se pustimo presenetiti.

Nekoč sem že pisal, kako zelo me je zasvojil Harry Potter in to povsem po naključju in kako požiram vse njegove knjige ter se v vsej tej Pottermaniji že skoraj učim čaranja. In seveda sem bil od prvih dni julija tudi sam na trnih… Še nekaj dni in izvedeli bomo čisto vse. Tudi to, ali se serija vseh sedmih knjig morda konča s povsem nepravljičnim koncem in bo moral Harry umreti. Sam sem sicer o tem močno dvomil, a o tem pozneje. No, tale nemir mi celo na morju ni dal miru, saj sem bil prepričan, da bo zadnja knjiga izšla sedmega julija, kot se je dolgo napovedovalo1 in tako sem v trgovini čisto vsak dan poškilil na naslovnice hrvaških časopisov. Ampak to težko pričakovano knjigo sem nato dočakal v miru pred računalnikom in v soboto zjutraj sem dejansko spominjal na fanatika, ko sem po širnem medmrežju iskal morebitne spoilerje, dokler me ni z mailom odrešil Tadej Zupančič2. No, ko sem tako ugotovil vse skrivnosti in si firbec potešil tudi na forumu spletne strani http://www.hpslo.com/, sem se le v miru usedel in se vprašal kaj neki zdaj to pomeni. Konec je. Zadnja in tako težko pričakovana knjiga je tukaj. Hm, kaj pa zdaj? Kaj nam sploh še ostane? Resnici na ljubo, meni ostaja še šesta knjiga3 in šele nato sedma, prišla bosta še dva filma, raznorazni fan fictioni, tudi Enciklopedijo čarovniškega sveta bomo baje še dočakali, a tistega poglavitnega kaj bo s Harry-jem, zdaj ni več. Zdaj vemo in nič več nismo na trnih. Zgodilo se je kar se je zgodilo4 in s tem je potrebno živeti, sploh pa si moramo čimprej vbiti v glavo, da Harry, Ron, Hermiona in Co. še zdaleč niso resnične osebe, ampak le plod domišljije izredno nadarjene avtorice, tako kot niso ti junaki igralci, ki jih v filmih igrajo.

Spet bom dregnil v osje gnezdo, ampak neke vrste pisatelj sem tudi jaz. Okej, sem bloger, ampak moj interaktivni roman5 ljudi navdušuje in marsikoga zanima kaj se v njem dogaja in predvsem kako se bo končalo, kar sicer veva le dva6 in lahko bi rekel, da nekako vem, kako se je avtorica počutila, ko je pisala prvo knjigo – Harry Potter in kamen modrosti. Za naprej pa že ne več. A moje skromno mnenje je, da je s svojim marketingom šla absolutno predaleč. Res je, Harry je zelo simpatičen lik, zgodba odlično zasnovana in precej izvirna, saj je v sedem romanov vpletla ogromno pravljičnih likov in ljudskih legend, tudi njen način pripovedništva je briljanten, ampak… Transport knjig v posebnih zaprtih trezorjih? Začetek prodaje knjig ob polnoči? Neprestano nakladanje kdaj in kako je napisala zadnje poglavje, oziroma epilog7, čečkanje po hotelski sobi, češ da je tam napisala zadnje poglavje svojega opusa? Mislim da je šla J.K. Rowling v marsikaterem elementu krepko čez mejo zdravega okusa. In vse to, da smo na koncu izvedeli8… Ne, Harry je mojstrska serija in tudi pet prijateljev (ki so bili moji otroški idoli), se lahko pred njo mimogrede skrije, a kar se mene tiče, se je cela serija sama sebi izneverila prav zaradi takšnega poveličevanja in tega superiornega marketinga.

Se mi je Harry zaradi tega zameril? Ah kje, še zdaleč ne. Mogoče sem zaradi teh stvari malo jezen na J.K., ampak Harry ostaja del mojega življenja. Ne samo zaradi tega, ker sem z milijoni bralcev čakal na zadnjo knjigo in navijal zanj ter »uroke« uporabljal tudi v vsakdanjem življenju, ampak ker mi je dala Upanje. Upanje? Ja, Upanje, kolikor smešno se to že zdi, a ko se govori o besedi Upanje, zame ni heca. Poglejte, J.K. je prvo knjigo ponujala osmim založnikom, dokler se je deveta ni končno usmilila in odkupila Kamen modrosti za »simboličnih« tri tisoč funtov. Zdaj, več kot deset let kasneje, je multimilijonarka. In če je uspelo njej, zakaj vraga ne bi enkrat za spremembo tudi meni. Imam literarnega junaka, ki ima vse kar mora popoln literarni junak imeti. Ime, priimek, karakter, čustva, sovražnike, prijatelje in življenjsko zgodbo, oz. usodo. Komu mar, če je prva knjiga o njem končala v plamenih, trenutno pišem roman, ki je predelava le-te in to občutno boljša. In kot da to ni dovolj, ne pišem je zase, ne pišem je zato, ker bi hotel z njo obogateti, ampak jo pišem za prijatelje. Za prijatelje, ki so mi dali veliko, ko sem bil v virtualnem svetu sam in zavržen. In če je lahko uspelo J.K., zakaj neki ne bi meni? Dobre zgodbe vsakdo rad bere in če bomo Slovenci po moji zaslugi dobili literarnega junaka, ki bo sicer »živel« samo pet knjig, bom ponosen nase četudi od njega nikoli ne bi imel nič. Dovolj mi bo to, da bom končno premagal… Ah, počakajmo na konec prvega romana.

Slovenija, želim ti en lep dan, življenje bo teklo naprej s Harry-jem ali brez njega, za vse, ki ne morete dočakati slovenskega prevoda (hvala Mladinska knjiga, ker si spet angažirala Kendo – Gradišnik, nič osebnega) pa spodaj kratka obnova knjige od začetka do konca, na katero sem naletel na forumu zgoraj omenjene spletne strani. Hvala.

Lahko noč vam želi

Vaš

Volk

!!!POZOR, BRANJE TEH VRSTIC VAM DEJANSKO LAHKO POKVARI UŽITEK OB BRANJU KNJIGE HARRY POTTER IN SVETINJE SMRTI!!!

I. poglavje

Knjiga se prične z Mrlakensteinom in njegovimi Jedci smrti na domu Luciusa Malfoya, kjer prejme informacije od Rawsa in delavca iz ministrstva Yaxleya o zaščiti Harryja Potterja. Načrtujejo kako bodo ubili Harryja preden ga bodo spet skrili ko bo njegova zaščita s 17. rojstnim dnevom izginila. Potem ko si Mrlakenstein izposodi Luciusovo palico ubije profesorico Charity Burbage, ki je učila bunkeljske vede na Bradavičarki in ki jo je mučil ves čas od prihoda Rawsa in Yaxleya.

II. poglavje

Harry se medtem pripravlja na odhod in prebira osmrtnico Albusa Dumbledora, ki jo je napisal njegov prijatelj Elphias ”Dogbreath” Doge. Harry odkrije, da je Rita Skeeter napisala Dumbledorjevo biografijo, v kateri razkrije, da naj bi Dumbledorjev oče Percival sovražil bunkeljne in jih nekaj tudi ubil, zaradi česar je pristal v Azkabanu. Prav tako piše o informacijah glede smrti njegove matere in sestre Ariane ter o njegovem bratu Aberforthu. Harry obžaluje, da ni Dumbledorja nikoli vprašal ničesar o njegovi preteklosti.

III. poglavje

Harry prepriča teto Petunijo, strica Vernona in bratranca Dudleya da morajo tudi oni oditi, ker jih bodo drugače zajeli Jedci smrti. Tako odidejo v spremstvu Feniksovega reda na varno. Dudley prizna, da mu ni vseeno za Harryja in se mu zahvali, da mu je rešil življenje.

IV. poglavje

Kmalu za tem pridejo ostali člani Feniksovega reda z načrtom kako spraviti Harryja na varno. 6 mlajših članov reda vzame mnogobitni napoj in se spremeni v Harryja. Vsak nato odide iz hiše v spremstvu enega člana reda z metlami, pravi Harry odide s Hagridom in letečim motociklom, ki je pripadal Siriusu. Med potjo jih napadejo Jedci smrti a Stan Shunpike, ki je pod imperatorjevo kletvijo, prepozna pravega Harryja po njegovem značilnem uroku ”Zroxis”. Mrlakenstein poskuša ubiti Harryja in zadane Hedwig s kletvijo smrti. Kasneje poizkusi še enkrat ubiti Harryja a Harryjeva palica sama od sebe vrne urok Mrlakensteinu in uniči njegovo izposojeno palico. Končno pride Harry na varno v hišo Tangovih.

V. poglavje

S dvetnikom odide v Jazbino, kjer ugotovijo, da je Mrlakenstein ubil tudi Norruč Nerga, George Weasley pa je izgubil uho. Vsi imajo tudi manjše rane, ki se jih ne da zaceliti, saj jih je povzročila temna magija. Harry doživi vizijo v kateri vidi jeznega Mrlakensteina – Olchenbata sprašuje kako je možno, da je Harryjeva palica lahko uničila njegovo izposojeno. Olchenbat odgovori, da izposojena palica ne deluje nikoli tako dobro kot lastna (palico si je izposodil ker je že v 4. knjigi ugotovil, da s svojo ne more ubiti Harryja – dve enaki palici).

VI. poglavje

Vsi v Jazbini se pripravljajo na poroko med Billom in Fleur, dan prej načrtujejo tudi rojstnodnevno praznovanje za Harryja. Trojica načrtuje kaj bodo naredili po poroki, kje bodo iskali horkruce in izdelajo načrt kako bodo odšli v Godric’s Hollow.

VII. poglavje

Nekaj dni kasneje, na Harryjev 17. rojstni dan pride v jazbino minister za čaranje in seznani Harryja, Rona in Hermiono o Dumbledorjevi oporoki, po kateri je vsakemu izmed njih nekaj podaril. Ron dobi Dumbledorjev ugaševalnik, ki ima moč, da ugasne ali prižge luči, Hermiona dobi knjigo z otroškimi pravljicami, Harry pa Griffindorjev meč in prvi zviz, ki ga je ujel. Meča ne dobi, saj je po ministrovih besedah predmet z zgodovinsko vrednostjo in kot takega lahko ministrstvo zadrži. Trojica nato poskuša ugotoviti zakaj jim je Dumbledor zapustil te predmete, a jih naslednji dan zamoti poroka med Fleur Delaceur in Billom Weasleyem.

VIII. – XI. poglavje

Harry se s mnogobitnim napojem spremeni v naključnega bunkeljna, da nebi nihče izmed povabljenih na poroki vedel, da je Harry v Jazbini. Med poroko Harry izve, da je Dumbledore bil doma v Godric’s Hollow kot njegovi starši in da se vas imenuje po Godricu Gryffindorju. Krum, ki je bil povabljen na poroko, skorajda napade Luninega očeta zaradi simbola, ki ga je nosil okoli vratu – simbola Grindelwalda. Mrlakenstein medtem prevzame nadzor nad ministrstvom za čaranje in ubije ministra. Proti koncu poročnega slavja pride opozorilo Kingsleya Shackebolta, da prihajajo Jedci smrti. Harry, Ron in Hermiona pobegnejo v bunkeljski lokal v Londonu, kjer jih napadeta Jedca smrti. Uspejo pobegniti in se skrijejo v Grimauld’s Place. Tam ugotovijo, da je R.A.B. res Regulus Arcturus Black (Siriusov brat). Kreacher pa jim razkrije, da je Tobakarolus Smrat ukradel medaljon. Kreacher privede Tobakarolusa, ta pa jim razkrije, da je medaljon prodal Dolores Umbridge.

XII. in XIII. poglavje

Po mesecu načrtovanja kako priti neopaženo v ministrstvo za čaranje in ukrasti medaljon. V zasedi pričakajo tri delavce ministrstva, jih razorožijo in se s mnogobitnim napojem spremenijo v njih. Ugotovijo, da se je ministrstvo zelo spremenilo, čarovniki, ki so potomci bunkeljnov so privedeni na zaslišanje, saj so vsi obtoženi, da so ukradli palice in znanje čarovnikom. Harry se prikrade v Umbridgino pisarno in tam najde čudežno oko Mad-Eye Moodyja ter ga ukrade. Nato se odpravi v klet, kjer Umbridge vodi procese proti bunkeljnskim čarovnikom. Harry uroči Umbridge, ukrade medaljon in osvobodi čarovnike ter jim naroči naj pobegnejo v tujino. Medtem jih odkrijejo in prisiljeni so pobegniti nazaj v Trochnmrkov trg 12. A ker jih med udejanjanjem zgrabi delavec ministrstva, ki ga tako s seboj udejanijo v Trochnmrkov trg 12, je njihovo skrivališče izdano in prisiljeni so pobegniti na deželo, kjer se neprestano selijo iz kraja v kraj.

XIV. in XV. poglavje

Po nekajmesečnem preseljevanju iz kraja v kraj slišijo pogovor, v katerem ugotovijo, da je Gryffindorjev meč v lasti ministrstva ponaredek. Harry izpraša portret Pinheasa Blacka, ki so ga nosili s seboj (Hermiona nosi s seboj malo torbo, v kateri z urokom pomanjšanja skriva številne reči: šotor, knjige, portret…) in ta mu izda, da je Dumbledore pravi meč uporabil za uničenje horkruca – Gauntovega prstana. Ron se skrega z Harryjem saj pravi, da je bil prepričan, da ima Harry načrt kako najti in uničiti horkruce, a se namesto tega že več mesecev selijo naokoli in ne počnejo nič. Tako ju po prepiru zapusti. Sama se nato odpravita v Godric’s Hollow, saj upata, da bosta tam našla Gryffindorjev meč.

XVI. in XVII. poglavje

Po prihodu v Godric’s Hollow odkrijeta spomenik Harryju in staršema sredi trga in se odpravita na pokopališče, kjer je pokopana Dumbledorjeva družina in Harryjevi starši. Nato se odpravita proti koncu vasi, kjer odkrijeta napol podrto hišo Harryjevih staršev. Tam se jima približa Bathilda Bagshot, zelo stara zgodovinarka in prijateljica Dumbledorja. Meneč da ji je morda Dumbledore dal meč v varovanje se odpravita z njo v njeno hišo in najdeta sliko mladega Grindelwalda, sorodnika Bathilde in mladostnega prijatelja Dumbledorja. Kmalu ugotovita, da je vse skupaj past in da je Bathilda v resnici Nagini. Kmalu pride Mrlakenstein in le za las mu pobegneta, pri tem Hermiona po nesreči prepolovi Harryjevo palico.

XVIII. in XIX. poglavje

Po ponovnem nekajdnevnem preseljevanju iz kraja v kraj se Harryju sredi noči prikaže patronus v obliki srne in ga pripelje do mlake, kjer se pod ledom skriva Gryffindorjev meč. Harry se sleče in skoči v vodo a ga pri tem skorajda zadavi medaljon, ki ga je nosil okoli vratu, saj se tako bori pred uničenjem. V tistem trenutku se pojavi Ron in reši Harryja ter prinese meč iz vode. Harry nato v jeziku kač ukaže medaljonu naj se odpre in Ron ga uniči z mečem. Vrneta se k Hermioni, ki je jezna na Rona. Ta jima razkrije kako ju je našel – igral se je s ugaševalnikom in ta mu je pokazal pot do Harryja in Hermione. Kot naslednji korak se odločijo obiskati Xenophilusa Lovegooda, Luninega očeta da ga povprašajo o Grindelwaldovem simbolu, ki ga je nosil okoli vratu, prav tako pa se je pojavil v knjigi pravljic, ki jo je Hermiona podedovala od Dumbledorja in na nekem grobu v Godric’s Hallowu.

XX. in XXII. poglavje

V hiši Lovegoodovih trojici Xenophilus pove legendo o treh bratih, ki so od Smrti prejeli vsak en predmet, znane kot relikvije Smrti (Deathly Hallows). En je dobil nepremagljivo palico, imenovano Elder’s Wand, drugi kamen, ki je lahko obudil mrtve in tretji nevidno pregrinjalo, ki z leti ni izgubljalo svoje moči in je prav tako branilo nosilca pred uroki. Harry je prepričan, da ima prav on to nevidno pregrinjalo, saj ga je podedoval od očeta in je še vedno delovalo, ostala pregrinjala pa čez nekaj let ne delujejo več tako dobro, prav tako se Harryjevo nikoli ni strgalo. Vmes ugotovijo, da jih je med njihovim obiskom Xenophilus poklical Jedce smrti, da je Harry pri njemu, saj so mu ugrabili hčer in je upal, da mu jo bodo vrnili, če izda Harryja. Trojica nato za las pobegne. Harry je nato prepričan, da so relikvije smrti resnične in jih morajo poiskati, saj bo z njimi lahko premagal Mrlakensteina. Hermiona se z njim ne strinja in pravi, da gre samo za legendo.

XXIII. poglavje

Nekaj tednov kasneje, po ponovnem preseljevanju čez deželo, uspejo prisluhniti piratskem radiu, ki oddaja resnico o stanju v čarovniškem svetu – radio upravljajo večinoma člani feniksovega reda. Harry po pomoti izreče besedo Mrlakenstein, kar razkrije njihovo lokacijo. Mrlakenstein je namreč napravil sled na vse, ki izrečejo njegovo ime, saj so le-ti po njegovem mnenju nevarni – kdor nima poguma uporablja besedo Saj-Veste-Kdo. Trojico ugrabijo in pripeljejo v hišo Malfoyevih. Tam Bellatrix Lestrange muči Hermiono, da bi izvedela kje je dobila Gryffindorjev meč, saj je prepričana, da ji je bil ukraden iz njenega trezorja v banki, a je v resnici v njenem trezorju ponaredek. Harry in Ron sta medtem zaprta v kleti skupaj z Deanom Thomasom, goblinom Griphookom, Ollivanderjem in Luno Lovegood. Harry v stiski poprosi košček ogledala, ki mu ga je pred smrtjo podaril Sirius, za pomoč in v kleti se pojavi Dobby. Dobby z udejanjanjem reši Deana, Luno in Ollivanderja (sami se ne morejo udejaniti, ker ima hiša zaščito). Wormtail sliši hrup in pride preverit kaj se dogaja. Harry in Ron ga pričakata v zasedi, a ju Wormtail s svojo jekleno roko (darilo Mrlakensteina iz 4. knjige) premaga in začne daviti Harryja. Harry Wormtaila spomni, da mu je dolžan uslugo in roka začne samodejno daviti Wormtaila in ga ubije. Z Wormtailovo palico in Dobbyjevo pomočjo uspeta rešiti Hermiono in vzeti palice Bellatrix in Drecu. Bellatrix v zadnjem trenutku preden se izdejanijo zabode Dobbyja.

XXIV. – XXVI. poglavje

Potem ko Harry pokopa Dobbyja pred hišo Billa in Fleur začne trojica pripravljati nov načrt. Harry najprej poprosi če bi jim bil Griphook pripravljen pomagati vdreti v trezor Lestrangeovih, saj je po njegovem mnenju tam spravljen horkruc. Griphook je pripravljen to storiti v zameno za Gryffindorjev meč. Nato povpraša Ollivanderja ali je Elder’s Wand resnična in izve, da je bil Dumbledore lastnik Elder’s Wand in da je pokopan z njo, kar je po mučenju izdal Mrlakensteinu. V viziji Harry vidi, kako Mrlakenstein razdre Dumbledorjevo grobnico in vzame palico. Nato se trojica z Griphookom odpravi v Gringotts, Hermiona spremenjena v Bellatrix Lestrange, Ron zamaskiran v tujca, Harry in Griphook pa pod nevidnim pregrinjalom. Uspe jim priti v trezor a jih ostali goblini odkrijejo. V trezorju najdejo horkruc – Hufflepuffovo čašo. Iz podzemlja se uspejo rešiti na hrbtu zmaja, ki varuje najbolj dragocene trezorje. Mrlakenstein ugotovi, da Harry ve o horkrucih, saj mu goblini poročajo, da je bila ukradena čaša.

XXVII. poglavje

Harry v viziji vidi kako prične Mrlakenstein iskati horkruce, da bi ugotovil ali manjka še kateri drugi. Mrlakenstein Harryju nevede izda, da je naslednji horkruc v Bradavičarki in da gre za relikvijo ustanoviteljice Ravenclawa. Harry vidi, da se morajo takoj odpraviti v Bradavičarko, preden Mrlakenstein ugotovi, da so izginili vsi ostali horkruci.

XXVIII. – XXXIV. poglavje

Trojica odide v Hogsmeade, kjer jih obkolijo Jedci smrti a jih reši Aberforth Dumbledore. Aberforth jim razkrije skriven prehod iz portreta njegove umrle sestre v Bradavičarko. Trojica odide v Bradavičarko, kjer se znajdejo v Requirement Room z zbranimi člani Dumbledorjeve vojske. Harry nato odide v Ravenclawov stolp, kjer od učencev izve, da je Ravenclawova relikvija najverjetneje njena tiara, ki je nikoli niso našli. V Rawenclavovem stolpu ga napadeta Jedca smrti, ki sta čez leto skrbela za red na Bradavičarki. Harry ju s pomočjo McGonagallove uroči in ji naroči, da Mrlakenstein prihaja in naj z ostalimi učitelji zavarujejo šolo ter evakuirajo mladoletne učence, polnoletni pa lahko ostanejo in se borijo. Harry se spomni, da je tiaro pred leti videl v Room of Requirement, kamor so študentje skrivali svoje stvari. Ron in Hermiona se medtem odpravita v dvorano skrivnosti, od koder prineseta zobe basiliska, prekrite z njegovim strupom, da bi z njimi uničili horkruc. Odpravijo se v Room of Requirement, kjer jih obkolijo Draco, Goyle in Crabbe. Goyle z urokom zažge celotno sobo, ogenj pa uniči horkruc. Harry reši Draca, ki je obkoljen z ognjem. Vmes se začne boj za zavzetje Bradavičarke, acromantule ujamejo Hagrida in ga odvedejo v prepovedan gozd k Jedcem smrti, Freda pa pod seboj pokopljejo ruševine, ko eden izmed Jedcev smrti z urokom podre celo stran Bradavičarke. Harry, Ron in Hermiona se odpravijo v Shrieking Shack, saj se tam skriva Mrlakenstein z Nagini. Ko pridejo do tja, skriti vidijo kako Mrlakenstein ukaže Nagini da ubije Rawsa, saj je prepričan, da je Raws mojster Dumbledorjeve palice in da bo tako sam postal mojster (mojster palice nekoga postaneš samo tako, da prejšnjega lastnika premagaš). Med umiranjem Raws Harryju da svoje spomine, v katerih Harry vidi, da je bil vseskozi na Dumbledorjevi strani in da je ljubil njegovo mater Lily. Dumbledore je sam prosil Rawsa da ga ubije ko bo priložnost za to, saj je bil zastrupljen zaradi prstana (horkruca), ki si ga je nadel na roko in bi tako ali tako v nekaj mesecih umrl. Harry izve, da je tudi sam horkruc, ki ga je Mrlakenstein nevede ustvaril, ko ga je poskušal kot dojenčka ubiti. Harry tako uvidi, da zanj ni rešitve in da ga mora Mrlakenstein ubiti, da bo potem morda nekdo lahko ubil njega. Odpravi se v prepovedan gozd, kjer najde Mrlakensteina pri gnezdu acromantul, obkroženega z Jedci smrti, k drevesu pa je privezan Hagrid. Mrlakenstein Harryja ubije s kletvijo smrti.

XXXV. poglavje

Harry se zbudi v prostoru, ki izgleda kot prazna železniška postaja King’s Cross. Tam ga pričaka Albus Dumbledore, ki mu razloži da ni umrl, saj je v Mrlakensteinovih žilah Harryjeva kri, ki s seboj nosi Lilyjino zaščito. Tako je kletev ubila samo horkruc. Dumbledore mu izda, da je v mladosti z Grindewaldom iskal relikvije smrti, predvsem z namenom, da bi s kamnom oživil svojo sestro Ariano. Ta je umrla med prepirom med Dumbledorjem in Grindelwaldom in želel je izvedeti ali jo je on sam po nesreči ubil. Dumbledore Harryju pove, da so njegovi predniki trije bratje, ki so iznašli relikvije smrti in da je on njihov naslednik. Nato mu pove, da se lahko odloči ali bo umrl ali se vrnil in premagal Mrlakensteina.

XXXVI. poglavje

Harry se zbudi na tleh v gozdu in sliši veselje Mrlakensteina, prepričanega, da je Harryja ubil in ukaže Narcissi Malfoy naj preveri ali je res mrtev. Ta začuti njegov srčni utrip a ga ne izda ampak ga vpraša na skrivaj ali je Draco živ. Harry odgovori da je na varnem in Narcissa odgovori Mrlakensteinu, da je Harry res mrtev. Hagridu naroči naj ga odnese nazaj v Bradavičarko, da bodo vsi uporniki videli, da je njihov heroj mrtev. Pred Bradavičarko se tako na eni strani postavijo uporniki, na drugi strani pa Mrlakenstein z Jedci smrti. Neville, ki mu je Harry pred odhodom v gozd naročil, da je potrebno ubiti Nagini se približa Mrlakensteinu, ki je okoli vratu nosil Nagini. Mrlakenstein ponudi Nevillu mesto med Jedci smrti. Iz Bradavičarke naenkrat prileti klobuk izbiruh in Mrlakenstein mu ga posadi na glavo ter zažge rekoč, da na Bradavičarki ne bo več izbiranja ampak bodo vsi v Slytherinu. V tem trenutku Jedce smrti napadejo centavri in prične se vsespošna zmeda, v kateri se Harry skrije pod nevidno pregrinjalo, Neville pa iz klobuka izbiruha potegne Gryffindorjev meč ter z njim odseka Nagini glavo. Uporniki in Jedci smrti se z Mrlakensteinom zatečejo pred centavri v glavno dvorano Bradavičarke, kjer se začne dvoboj v katerem Molly Weasley ubije Bellatrix Lestrange. Harry se prikaže pred Mrlakensteinom in ga izzove, čeprav ve, da ga ne more premagati, saj Mrlakenstein drži v roki Elder’s Wand, ki je nepremagljiva. A Harry se spomni, da Raws ni bil mojster palice ampak Draco, saj je on razorožil Dumbledora. Ker pa je Harry imel v roki Dracovo palico (vzel mu jo je v njihovi graščini, ko ga je razorožil) je bil pravzaprav Harry mojster Elder’s Wand. Ko Mrlakenstein ponovno hoče ubiti Harryja se zato njegova kletva odbije nazaj in ga ubije. Harry se med vsesplošnim veseljem odpravi v ravnateljevo pisarno, kjer se pogovori z Dumbledorjevim portretom in se odloči, da Elder’s Wand ne bo obdržal ampak jo bo vrnil v Dumbledorjev grob saj je prenevarna, pred tem pa popravi svojo zlomljeno palico. Žrtev dvoboja je več kot petdeset, med njimi tudi Tanga in Wulf, ki tako za seboj pustita novorojenčka Teddyja, imenovanem po Tedu, očetu Tange, ki je bil ubit.

XXXVII. poglavje

Zadnje poglavje se dogaja 19 let kasneje na postaji King’s Cross, kjer izvemo, da sta Harry in Ginny poročena in imata tri otroke: Jamesa, Albusa Severusa in Lily. Ron in Hermiona sta prav tako poročena in imata dva otroka: Rose in Huga. Rose in Albus Severus gresta v 1. letnik Bradavičarke, James je starejši, Lily in Hugo pa sta mlajša. Draco ima otroka Scorpiusa, ki prav tako gre v 1. letnik. Izvemo, da je sin Tange in Wulfa Teddy zaljubljen v Victoire, ki je najverjetneje hčer Billa in Fleur. Neville Longbottom je postal profesor herbologije, ostali poklici niso razkriti, le da je Ron tisti dan opravil vozniški izpit za bunkeljska vozila. Knjiga se konča s Harryjevo mislijo, da je vse v redu, saj ga brazgotina na čelu ni skelela že 19 let.

Vir:

http://www.hpslo.com/

Leaky Cauldron

 1. Saj veste, sedma knjiga, pravljično število sedem, konec koncev bi se to spodobilo [nazaj gor]
 2. ob čemer sem odkril zelo dober in berljiv blog, ki ga do sedaj nisem poznal [nazaj gor]
 3. ki pa jo zaradi raznoraznih obnov znam že skoraj na pamet [nazaj gor]
 4. saj menda ja od mene niste pričakovali kakšnih spoilerjev, ali pač? [nazaj gor]
 5. predstavitev le-tega za tiste, ki ga še ne poznate bo v roku enega meseca tudi na Volkovem b(r)logu [nazaj gor]
 6. mislim da mi ni potrebno razlagati kdo je druga oseba [nazaj gor]
 7. kjer pa, resnici na ljubo ne izvemo nič kaj posebno pretresljivega, temveč samo tisto, kar je nek starejši bralec vseskozi pričakoval [nazaj gor]
 8. ups, I did it again:) [nazaj gor]
 • Share/Bookmark
 
7 odgovorov na “J.K.Rowling vs. Oleg Šapler”
 1. 3nity - 24.07.2007 ob 07:31
  3nity

  Imaš prav, da delajo preveliko reklamo, vendar mislim, da to delajo predvsem založniki. Ok, malo ima prste vmes tudi J.K.R., vendar večinoma to delajo založniki. Drugače pa jaz čakam slovensko knjigo.

 2. Kepic David - 24.07.2007 ob 10:23
  Kepic David

  Ja komaj čakam da daš na blog svojo knjigo… Jst sm tud Harrya prebral do 5. knjige, pol pa se mi je ustavl…sploh nimam več želje da bi ga bral. Vseh prvih 5 knjig sem prebral tudi po 3x ali 4x, 6. pa nisem prijel niti v roko. No mogoče jo pa še bom…

 3. Alex van der Volk - 24.07.2007 ob 15:14
  Alex van der Volk

  Trinity, tudi jaz, ker sem mogoče res malo preveč len in se mi ne da se mučiti z angleščino. Drugače pa jo bom, zdaj ko vem kako se konča prav z užitkom prebral. No, seveda takoj ko končam šesto.

  Kepic, moj roman sicer že je na posebnem blogu (prav pred kratkim se je preselil z Delovega tudi.ti na Blogos), z njegovo predstavitvijo pa bom počakal, dokler ne prepišem in objavim osmega in devetega poglavja, ki sta napisana v zvezek “na roko”. Tudi jaz ne vem kaj me tako odbija pri šesti knjigi, mogoče smrt DD-ja na koncu, mogoče pa prevajalec :evil:

 4. nitka - 24.07.2007 ob 22:55
  nitka

  Kak je fajn, ko se s komu pogovarjaš o harryju.. :) Pa on reče, ja komaj čakam, da ga preberem, me res zanima konec.. in pol rečeš.., CENZURA hahahaha :) In, pol te harry fan ubije z očmi… :)

  Nitka, brez zamere, ampak tvoj post je izdajal ključne stvari sedme knjige in odločil sem se, da je to stvar za cenzuro, ker s svojim blogom ne bi rad pokvaril branja nekomu, ki tega ne želi. Upam da ne boš zamerila

  lep pozdrav

  Alex van der Volk

 5. nitka - 24.07.2007 ob 22:57
  nitka

  Pol pa še tak nedolžno pripomneš: Aja, ti si hotu to prebrat! Sorry nisem zanalašč.. (pa ja de… prav zanalašč sem ti to povedla) :)

 6. Lejč - 25.07.2007 ob 00:26

  Hja, uspela sem prebrati tudi zadnjo knjigo.. in moram povedati, da me je konec oz. epilog kar razočaral: tako pocukrano, da bolj ne bi moglo biti. Ampak roko na srce: prebrala sem pa z užitkom! :)

 7. Venera - 25.07.2007 ob 05:53

  ooo, kok hudo! Si nisem mogla pomagat da ne bi prebrala tale opis! Bom počakala na prevod drugače, ampak …Sploh ne morem verjet kakšna zgodba! Super!!!

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !