Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Gamsi v trgovini

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 26.05.2007 ob 06:24 ob 06:24 pod (Po)nočna filozofiranja, Žlica pelina

Dobro jutro, Slovenija

No pa sem oddelal še eno noč več. In če sem včeraj zjutraj naložil nekaj o sončnih žarkih, ki me zjutraj božajo ob blaženem hladu (za katerim okoli enajstih ni ne duha ne sluha več, zaradi česar se zbudim popolnoma prepoten, dvakrat zakolnem in se pokrijem samo z rjuho), kar naj bi bilo dobro znamenje, da je moj najljubši letni čas končno tukaj, po današnji nočni ugotavljam, da se to pozna tudi pri naših »gamsih«.

O njih sem nekajkrat že pisal, mislim pa, da vam nisem še razložil, kaj žargonska beseda gams na naši mali črpalki v resnici pomeni. No, za gamsa je pri nas označena vsaka stranka, stara od (približno) 17, do (ravno tako približno) 30 let, ki je vse doslej žurala, nakar se ji je zahotelo malo hrane, ali kakšne brezalkoholne pijače, zato v zgodnjih jutranjih urah zavije na naš servis.

Okej, vse lepo in prav, če ti gamsi ponavadi ne bi bili precej tečni, domišljavi, razigrani, včasih tudi agresivni itd. Na kratko bi lahko rekel – vse bi bilo popolnoma v redu, če ti gamsi ne bi bili pijani. Ponavadi prihajajo v večjih ali manjših klapah (od treh do desetih ljudi), nakar si vzamejo hrano, si jo pogrejejo, nato pa se jim niti pod razno ne sanja kaj so pojedli in popili. Da razdejanja, oz. smetišča, ki ga za sabo pustijo (prepoved uživanja hrane v trgovini zanje pač ne velja) niti omenjam ne. In tako so gamsi v resnici označeni za najslabšo možno stranko, saj pretirane koristi od njih ni (joj, kako bi me zdaj šef po ustih), dela pa imaš z njimi ogromno. No, ne morem reči, da so čisto vsi slabi, še zdaleč ne. Pravzaprav obratno, saj jih je veliko tudi zelo skuliranih, v desetih letih sem doživel celo to, da se je en gams iz prve klape postavil proti nekomu iz druge, ker je slednji težil nam. Toda tisti tečni, ki ti mimogrede tudi kaj ukradejo, ponavadi mečejo slabo luč na vse? Velikokrat se da vse skupaj obrniti tudi na humor, a na trenutke bi človek zares samo zgrabil telefon in poklical policijo. Zakaj je ne? Ker sem to naredil enkrat, ko je skupinica fantov skakala po parkiranih avtomobilih na bližnjem parkirišču, policistka pa je poleg njih gladko popisala še mene, mi navrgla da bom najbrž moral na sodišče in me na koncu opozorila, naj jih zaradi takšnih malenkosti ne kličem več…

Nič ne rečem, vsi smo enkrat bili mladi (ja, ja, vem da sem jaz še vedno), toda biti objesten do ljudi, ki morajo delati zato, da se jaz lahko zabavam, se meni nikoli ni zdela fora. Ne, ne bom spet jokal kakšna krivica se godi nam, ubogim črpalkarjem, ker moramo poleg vsega prenašati tudi te horde pijane mularije, ampak včasih resnično ne razumem njihovega obnašanja. Hej, konec koncev smo mi njihova rešilna bilka, ko se zabava konča in so žejni in lačni. Bodi vesel da si sploh kaj dobil, kaj težiš in se delaš frajerja. Res je, alkohol vpliva na človeka tako ali drugače. Enim udari na čustva (ups…), drugi postanejo agresivni, tretji težki itd. Ampak če je eni klapi, ki se pri nas redno ustavlja, zabavno narediti v čim krajšem času kar čimveč kaosa, nam ni niti malo. Hm, morebiti smo mi postali zateženi starčki, ampak nekaj mi pravi, da temu ni ravno tako.

No, gamsov sem se do večera rešil, nocoj jih bo pa najbrž še več, ampak do takrat je še celih 13 ur in pol, zakaj bi se sekiral zaradi tega. Konec koncev se jih da prav lepo postrojiti z naslednjim stavkom – fantje, kar boste umazali, boste tudi počistili, prej ne greste ven. In začuda v večini primerov kar pomaga.

Lahko noč Slovenija

Vaš Volk

p.s.

No, ob tem prispevku se je zagotovo marsikdo vprašal tudi to, odkod smo dobili zanje ravno besedo »gams«, ampak tokrat vas moram žal razočarati – preveč me vprašate.

 • Share/Bookmark
 
2 odgovorov na “Gamsi v trgovini”
 1. drmagnum - 26.05.2007 ob 07:47
  drmagnum

  Mogoče bi pomagalo, da na glas kolegu razložiš kaj misliš o gamsih.Sam zaenkrat po tej tvoji opredelitvi še nisem gams. Kako pa je s košuto?

 2. Kašpar - 26.05.2007 ob 08:02
  Kašpar

  Mogoče bi lahko dodal še več konkretnih primerov dogodkov z Gamsi. Sicer je pa res, da ponavadi tistih 5 odstotkov generacije, ki se vede precej odklonsko, onečasti celon generacijo, folk pa vse skupaj posploši in zato so današnje generacije oh in sploh najslabše.

Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !