Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Intervju z Aleksandrom Rodićem

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 10.03.2006 ob 17:30 ob 17:30 pod Najpomembnejša postranska stvar

Hm, zanimivo na kaj vse človek naleti v ropotarnici, ko malo čisti svoj računalnik. No, zares bi bilo škoda, če bi tale moj novinarski poskus letel v smeti. Opravljen je bil decembra 2004, kmalu po tistem, ko je Rodić prejel slovensko državljanstvo in se potem na tako neslaven način razšel s HIT Gorico. Upam, da bo zanimivo čtivo


Da so nogometaši tako ali drugače aktivni tudi v zimskem premoru, je na najlepši možni način pokazal Aleksander Rodić – Roda, ki je v teh dneh polno zaposlen s takšnimi in drugačnimi opravki. Vseeno pa se je rade volje odzval na prošnjo za intervju, ki sva ga v mrzlem večeru opravila kje drugje, kot v goriškem športnem parku v baru Derby ob glasnem pokanju petard, ki so iz dneva v dan glasnejše. Roda se je izkazal kot zelo hvaležen sogovornik, saj je brez dlake na jeziku spregovoril tudi o nekoliko bolj perečih tematikah

- Torej, Aleksander, kaj zdaj, odhajaš ali ne odhajaš?

Ne vem še, imam neke ponudbe, samo ni nič konkretnega, tako da možnosti so 50:50. Upam da se bom s klubom lahko zmenil zaradi odškodnine in upam da bodo oni konkretni, oziroma korektni, tako kot sem jaz bil do zdaj.

- Imaš veliko ponudb iz tujine? Nam lahko izdaš ime kakšnega kluba ali vsaj iz katere države je?

To ne morem, je še skrivnost (smeh)

- Kako bi opisal leta ki si jih preživel v Gorici?

Jaz mislim… Dve leti sem tukaj, mislim… Super, super, najboljše. Mislim, jaz sem bil povsod, v Belgiji, v Grčiji, v Srbiji, ampak tukaj v Sloveniji sem se počutil najboljše, oz. najlepše.

- Tvoje mnenje o goriških ultrasih?

Najboljši ste! Zame ste najboljši navijači v celi Sloveniji, tako da o vas vse naj naj…

- Malo malo nas je, ampak smo pa zato toliko bolj močni in glasni?

Ja, tako bi se reklo, jaki ste, vrlo ste jaki (smeh)

- Koliko nas je dejansko slišati, ko tulimo na vzhodu ali v čajbi na gostovanju?

Jaz vas slišim ful, dejansko vsako tekmo, tako kot v Gorici, ste tudi na gostovanjih glasni, tako da… Vedno skandirate moje ime. Tudi zdaj na zadnji tekmi v Murski se vas je slišalo. Ne vem kaj je tako počilo, ampak dvakrat je bilo slišati, kot bi eksplodirale bombe, tako da… mi vas slišimo bolj kot katerokoli druge navijače.

- V zadnjem letu je nekajkrat zaradi takšnih in drugačnih razlogov prišlo do konfliktov med nami in upravo. Pridejo te stvari tudi do vas, igralcev, se kdaj pogovarjate tudi o nas?

Se pogovarjamo in vemo, da je prišlo pred šestimi meseci do neke »frke«, ne vem točno kaj se je dogajalo, ampak jaz sem vedno bil na strani navijačev, ker navijači ste vedno z nami, vsako tekmo navijate za nas, to kar se je zgodilo sem izvedel prav od enega vaših članov, vedno sem bil in vedno bom na strani navijačev in ne kluba.

- Reciva, ko nama je ignoranca uprave prišla čez glavo, smo na tekmi to lepo pokazali in celo tekmo skandirali proti predsedniku in upravi. Kako ste vi to sprejeli?

Jaz sem slišal to na terenu in po pravici povedano je bilo grdo slišati, ker nisem vedel za kaj se gre, ko pa sem izvedel, sem ugotovil da imate prav, tako da sem vsekakor bil na vaši strani. Ne morem z gotovostjo trditi kaj so si mislili drugi igralci, ampak jaz, kot sem rekel, sem vedno bil z navijači in vedno bom!

- In kaj meni celotna slačilnica o nas? Oz. drugače, je kdo ki nam ni preveč naklonjen. Pa ni potrebno da operirava z imeni

Mislim da ne, vsi po vrsti smo za vas in vas spoštujemo!

- Kaj pa tvoje mnenje o navijačih na splošno? Igral si že v kar nekaj klubih, tako da mislim da lahko malo oceniš. Kakšni navijači so ti všeč? Govoriva o stilu, ki ga furajo… Pa tudi klubi v katerih si do zdaj igral. Kakšne navijače imajo in kakšne izkušnje imaš ti z njimi? Mogoče tudi kakšne negativne….

Do zdaj nisem še nikoli imel problemov, tako da… V Belgiji je navijanje malo drugačno, tam organiziranih navijaških skupin kot je vaša praktično ni, življenjski standard je drugačen, tako da problemov ni bilo nikoli….

- …Kaj pa v Grčiji? Tamkajšnji navijači so znani po svojem temperamentu?

V Grčiji je bilo pa spet drugače. Tamkajšnji ljudje so temperamentni, tam sem imel tudi nekaj problemov. Nekoč sem dobil rdeč karton povsem brezveze, zaradi katerega sem imel z navijači kar nekaj problemov, v Gorici s Terror boysi pa ni bilo nikoli niti najmanjšega problema in upam da ga tudi nikoli ne bo (smeh)

- Kako ocenjuješ, oz. kako vidiš ti osebno primer uprava – Vladislav Lungu?

Mislim, da je uprava v njegovem primeru ravnala malo grdo. Kot prvo, on sam je napravil napako, ker je podpisal pogodbo samo za tri mesece, ne vem, mogoče je sicer, da mu je uprava sama ponudila takšno pogodbo, ampak konec koncev, mislim da bi ga morali obdržati, dobro se je vklopil v ekipo, tudi igral je odlično, tako da, moje mnenje je, da bi ga klub moral obdržati. Govori se, da naj bi klub obdržal stike z njim, ampak kot sem jaz slišal, naj ne bi prišel nazaj v Gorico.

- Pravzaprav škoda, kajne?

Ja, zares škoda….

- Greva se malo oddaljit od nogometa. Kako se počutiš zdaj kot Slovenc? Je kaj razlike? Končno smo dočakali ta slovenski potni list…(smeh)Zdaj te čaka tudi slovenska nogometna reprezentanca…

Tako je, zdaj me čaka tudi reprezentanca. In je drugače, je boljše za mene, tako klub, kot nogometna zveza sta zaslužna zato da sem dobil slovensko državljanstvo, stvari so se spremenile, igral bom za slovensko reprezentanco, mislim… zelo sem vesel slovenskega državljanstva.

- Letos si lahko tudi obiskal sejem svetega Andreja v stari Gorici brez vsakega problema

To pa vsekakor… (smeh)

- Predlani nam/vam ni šlo nič od rok, oz. od nog? Si takrat kdaj pomislil, da bi poslal vse v pizdu mater in odšel?

Ja, tista sezona je bila res težka, takorekoč smo se borili za obstanek… Nikoli nisem sicer zares mislil, da bi poslal vse v pizdu mater in odšel, ampak ko sem na tekmi v Dravogradu naredil neumnost in potem dobil rdeč karton na tekmi s Primorjem, sem bil temu dokaj blizu. Skoraj sem obupal, hotel sem pustiti vse skupaj, rekel sem si: »grem domov v Bosno«, ampak… Tukaj sem imel dobre prijatelje, punco, tako da… sem hitro pozabil na te misli in zdaj vidim da sem se dobro odločil.

- Odlično, torej ti ni žal da si se tako odločil?

Ne in hvalabogu, da nisem obupal, ker se je zdaj vse vrnilo na najlepši možni način

- Še par stvari o zasebnem življenju. S kom od nogometašev se v prostem času največ družiš, oz. kaj počneš ko ni tekem ali treningov?

Največ prostega časa preživim s punco, drugače pa so tukaj moji prijatelji in soigralci. Puš, Kršić, Panić… tudi z bivšim igralcem Gogo. Kaj počnemo? Hmmm, posedamo po kafičih in pijemo kavo, kaj drugega (smeh)

- Nobenih športnih aktivnosti? Kakšen tenis ali kaj podobnega?

Za rekreacijo včasih tudi odigramo partijo ali dve tenisa, ja.

- Si bolj poletni ali zimski tip človeka?

Sem bolj zimski tip človeka. Sicer ne smučam, ampak zima mi bolj paše, ker so tukaj prazniki, Božič, Novo leto, povsod se vse blešči, vsi so veseli….

- Občutki po lanski sezoni in osvojitvi naslova državnega prvaka?

…Super, mislim da smo bili zasluženo prvaki. Celo sezono smo vodili, vse do predzadnjega kola, ko smo izgubili s Primorjem, ampak jaz sem ohranil upanje, da še ni vse izgubljeno in na koncu se je vse izšlo po naših željah.

- Nič strahu, ko smo boysi po koncu tekme s Koprom zrušili ograjo in uleteli v teren? Ko smo tudi mi izvedeli, da smo prvaki?(vprašanje s smehom)

Ah kje… To je bila nepopisna evforija, kakšen strah. Sam nisem niti gledal kaj kdo dela, veselil sem se kot majhen otrok, po domače povedano, to je bila »ludnica«.

- Občutki pred potjo v Koebenhaven? Vsi po vrsti ste poudarjali, da tja ne greste na izlet, ampak v ta scenarij je le malokdo verjel, razen mogoče nas…

Že pred tekmo sem dejal, da gremo mi »gor« povsem neobremenjeni, da gremo igrat nogomet in da so šanse še vedno 50:50. Tudi nekateri v klubu niso verjeli, da bi si lahko na povratni tekmi zagotovili napredovanje. Jaz sem edini rekel da je še vse povsem odprto in ko so igralci neobremenjeni, igrajo najbolje. In mislim da se je na Danskem to tudi lepo pokazalo.

- Vrnili ste se kot nesporni zmagovalci, vsi po vrsti ste igrali kot Real Madrid… Kaj vas je tako navdahnilo? Ko smo gledali tekmo, se nam je zdelo, kot da se na trenutke zares že poigravate z njimi

To je bila brez dvoma najboljša tekma Gorice v tej sezoni… Kot sem rekel, gor smo šli neobremenjeni, z mislijo da na tej tekmi dejansko nimamo kaj izgubiti, motiv ste nam dali tudi navijači, ki ste verjeli v nas, potem pa vidiš poln stadion, dobro igrišče… Ostalo se je poklopilo samo od sebe.

- In kaj vam je rekel Pinni pred začetkom tekme?

Pinni nam je rekel isto, da naj se ne obremenjujemo, da nimamo kaj izgubiti, naj igramo nogomet… No, na koncu tudi sami nismo mogli verjeti da smo tako prepričljivo zmagali, ampak vsakdo ki bi pogledal to tekmo, bi mu bilo jasno, da je bila zmaga povsem zaslužena.

- Kaj meniš o Klitonu Bozgu? Kdo je boljši napadalec, ti ali on?

Ne bom rekel, da je on boljši ali slabši, to je naloga drugih, trenerjev, navijačev ali novinarjev. Niti se ne obremenjujem s tem ali me je prehitel na lestvici strelcev ali ne, jaz igram za Gorico, mi smo tim, nikogar ni, ki bi se »grebel« ali poskušal izpostavljati. V klubu vlada dobra atmosfera in dokler zmagujemo, je tukaj najmanj pomembno kdo je najboljši strelec.

- Igraš kdaj športne stave?

Ja, igram… Veliko igram in sem na njih tudi izgubil že precej denarja… (smeh)

- Največji dobitek, če ni skrivnost?

Tam nekje okoli sto evrov.

- Po tekmi v Ajdovščini, na predzadnji tekmi jesenskega dela prvenstva, si prišel do ograje, jo stresel in nam med smehom dejal: “pizda jim materina”, je bil to izraz trenutnega veselja in evforije, ali si že toliko časa pri Gorici, da zanjo igraš s srcem in dušo?

Tudi to, ampak čeprav tega najraje ne bi komentiral… Cel teden so govorili, da nas bodo premagali in to in če se spomnim lanske sezone, kako so igrali proti nam… Nič niso potrebovali, igrali pa so, kot da igrajo najmanj finale Champions league, tako da je bila ta zmaga neko zadoščenje, da ne rečem maščevanje, zmaga ki je prišla od srca.

- In ta izjava je bila plod trenutnega zadoščenja…

Tako je, veselje, ker smo jim na nek način vrnili za lanski poraz, ki nas je skoraj stal naslova…

- Tvoje mnenje o Ajdovcih? Vsi vemo kako umazana je bila njihova igra na lanski predzadnji tekmi prvenstva, ko so igrali »na nož«?

Ne vem kaj bi povedal… Proti igralcem nimam nič, ampak vsi so naredili iz teh tekem med nami in njimi nek derbi… Ampak zame to ni derbi. Zame je derbi, ko pride v Športni park Olimpija. Mi smo jesenski prvaki, trenutno igramo najlepši nogomet in morebiti nam malo zavidajo te uspehe… Mogoče so za občinstvo naši obračuni zares derbiji, ampak zame niso, oz. na igrišču se tega ne čuti tako kot se mogoče na tribunah.

- Ampak njihova igra je bila na lanski predzadnji tekmi prvenstva zares grda in umazana

Res je, zares so igrali zelo grobo in umazano in tega od njih res nisem pričakoval.

- Ampak ste Komaca letos vseeno lepo sprejeli? (smeh)

Ja, ampak Andrej je tako ali tako Goričan, je »naš« in jasno, da ni bilo nobene panike, ko je letos prišel nazaj.

- Imaš za konec še kakšno sporočilo za goriške ultrase?

Fantje, nadaljujte tako kot do zdaj, prihajajte v čim večjem številu na stadion navijati za Gorico… tako kot do zdaj, za nas ste najboljši!

- Odlično. Mi se ti zahvaljujemo za ta kratek intervju, upam da ti nismo ukradli preveč časa… in ti želimo srečno pot v Bosno in da bi se na zasluženem dopustu fajn spočil.

Najlepša hvala.

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Intervju z Aleksandrom Rodićem”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !