Iz volkovega b(r)loga

Oprostite, ali govorite primorsko?

Težave drugačne narave

Komentiraj

Objavil/a Alex van der Volk 23.10.2005 ob 01:08 ob 01:08 pod (Po)nočna filozofiranja, Šnopčki za dušo

Uf, sem se pravkar najedel. Prav zares. Zmazal sem kakšne četrt kile trapista (zelo dober sir, priporočam, čeprav ni za elito, ampak bolj za nas, navadne smrtnike), dve bageti, pol litra jogurta, zdaj pa blaženo uživam v zelo sladkem kapučinu in čiku.

No, ob malici pa sem si danes privošil branje (oz. listanje) Men’s healtha. Vsak dan izberem kaj drugega in danes sem si rekel da po dolgem času prelistam tole revijo. In odkar sem jo bral nazadnje (to je bilo enkrat takrat, ko še ni bilo Playboya in pozneje FHM-ja) se ni veliko spremenila. Nasveti, nasveti in nasveti. Povečini za moške srednjih let s povprečno pisarniško službo, ki občasno zavijejo v fitness in imajo kronične težave s previsokim krvnih tlakom in čezmerno težo. Previsok tlak in čezmerna teža…? Kaj pomenita ta dva pojma?

In to mislim tudi kar resno, saj me je mati narava pač obdarila s postavo, ki bolj spominaj na strašilo, kot na človeka. Tako pri svojih 182-ih centimetrih tehtam tistih svojih 65 kil (med serijo nočnih celo izgubim kilo ali dve, ampak si jo hitro pridobim nazaj) in ne grem ne dol, ne gor. Tako da težav s prekomerno telesno težo zares nimam in mislim da lahko 71% zatrdim, da jih nikoli ne bom imel, krvni tlak pa me ravno tako ne skrbi, saj ga imamo že od pamtiveka v družini precej nizkega. No, vse skupaj agotovo ne bi bilo nič tragičnega, oz. povod za moje pisanje, če ne bi bila moja telesna teža res nekaj vprašljivega. Tako napol gol izgledam kot okostnjak in tudi marsikdaj požrem kakšno pikro, češ da zgledam kot Dachauski atlet ali spomenik za lakoto. Precej neokusne izjave, zagotovo, ampak mi ne pridejo do živega, saj znam z enako mero vrniti kakšnemu (pre)težkemu sodelavcu. Heh, najpogostejša zajebancija se glasi, da se zrediti ne morem zato, ker mi gre vsa hrana namesto v maščobo v tiča (posledica tuširanja v garderobi po rekreativnem igranju nogometa). No, kot sem rekel, še vedno ne bi bilo vse skupaj nič tragičnega, če ne bi jaz vedel, da se moram zrediti. Minimalno za pet kil, še bolje za deset ali kar za petnajst. In tukaj nastopi problem. Lahko bi jedel zjutraj, opoldne in zvečer (pa mi vsaj zjutraj ponavadi ne znese, ker vidim pred sabo samo kavo in čik) pa se ne bi zredil. V vojski smo jedli petkrat na dan, bila je dobra in obilna hrana in v sedmih mesecih mi je uspelo prilesti na celih 70 kilogramov. Tako je, v sedmih mesecih nenehna žrtja in (občasne) fizične aktivnosti, sem se jaz zredil samo za pet kilogramov. Ko pa sem prišel domov, sem šel takoj spet dol na svojih standardnih 65. In tam ostal. Poglejte zgoraj kaj vse sem pojedel za malico. Jutri bom za kosilo snedel najmanj dva svinjska zrezka, krompir, zelenjavno prilogo, solato, juho, dva kosa kruha in sladico. Ob polnoči bom spet pospravil eno takšno malico kot danes. Kam gre vsa ta hrana? Res je, presnovo imam zelo dobro urejeno, ampak vseeno…

Morebiti ima kdo od vas težave s prekomerno težo (in tudi z visokim tlakom) in bo zdaj samo zamahnil z roko in si mislil kakšna budala sem, ker se ukvarjam s tem da sem presuh. Kaj bi zdaj ta oseba dala, da bi bila na mojem mestu… Najbrž ga ni bogastva. Vendar… Tako kot ne najde oblačil nekdo ki je predebel, jih jaz še težje, saj mi skoraj vse kar kupim stoji kot cunje na strašilu. Tako vitkih oblačil ni, če pa že so, so z otroke in so mi veliko prekratke. Tako kot ima nekdo s preveliko težo določene zdravstvene probleme, jih imam tudi jaz in vrtoglavica je pri meni nekaj vsakdanjega. In tako kot morajo debeluhi včasih požirati šale in zbadljivke na svoj račun, nismo suhci nič na boljšem.

In če smo že pri revijah za moške in zdravstvenih… Veste, kar precej jih listam, povečini zato ker jih tudi prodajam in v samotnih nočeh človek dela vse mogoče, da mu le gre čas bolj hitro, tudi bere Zdravje. In v vsaki, čisto v vsaki številki Zdravja ali Men’s healtha so napotki kako shujšati ali znižati krvni tlak. Nikoli, ampak res še nikoli pa nisem nikjer zasledil nasveta kako se zrediti ali si malo povišati krvni tlak. Heh pa da mi ni kdo omenil športne aktivnosti zdaj… vsaj dokler ne opustim cigaret. Ja, res je, povsem brez masla na glavi pa tudi jaz nisem :)

Lahko noč, draga Slovenija, lepe sanje ti želim in če niste predebeli (oz. nimate sladkorne), si z užitkom privoščite danes en sočen in masten zrezek, na koncu pa nagravžno sladko čokoladno torto. Zakaj? Zakaj pa ne?

vaš Volk

  • Share/Bookmark
 
Ni odziva na “Težave drugačne narave”
Na vrh

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !